Hlavní obsah

Holandský vla jako novinka mezi jogurty: jak se liší od toho klasického, řeckého či skyru

Foto: Bjoern Wylezich, Shutterstock.com

Foto: Bjoern Wylezich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled všechny vypadají jako obyčejný jogurt. Jeden od druhého se ale liší, často výrazně. Technologií výroby, chutí, živinami i dopadem na snahu zhubnout. Víte, který jogurt má nejvíc tuku, vápníku nebo bílkovin?

Článek

Mléčné výrobky mají své místo téměř v každé světové kuchyni. Jste zvyklí snídat jogurt, nebo si ho dáváte jako svačinu po sportu? Máte svůj oblíbený? Říká vám něco islandský skyr, řecký jogurt nebo holandský vla? Až už saháte po kterémkoli, kvalitní výrobky z mléka vám zajistí potřebné bílkoviny a vápník důležitý pro zdraví kostí. Dáte-li přednost zakysaným mléčným produktům, zajistíte tím navíc vašemu zažívání prospěšné probiotické bakterie.

Klasický jogurt dodá tuky i bílkoviny

„Tradiční jogurt se vyrábí kysáním mléka za použití jogurtových kultur, které fermentují mléčný cukr, z něhož vzniká kyselina mléčná. Ta sráží mléko a dává vzniknout typické konzistenci jogurtu,“ vysvětluje Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Kvalitou se ale různé produkty liší. Hlídejte si složení, poctivý jogurt se obejde bez přidaných sladidel a zahušťovadel.

Jogurty se liší i obsahem tuku, ty odtučněné mívají 0,1 %, naopak husté smetanové mohou mít i 10 % tuku. Tučnější mají vyšší množství vitaminů A, D a E. Na druhou stranu čím více tuku, tím méně bílkovin a vápníku. Pokud řešíte postavu, ideální jsou jogurty s obsahem 3,5 % tuku.

Foto: DONOT6_STUDIO, Shutterstock.com

Pro hubnutí potřebujete jogurt s obsahem maximálně 0,3 % tukuFoto: DONOT6_STUDIO, Shutterstock.com

Řecký jogurt pro sportovce

Řecké jogurty se liší přímo viditelně – hustou a krémovou konzistencí. Jsou koncentrovanější, protože na litr se při výrobě spotřebují až tři litry mléka, které je třeba odstředit, aby se zachovala jen mléčná bílkovina. „Při výrobě řeckého jogurtu následuje po fermentaci mléka jogurtovými kulturami odstranění části syrovátky, čímž se zvýší podíl sušiny. Výrobek má pak vysoký obsah bílkovin, dvakrát až třikrát vyšší než u klasického jogurtu,“ vysvětluje Jiří Kopáček.

Na trhu seženete i výrobky pojmenované jako jogurty řeckého typu. U těch stačí při výrobě litr mléka, hustoty se dociluje až následným přidáním koncentrované bílkoviny. Ve výsledku se ale příliš neliší ani složením, ani chutí. Oba obsahují velké množství bílkovin, hodí se tedy do jídelníčku sportovců jako zdroj energie pro svaly. „Bílkoviny dodávají potřebný stavební materiál pro tělesné tkáně, ale hlavně regulují chutě na sladké během dne,“ vysvětluje Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife, proč si řecký jogurt zvolit i jako vhodnou snídani, pokud se snažíte jíst dietně.

Foto: DONOT6_STUDIO, Shutterstock.com

Řecký jogurt i jogurt řeckého typu jsou složením podobnéFoto: DONOT6_STUDIO, Shutterstock.com

Islandský skyr pro seniory

Ještě více, dokonce čtyři litry mléka na litr výrobku, je třeba při výrobě skyru. Má až čtyřikrát více bílkovin oproti klasickému jogurtu. Navíc mívá naprosté minimum tuků, je proto ideální při dietě. Své místo by měl mít i v jídelníčku seniorů, ti ocení jeho množství vápníku. Ten je vázán právě na bílkoviny, čím více bílkovin, tím tedy i více vápníku. Jeden kelímek denně vám může zajistit poměrně vysokou dávku této živiny nezbytné pro pevné kosti, ale i zdraví nervů a svalů, včetně srdce.

Holandský vla jako sladká tečka

Na českém trhu je jogurt vla novinkou, v Holandsku si na něm ale pochutnávají již od 13. století. Označení pochoutka je skutečně na místě, oproti předchozím mléčným výrobků jde mnohem více o dezert než zdravou svačinu, připomíná náš pudink. „Při výrobě vla se vychází z plnotučného mléka, do kterého jsou přidány další složky, a to cukr, škrob a chuťové ingredience jako kakao a vanilkové aroma. Při tepelném ošetření pasterací dojde v této směsi k aktivaci škrobu, což výslednému produktu dodá tu správnou, krémovitou konzistenci,“ vysvětluje Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Obecně se vla jí za studena. Pokud byste si ho dali v Holandsku, mohli byste k němu dostat porci šlehačky a vybrat si z mnoha variant. Vedle tradiční vanilkové a kakaové jsou na výběr ovocné příchutě jako jahoda nebo banán. Holandské hospodyňky vla používají i na koláče nebo jako krémovou polevu na dort.

Reklama

Načítám