Hlavní obsah

Práce snů. Jak ji najít a získat? Začněte u dětí a zapracujte na zdravém sebevědomí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne „práce snů“, každý si představí něco jiného. Jedni sní o činnosti, kde uplatní všechny své talenty, znalosti a zkušenosti. Druzí touží po snovém ohodnocení, vysokém platu, benefitech. A třetí dychtí po flexibilitě v podobě neomezených home officů. Jak poznat, co je vaše práce snů, a jak ji získat?

Článek

Práce snů nemá jednotnou definici, každý sní o něčem jiném a sny se mění i v průběhu života. Kouč Aleš Kalina říká, že každý člověk přichází na svět se specifickým nastavením talentových složek a svého umu pracovat. A nenasloucháte-li sami sobě a vzdalujete se od svého já, hrozí pocity zmaru, protože děláte věci, které nechcete, práce vás netěší, pracujete bez zájmu a potěšení, čistě jen pro peníze… Jak odhalit svou práci snů a jak tímto procesem provést své děti?

Čím budeš, až budeš velká?

Dospělí se ptávají dětí, čím budou, až vyrostou. Když čtyřletý sní, že poletí do vesmíru, tleskají ambicím. Ale když dojde na lámání chleba, často potomka tlačí, aby dělal „něco pořádného“. Což je v pořádku, kosmonautem se stane jen zlomek snílků, ale odhalit a podpořit silné stránky dítěte má být prioritou každého rodiče.

Podle kouče Aleše Kaliny se rodíme se specifickými talentovými složkami, které bychom měli uplatňovat a právě kolem nich budovat svou práci, protože pak budeme do práce rádi vstávat a dělat ji nadšeně a s vášní. Povzbuzení rodičů je zásadní: „Pokud se dítěti nedostane podpory, vytváří si programové nastavení, že není dost dobré, má zmatek v tom, jak být emočně nastavený na realizaci svých talentů.“

Zpátky na zem, snílku? Není důvod!

Že „práce snů“ zní trochu jako z pohádky, protože do práce se přece chodí především kvůli penězům? To nikdo nezpochybňuje, dobré platové ohodnocení je často hlavní atribut místa snů. Ale co když vás bude zároveň naplňovat a uspokojovat, co když budete dělat něco, do čeho se dokážete tak zabrat, že ztratíte pojem o čase?

Podle personalistky Martiny Koláčkové to dobře vystihuje citát: „Když si zvolíš práci, kterou miluješ, už nikdy nebudeš muset pracovat.“ Co to znamená? Že je skvělé, když děláte něco, co vás těší, kde uplatníte své talenty a jste užiteční a prospěšní okolí nebo se třeba sami naučíte něco nového. Neberete to pak jako úmornou či nudnou dřinu, ale jako smysluplnou činnost. Koučka Ivica Másilková v této souvislosti hovoří o osobním poslání, ale zdůrazňuje, že je samozřejmě důležité být za práci i náležitě ohodnocen.

Cílem není světový mír, cílem je dělat to, v čem jste dobří. K tomu Aleš Kalina dodává: „Můžete mít pracovní výhody i skvělý plat, ale když to nebude vnitřně harmonizovat, je to k ničemu.“

Představy se během života mění

Vzpomínáte, jak jste si snovou práci představovali hned po škole? Možná jste se chtěli bavit, jezdit na služební cesty, nečekali jste až tak vysoký plat. Po třiceti letech na trhu práce už víte, co chcete a co ne, v jakém pracovním prostředí je vám dobře, zda je pro vás důležitější fajn šéf, nebo vlastní zodpovědnost.

Očekávání a vnitřní i vnější motivace se v průběhu života mění a Martina Koláčková to potvrzuje: „S věkem si lidé víc uvědomují, že benefity a finance jsou vnějším motivátorem, nikdy to ale nedobije baterky takovou kvalitou, jako když dostáváte energii přímo z práce, která vás naplňuje.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

O skvělé práci nesněte, jděte si pro ni!Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jak najít práci snů

Právě teď snový džob nemáte a jste rozhodnutí ho najít? Tohle radí odborníci:

  • Kouč Aleš Kalina doporučuje zapracovat na sebevědomí, které máte možná sražené už z dětství.
  • Koučka Ivica Másilková říká, že je třeba zodpovědět si otázky: V čem jsem dobrá? Čím mohu přispět druhým? Za co mě budou druzí oceňovat? A také se nebát vyhledat odborníka, který pomůže práci snů definovat, například s pomocí Hoganova osobnostního dotazníku.
  • Personalistka Martina Koláčková radí podívat se, co jednotlivé profese skutečně obnášejí a kde využijete organizační a kde analytický talent... A tím se při volbě řídit.

Když to není ono…

Říkáte si, že se práce snů bude hledat dost těžko, když se na pracovním trhu už nějaký ten pátek pohybujete? Vůbec to nemusí být pravda: často pomůže i menší změna, není třeba hledat dokonalost. Chcete přece osm (a více) pracovních hodin denně trávit smysluplně.

Jak poznáte, ze je čas na změnu? Ivica Másilková radí řídit se pocity: „Pokud to drhne, máte nepříjemné pocity, není to ono. Měli byste zažívat úspěch, lidé by měli vaši práci oceňovat a vám by měla přinášet radost.“

Dokonalá práce neexistuje

To ovšem neznamená, že v práci snů nebudete zažívat negativní pocity či neúspěchy. Rozhodně budete, ale měly by být přechodné a vystřídané dobrým pocitem z překonané překážky. Nehledáte totiž dokonalý džob, ten ani neexistuje! „Většina z nás má svoje nedostatky – a stejně tak i práce. Podstatné je najít takovou, ve které se co nejlépe prolínají vaše potřeby s potřebami pracovní pozice,“ objasňuje Martina Koláčková.

Související témata:
Profesní změny

Načítám