Článek
Ve střevech žijí různé druhy bakterií. Některé rozkládají cukry, jiné tuky a další bílkoviny či vlákninu. A na tom, kolik jakých bakterií právě ve vašich střevech žije, závisí, jaké živiny nejlépe strávíte a jak je energie z nich uložena. Jednoduše: zda zhubnete, nebo přiberete.
Chcete zhubnout? Změňte nájemníky střev
Zkušenosti ukázaly, že ti, kdo konzumují dostatek vlákniny, mají ve střevech víc bakterií, které ji umějí zpracovat, což se obvykle projeví nižší tělesnou hmotností. Jiná skupina bakterií zase zpracovává jednoduché cukry a nasycené tuky – a jejich hojnější výskyt vědci spojují s vyšším BMI a obezitou.
- Co s tím? Budete-li konzumovat větší množství vlákniny, podpoříte růst správných bakterií, a když snížíte přísun cukrů a tuků, nebudou mít méně přátelské bakterie z čeho žít a omezí množení. Z toho vyplývá, že složení střevního mikrobiomu lze do jisté míry ovlivnit tím, co jíte. Velkou roli hrají geny, ale strava i způsob života jsou zásadní.
Pozor na skrytý zánět
Vláknina střevním bakteriím prospívá, zato cukry a tuky krmí takové druhy bakterií, které produkují nebezpečný lipopolysacharid neboli endotoxin. Ten způsobuje záněty, jež se mohou ze střev šířit krevním řečištěm do celého organismu. Tyto bakterie tak mohou nést spoluzodpovědnost za nárůst hmotnosti a celkově zhoršený zdravotní stav. Jiné druhy ale pomáhají udržovat zdravé prostředí ve střevech a ochranou střevní stěny zabraňují pronikání prozánětlivých a škodlivých látek do krve.
Proto je důležité udržovat ve střevech rovnováhu bakterií, tedy těch živicích se tuky a cukry i dalších, například živících se vlákninou. Jakmile totiž převládne první typ, máte problém. A proto o bakterie pečujte. „Dávejte jim dobré jídlo, občas nějaký sport, pohyb a také dostatek spánku,“ doporučuje mikrobiolog a výzkumník Petr Ryšávka v podcastu Neklepat.

Složení a činnost bakterií ve střevech ovlivňuje jak trávení a hmotnost, tak také imunitu i psychikuFoto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com
Jak napravit střevní mikrobiom
Odborníci se shodují, že následujícími potravinami podpoříte ve střevech růst přátelských bakterií typu Bacteroidetes, což se pozitivně odrazí na zdraví a velmi pravděpodobně i na snížené hmotnosti.
- Celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina, ořechy a semena: jsou bohaté na vlákninu, která zvyšuje množství střevních bakterií a je spojována se zdravou střevní činností a nižší hmotností.
- Jogurty, kefíry, kyselé zelí, kvašená zelenina, kombucha: přátelské bakterie ve fermentovaných (kysaných, kvašených) potravinách pomáhají minimalizovat vliv bakterií podporujících zánětlivé procesy v těle.
- Probiotika a prebiotika: působí na zdravou střevní mikroflóru. Prebiotika jsou důležitá pro růst a množení prospěšných bakterií (probiotik) ve střevě. Patří mezi ně různé druhy složitých sacharidů včetně rozpustné vlákniny.
Co střevním bakteriím neprospívá
- Strava s vysokým obsahem cukru: podporuje množení méně vhodných typů bakterií, což může přispět k nárůstu hmotnosti a dalším chronickým zdravotním poruchám.
- Vysoce průmyslově zpracované potraviny: obvykle obsahují přídatné látky, nadbytek soli a cukru. Jedná se o slazené nápoje, čokoládové tyčinky a sladkosti, instantní nudle a polévky, fastfoodové burgery, sendviče, hranolky...
- Alkohol: „Alkohol zabíjí probiotické bakterie a celkově působí negativně na střevní stěnu. Takto oslabená střeva jsou pak náchylnější na různé záněty a naopak je snížena jejich schopnost absorbovat živiny a vitaminy,“ vysvětluje pražská biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.
Nejde ale jen o ideální váhu! >>>Chcete silnější imunitu a odolnější psychiku? Pečujte o střeva! I malé změny přinesou skvělé výsledky