Hlavní obsah

Jak zhubnout a udržet si váhu: Metabolic balance je dieta na míru, má 4 fáze a dobré výsledky

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Hubnoucí program s anglickým názvem metabolic balance, který nemá český ekvivalent, existuje už dvě desítky let. Není to tedy žádná horká novinka, ale zároveň ani hit, jehož sláva pominula. Metabolic balance totiž má hodně dobré výsledky.

Článek

Hotový dietní rozpis podle metody metabolic balance na internetu ani nikde na papíře nenajdete – sestavuje se každému na míru podle krevního rozboru a plán, který zabral třeba vaší kamarádce, by vám nejspíš byl k ničemu. Program metabolic balance nabízejí vesměs soukromí výživoví poradci, stačí zadat do vyhledavače klíčová slova, například „metabolic balance poradenství“.

Ideální je zvolit takového poradce, který má vysokoškolské vzdělání se zaměřením na výživu a potraviny. Chtějte vidět diplom, nespokojte se s někým, kdo má několikaměsíční kurz či dokonce radí jen na základě zkušeností s vlastním hubnutím.

Program metabolic balance

Metabolic balance je jednou z metod hubnutí, která může sedět lidem upřednostňujícím přesné rozpisy a návody. Jejím cílem je zlepšení zdravotního stavu a zároveň zhubnutí. Program je rozdělený do čtyř fází – přípravné, přísné, odlehčovací a udržovací, kterým předchází anamnéza a odběr krve s  laboratorním rozborem. Počítejte s tím, že to bude chtít alespoň půl roku až rok, abyste dosáhli trvalých výsledků.

Zájemce bude své pokroky pravidelně konzultovat s odborníkem, který případně může jídelníček dále upravovat. Není to úplně levné, roční program vyjde na patnáct až dvacet tisíc korun, které však většinou nemusíte zaplatit najednou. Zdravotní pojišťovny na tento způsob shazování váhy nijak nepřispívají. Vstupní krevní rozbor se většinou platí zvlášť, hodnotí se v něm přibližně 35 ukazatelů a stojí jeden až dva tisíce podle zvolené laboratoře.

Pro koho se hodí metabolic balance

Na základě vyšetření vzorku krve sestaví výživový poradce jídelníček na míru, díky němuž by měl váš metabolismus projít jakýmsi resetem: začne lépe spalovat a vy byste díky tomu měli začít hubnout.

Podle Pavla Suchánka ze společnosti FitBee se metabolic balance hodí i pro lidi, kteří nejsou úplně zdraví. „Ano, mohou jím projít i lidé, kteří již mají zdravotní problémy, které souvisejí s nadváhou či nesprávnými stravovacími návyky. To mohou být například ti, kdo mají cukrovku typu II., revma, vysoký krevní tlak, poruchy látkové výměny tuků, trpí chronickou migrénou a mnoho dalších,“ uvedl Pavel Suchánek. Lidé v takovém případě podle něj zhubnou, začnou se cítit lépe a ještě sníží riziko zdravotních komplikací spojených se zmíněnými onemocněními.

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Nejdřív rozbor krve a pak jídelníček na míruFoto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Čtyři fáze hubnutí

V rámci metabolic balance se člověk dozví, jaká jídla by měl a jaká naopak neměl jíst a zároveň musí dodržovat čtyři postupné fáze s různými omezeními, například co do množství a frekvence jídla. Přesná doporučení a časové rozpisy se mohou mezi jednotlivými poradci mírně měnit, ale základy zůstávají stejné. S čím je třeba počítat?

1. Přípravná fáze

  • Dva dny se jí lehká jídla, což má sloužit k očistě trávení a přípravě na jeho znovunakopnutí

2. Přísná fáze

  • Trvá nejméně dva týdny, po tuto dobu je třeba jíst tři zdravá jídla denně, jídelníček je dost osekaný
  • Jídla jsou vybrána tak, aby tělu doplnila živiny, kterých má nedostatek, výsledkem by mělo být mimo jiné to, že člověk nebude mít například chuť různě ujídat během dne
  • V této době se nedoporučuje intenzivní tělesná aktivita
  • Mělo by se zlepšovat spalování glukózy a tuků

3. Odlehčovací fáze

  • Do jídelníčku se vrací potraviny, které jste v uplynulých týdnech jíst nesměli
  • Více se pracuje s informacemi, které potraviny vám svědčí a které způsobují únavu, bolesti hlavy či třeba kloubů, díky dostatku živin by se tyto potíže měly zmírňovat
  • Povoleny jsou i pamlsky
  • Znovu se můžete vrátit ke cvičení
  • Tato fáze by měla trvat, dokud nedosáhnete cílové váhy

4. Udržovací fáze

  • Měli byste se cítit dobře, váš metabolismus by měl být výkonnější
  • Měli byste dokázat jíst tak, abyste si váhu udrželi, co se složení jídla a velikostí porcí týče

Udržovací fázi tohoto programu můžete přijmout jako trvalou součást svého životného stylu, je na vás, zda budete ještě potřebovat a chtít konzultace s odborníkem či ne.

Jídelníček na míru funguje

Na metabolic balance se logicky zaměřili i vědci, kteří zkoumají, zda jsou různé dietní směry a programy bezpečné pro zdraví, a zároveň, zda se podle nich skutečně dají shodit přebytečná kila a pak si nižší váhu udržet. Program metabolic balance z toho opakovaně vyšel dobře, i když se někdy zjištění vědců ohledně toho, kolik se díky němu dá zhubnout, rozcházela.

Například studie publikovaná před několika lety v Journal of Nutrition and Metabolismus ukázala, že lidé díky programu metabolic balance skutečně hubnou, a to především díky tomu, že se, někteří dokonce poprvé, zaměřili na dodržování pravidel zdravého stravování a že velkou roli hraje motivace, s níž dokáže tento program dobře pracovat.

Naproti tomu někteří kritici tvrdí, že k tomu, aby byl člověk zdravý a štíhlý, nepotřebuje jíst pravidelně předem předepsané kombinace potravin. Ale pokud hledáte vhodný jídelníček k hubnutí, jeden pro vás máme zde: Přesný týdenní hubnoucí jídelníček (kila půjdou rychle dolů)

Reklama

Načítám