Hlavní obsah

5 lehkých cviků na protažení celého těla. Ohebnost je zdravější než sixpack

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli trávíte několik hodin denně v práci ve strnulé poloze u počítače, následující článek je pro vás must-have. Seznamte se s cviky, které budou rozvíjet váš pohybový rozsah. Být pružnější a energičtější – to za to stojí. Pojďte se pořádně protáhnout.

Článek

Spousta z nás tráví většinu času v práci a je jedno, jestli je to sedavé zaměstnání, nebo fyzicky náročnější. Pohyb je to totiž většinou jednostranný. „Náš způsob života může vést k omezení pohyblivosti a svalového napětí v určitých oblastech těla. Pokud se tato situace kompenzačně neřeší, může to vést nejen k postupné imobilitě, ale i k bolestem v různých částech těla,“ varuje fitness trenérka Nela Papadopulu. Tak se pojďte rozhýbat!

Jak správně rozhýbat tělo

Lepší mobility dosáhnete pomocí strečinku, ale ten ve stylu předklonění se k propnutým nohám a držení pozice, je passé. „Místo statického strečinku, který vám uleví pouze na chvíli a neslouží jako prevence před možným zraněním, používám pouze dynamický, což znamená zahřátí, protáhnutí a zároveň i prokrvení svalů,“ vysvětluje fitness trenérka Kristýna Kozubíková. Hodí se praktikovat ráno před odchodem do práce stejně jako třeba předtím, než vás čeká nějaký sportovní výkon, případně po něm.

Cviky na protažení celého těla

1. Kroužky hlavou, rameny i klouby

Začnete kroužit hlavou, pak rameny a nevynechte ani lokty a zápěstí. Potom se soustřeďte na kroužky kotníky a koleny. Každou partii cvičte cca 20 sekund.

2.  Pro rotaci páteře

Jděte do kleku na pravé noze, levou nohu mějte vepředu ohnutou kolmo k zemi. Pravou rukou se opřete vedle pravé nohy a vytáčejte se směrem nahoru za levou rukou, s nádechem šikmo vzhůru až tam, kam vás to pustí, a s výdechem se vracejte do výchozí pozice. Chce to minimálně 5 opakování na každou stranu.

3. Rozpohybování kyčlí

Zůstaňte ve stejné pozici v kleku. Levou pokrčenou nohu chyťte levou rukou za koleno, druhou rukou se opírejte o zem. S kolenem hýbejte jemně ze strany na stranu, čímž si rozhýbete kyčelní kloub. Opět vystřídejte strany.

4.  Protažení zad

Provádějte sekvenci cviků ze psa (střechy) do kobry, čímž rozhýbete skvěle páteř. Výchozí pozicí je prkno. Sledujte svůj dech - s nádechem jděte do pozice kobry, s výdechem do střechy. Opakujte aspoň pětkrát.

5. Pro zahřátí

Zaskákejte si několikrát panáka - nohama skákejte od sebe a k sobě a zapojte i ruce, které se natažené spojí vždy nahoře, když jste ve skoku nohama od sebe.

TIP:

Zanedbávanou částí těla jsou chodidla. Věnujte ploskám nohou trochu péče:

Cvičení pro zdravou klenbu chodidla.

Proč trénovat mobilitu těla

Proč je lepší cvičit pro větší pohyblivost než sixpack? „Mobilita se vztahuje k rozsahu pohybu kloubů a svalů, což je důležité pro správnou funkci těla a prevenci zranění,“ vysvětluje trenérka Nela Papadopulu. Když je člověk dostatečně ohebný, může snadněji provádět každodenní aktivity. Jednoduše jste v kondici a všechno se dělá tak nějak snadněji a s lehkostí. Při cvičení ale nechoďte do extrémů: „Každý kloub má přirozený rozsah pohybu, za který nechoďte. Strečinkem si můžete rozsah zvětšit, ale pozor, aby se z toho nestala hypermobilita – není zdravé, když můžete dát nohu až za hlavu,“ varuje trenérka.

Rada trenérky

Rada trenérky na závěr? Jakkoli, ale hýbejte se! „I když si jen zatančíte u vaření nebo budete cvičit prsty u nohou při čištění zubů, všechno se počítá. Čím víc se budete pohybovat, tím méně budete potřebovat statický strečink,“ dodává na závěr Kristýna Kozubíková.

Reklama

Načítám