Hlavní obsah

S námi zhubnete! První den výzvy začíná: Jak po Vánocích odlehčit stravu a nastartovat hubnutí?

Foto: ljubaphoto, Gettyimages.com

Foto: ljubaphoto, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První den naší výzvy nazvané „S námi zhubnete“ je tady! A protože bez úpravy stravy to nepůjde, máme pro vás tipy, jak jídelníček odlehčit. Svátky jsou za námi a obžerství už bylo dost. Jaké jsou nejhorší kalorické prohřešky, kterých se možná dopouštíte a ani o tom nevíte? A co si naopak zakazovat nemusíte? Zeptali jsme se Hany Málkové ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Článek

Nový rok často kráčí ruku v ruce s velkou motivací zatočit s nezdravými stravovacími návyky a zdokonalit si postavu. A kdy jindy, když ne teď? Máme pro vás manuál, jak po svátcích racionálně upravit stravu, která byla v posledních dnech plná cukru, alkoholu, smažených a tučných pokrmů. Jak tedy chytře a v podstatě bezbolestně odlehčit jídelníček?

Zakazovat si některé typy potravin je spíš kontraproduktivní: „Radikální změny nemají z psychologického hlediska dlouhého trvání, proto je lepší provést menší, nenápadnější změny v jídelníčku, které jsou ale zásadní v rámci zdravého životního stylu a hubnutí,“ říká Hana Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Jak odlehčit jídelníček

  • omezte jednoduché cukry
  • omezte sůl
  • omezte nasycené tuky a přidejte nenasycené (třeba v rybách, oříšcích a rostlinných olejích)
  • přidejte vlákninu (zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky)
  • hlídejte si příjem bílkovin (ideálně zařazujte rostlinné i živočišné)
  • vynechte alkohol
  • jezte vědomě – díky tomu se nebudete přejídat a začnete si vybírat kvalitnější potraviny

Tipy, jak ušetřit kalorie

Teorie je jasná: ubrat na nezdravých pokrmech. Na jaké konkrétní změny v jídelníčku se tedy zaměřit?

Maso

Vybírejte libové – když vyměníte třeba krkovici, která je poměrně tučná, za vepřovou panenku nebo pečeni, rázem ušetříte v jedné porci 17 g tuku. „Odpusťte si také přemíru uzenin a nahraďte je třeba vajíčkem, rybami nebo luštěninami,“ doporučuje Hana Málková. Díky tomu omezíte i sůl, jejíž nadbytek má, mimo jiné, vliv na zadržování vody.

Sýry

Tučné sýry omezte a volte ty s nižším procentem tuku (například 45% eidam vyměňte za 20-30%). „Pokud by vám 20% sýr nechutnal, sáhněte po 30%, i tak ušetříte poměrně dost energie. Také si třeba místo nivy dejte raději syrečky, případně je k dostání i méně tučná niva fit,“ vyjmenovává Hana Málková triky, které radí i svým klientům v rámci kurzů hubnutí STOB.

Zelenina

Zeleninu si přidávejte automaticky ke každému pokrmu, zařazujte ji ale postupně: „Jednoduše si denně dopřejte o jednu porci zeleniny více, než jste normálně zvyklí, postupně množství zvyšujte,“ doporučuje odbornice na výživu. Nejenže do sebe dostanete cenné vitaminy a živiny, ale opět se vám podaří ušetřit kalorie. „Zelenina vyniká nízkou energetickou hodnotou, a když ji přidáte do vašeho pokrmu, energeticky ho naředí, ačkoli si dáte stejnou porci,“ vysvětluje Hana Málková. Proto třeba do lasagní mezi mleté maso propašujte více nastrouhané mrkve nebo do rizota dejte větší množství zeleniny.

Přílohy

Objem příloh zmenšete a místo toho přidejte na talíř zeleninu. Přílohy ale vynechávat nemusíte. Vyhýbejte se smaženým variantám – například smažené hranolky nahraďte raději pečenými v troubě nebo klasickými bramborami. Pečivo dávno není strašákem, co se hubnutí týče, jen si opět hlídejte množství a dávejte přednost tomu celozrnnému.

Tip: Vařené brambory jsou nejméně kalorickou variantou příloh.

Čokoládu a chipsy jen občas

Závěrem asi nemusíme připomínat, že pravidelná konzumace brambůrků a sladkých tyčinek, bonbonů a čokolád do snahy o hubnutí příliš nezapadá. „Mějte na paměti, že pochutiny by neměly tvořit základ běžného jídelníčku. Dopřávejte si je spíš výjimečně a v menším množství,“ dodává Hana Málková ze STOB. Zakazovat si je ale také smysl nemá, spíš přemýšlejte, co vám z nutričního hlediska dají a zda je opravdu potřebujete hned teď sníst. Pokud si odpovíte, že ano, snězte je vědomě a bez výčitek.

Foto: STOB

Není avokádo jako avokádo… Pokud se snažíte zhubnout, je nutné si pohlídat velikost porcí Foto: STOB

Klíčové je také vědět, jaké porce jsou pro vás správné a dostatečné. Rozhodně nedržte hladovku! Nad jídelníčkem přemýšlejte komplexně a vždy zhodnoťte množství, které reálně sníte. Není pravda, že když avokádo obsahuje zdravé tuky, můžete ho jíst po kilech. Naopak čtvereček čokolády vám nijak neublíží.

A poslední, neméně důležitá rada - na jídlo si udělejte čas a jezte v klidu.

A protože bez pohybu kila dolů nepůjdou, máme pro vás v rámci výzvy „S námi zhubnete“ připravená i tréninková videa - zítra si procvičíte zadek!

S námi zhubnete: dvoutýdenní výzva

Nový rok, nový začátek? Pokud je vaším plánem ozdravit svůj životní styl a k tomu shodit pár nadbytečných kil, jste tu správně! Naše dvoutýdenní výzva vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Její součástí jsou články ohledně zdravějšího jídelníčku ve spolupráci s odborníky a také tréninková videa na doma s názvem V ponožkách, která zvládnou i začátečníci.

1. týden:

Úterý 2. 1. - Dejte si za cíl ujít aspoň 10 tisíc krokůodlehčit jídelníček.

Středa 3. 1. - Cvičíme zadek! Udělejte dvě série.

Čtvrtek 4. 1. - Cvičíme břicho! Navíc ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí.

Pátek 5. 1. - Posilujeme záda! K tomu si připojte i video na zadek ze středy.

Sobota 6. 1. - Připravte si zdravou snídani a dejte si pohov od alkoholu. Odcvičte všechny tři předchozí lekce jako trénink na celé tělo.

Neděle 7. 1. - Vyrazte na procházku alespoň o 15 tisíc krocích a dejte si dvakrát výstup do kopce nebo výstup do schodů. Dbejte na zdravou stravu.

2. týden:

Pondělí 8. 1. - Cvičíme čtyři série tréninku na nohy se židlí.

Úterý 9. 1. - Dbejte na pitný režim, vynechte slazené nápoje a ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí. Odcvičte trénink na záda z pátku.

Středa 10. 1. - Cvičíme ruce! Navíc přidejte video na břicho ze čtvrtka. Vypijte 3 litry tekutin za den.

Čtvrtek 11. 1. - Zaměřte se na zdravé svačiny a vyrazte na svižnou procházku o 15 tisících krocích.

Pátek 12. 1. - Cvičíme pas! K videu přidejte ještě trénink na záda z prvního týdne, stačí jedna série.

Sobota 13. 1. - Začněte den zdravou snídaní a odcvičte všechna videa z 2. týdne.

Neděle 14. 1. - Ujděte aspoň 10 tisíc kroků a dejte si vanu s koupelovou solí pro relax svalů.

Načítám