Hlavní obsah

Pro lepší hubnutí: Jak urychlit spalování tuků? Potraviny, které se vyplatí mít v jídelníčku

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je jídelníček pro hubnutí základ, není žádné překvapení. Pokud chcete, aby váš metabolismus šlapal na plné obrátky, zařaďte následující potraviny a nápoje. Vyplatí se vám to!

Článek

Když máte rychlý metabolismus, hubnutí je snadné. Stačí jen lehký kalorický deficit a kila letí dolů. Rychlost spalování je ale do značné míry daná geneticky a zdaleka ne každému se v tomto směru poštěstilo. Každopádně – dřív než hodíte flintu do žita, podívejte se na skupiny potravin, které k rychlejšímu a efektivnějšímu hubnutí aspoň malým dílem přispějí. Co se vyplatí zařadit co nejčastěji?

1. Potraviny plné bílkovin

Pokud nějaká potravina dovede hned po konzumaci na několik hodin zrychlit metabolismus, pak je to ta, která obsahuje hodně bílkovin. V porovnání se sacharidy a tuky mají totiž proteiny nejvyšší termický efekt – na jejich trávení musí tělo vynaložit nejvíc energie, tím pádem spotřebovává kalorie efektivněji. Bílkoviny navíc pomáhají chránit a budovat svalovou tkáň, takže dále přispívají k ještě vyššímu spalování.

Během hubnutí přijímejte každý den alespoň jeden gram bílkovin na kilogram své hmotnosti. Pokud hubnete z váhy, která by se již dala označit jako obezita, jezte jen tolik proteinů, jako byste už měli svou cílovou hmotnost, větší množství by zatěžovalo ledviny.

Mezi nejlepší zdroje bílkovin patří maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, z rostlinných zdrojů to jsou například tofu, luštěniny, tempeh nebo ořechy.

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Bohaté zdroje bílkovin jsou rozmanité a vybere si mezi nimi každýFoto: artem evdokimov, Shutterstock.com

2. Potraviny bohaté na vlákninu

Vláknina funguje jako kartáč střev, který přispívá ke zdravému metabolismu, snižování cholesterolu a silné imunitě. A má smysl se na ni zaměřit také při hubnutí. Konzumace vlákniny totiž snižuje glykemický index jídel, vede k delšímu pocitu sytosti a udržuje stabilní hladinu krevního cukru. Tím pádem vás jen tak nepřepadne vlčí hlad.

Denně by měl dospělý člověk přijmout 25 až 30 gramů vlákniny. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří celozrnné pečivo, ovesné vločky, luštěniny, zelenina a ovoce.

3. Pikantní koření

O koření, které pomáhá zrychlit metabolismus, se mluví celkem často a je fakt, že některé výrazné a pálivé druhy svůj malinký díl práce odvedou. Proto jsou často přidávány do různých spalovačů tuku. Mezi nejlepší patří chilli, které za svoje benefity vděčí pálivému kapsaicinu. Příznivě na spalování a hubnutí působí také zázvor, skořice nebo kari.

Foto: SteAck, Shutterstock.com

Přidávejte si „spalovací“ koření nejen do jídel, ale i do nápojů. Nejenže tak trochu přispějete k rychlejšímu metabolismu, ale navíc si užijete plnou chuťFoto: SteAck, Shutterstock.com

4. Voda

Lidské tělo je tvořené až ze 60 % vodou, a proto je její dostatečný příjem pro zdravé tkáně zásadní. Nedostatek tekutin vede k špatnému fungování některých tělesných procesů, a představuje tak riziko pro zpomalování metabolismu. Pravidelná konzumace čisté chladné vody pomáhá navíc povzbudit metabolismus. Je to dáno tím, že organismus musí vynaložit určitou energii, aby vodu ohřál na tělesnou teplotu. Ovšem pozor, neplatí, že čím více, tím lépe. Tekutin musí být tak akorát, jinak vám hrozí otrava vodou!

5. Káva a zelený čaj

Na metabolismus mají vliv i nápoje, které přirozeně obsahují kofein. Nejběžnější jsou káva a zelený (ale i černý) čaj. Pomohou vás nakopnout tak, že to cítíte, zároveň popíchnou také metabolismus. Zelený čaj obsahuje navíc antioxidant EGCG, který má široké zdravotní benefity a dále sám o sobě přispívá k lépe fungujícímu spalování.

Načítám