Hlavní obsah

Alkohol při hubnutí? Půjde to s ním jen pomalu a těžko. S námi zhubnete!

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak je to s alkoholem vzhledem k hubnutí? Asi vás příliš nepotěšíme: jakékoliv snahy o štíhlejší figuru spíš narušuje. Přečtěte si, čím to je a jakou zvolit variantu drinku, když si chcete dát občas skleničku.

Článek

Hádáte správně, co se týče hubnutí, nemá alkohol příliš valnou pověst. Jde totiž o prázdné kalorie, které tělu nic nedají, pouze navýší celkový energetický příjem. Není však nutné ihned odložit oblíbenou sklenku vína nebo prosecca – pro někoho to může být poměrně radikální krok. A příliš rázné změny životosprávy kýžené výsledky často nepřinášejí, protože u nich člověk většinou nezůstane a snadno se vrátí ke starým zvykům.

  • Menší alkoholový detox ale neuškodí! A tím spíš, jde-li vám o hubnutí a rozhodly jste se zapojit do naší novoroční výzvy S námi zhubnete. Odstartovala 2. ledna a dnes je na pořadu dne cvičení celého těla. Zkombinujte dohromady videa z uplynulého týdne na zadek, břichohorní polovinu těla a zacvičte si.

Horší spánek i nálada

„Nerada cokoli zakazuji, to je o mně známé, nicméně alkohol je kalorický, a pokud u něho i jíte, budete přibírat,“ říká nutriční specialistka Gabriela Peacock. Kromě prázdné energie představuje alkohol pro organismus výzvu na dalších frontách. Obsahuje cukr, a narušuje tak vyrovnanou hladinu glukózy v krvi, což vede k častějšímu buzení. O kvalitním hlubokém spánku si pak můžete nechat jen zdát.

A ovlivní i další den. „Alkohol tlumí centrální nervový systém a následkem je kolísání nálad. Uvolnění a rozjaření nejen dlouho nevydrží, ale také něco stojí,“ popisuje odbornice ve své knize Úžasnější za 2 týdny. A když máte náladu pod psa a špatně jste spaly, tak se vám nechce cvičit a místo přípravy salátu sáhnete po pytlíkové polévce… Jak vidíte, všechno souvisí se vším.

Foto: serenarossi, Shutterstock.com

Alkohol představuje pouhé prázdné kalorie, tedy energii, která vám nedá žádné důležité živiny. A navíc zhoršuje výkon metabolismuFoto: serenarossi, Shutterstock.com

Alkohol = škůdce nejen v hubnutí

Zpátky k hubnutí. „Alkohol je skutečně velký nepřítel nejen hubnutí, ale celkově zdraví a funkčního metabolismu,“ uvádí nutriční specialistka Markéta Gajdošová. „Redukce hmotnosti lze teoreticky dosáhnout i s korigovaným příjmem alkoholu, ale na úkor deficitu důležitějších živin, což je silně nežádoucí, a osobně pro něj proto nevidím místo ani důvod. Jako výživářka bych v podstatě nenašla jedinou situaci, kdy bych jeho konzumaci mohla s čistým svědomím doporučit.“

Alkohol je totiž pro organismus toxická látka, a když ho přijmete, je pro tělo prioritou ho co nejdříve odbourat. „Zjednodušeně řečeno, na úkor určité detoxikace vypne tělo důležitější funkce, mimo jiné efektivní odbourávání tukových buněk, formování nových svalových vláken nebo regenerační procesy. Mimo to se s jeho přítomností zhoršuje využitelnost mikroživin, takže tělo začne strádat na vícero frontách,“ vysvětluje Markéta Gajdošová. Lze tedy říct, že alkohol hubnutí zpomaluje. Možná si proto obvyklou večerní sklenku u televize sem tam rozmyslíte…

Méně rizikové drinky

Někdy však nastanou příležitosti, kdy si sklenku chcete opravdu dopřát. Čemu se přitom určitě vyhnout? „Nejhorší jsou alkoholové mixy se sladkými nápoji. Třeba vodka se sodou, nebo s džusem – to je velký rozdíl,“ říká Gabriela Peacock. Když se rozhodnete pít i během hubnutí, nejvhodnější je kombinovat vodu a víno. „Osobně se mi osvědčilo pít mezi sklenkami vína hodně vody. Překvapivě zasytí a tenhle levný trik může znamenat, že nakonec vypijete méně alkoholu,“ radí odbornice ve své knize Úžasnější za 2 týdny.

Víc energie i menší břicho

Sklenička vína jednou za čas není nic, kvůli čemu byste hned přibraly deset kilo, láhev vína či prosecca se však už na kalorickém příjmu projeví a vašemu zdraví také moc neprospěje. Jestli se pouštíte do hubnutí, zkuste alkohol vynechat v co největší míře: uvidíte, jak se budete cítit. Mnozí, kdo se alkoholu vzdali, těžili z většího přísunu životní energie a pozitivem byl i úbytek váhy.

  • Honí vás večer „mlsná“? Nalijte si do skleničky na nožce třeba perlivou kombuchu, která prospěje zažívání a potěší i chuťové pohárky. Jen si dejte pozor, aby neobsahovala kofein, který by mohl narušit usínání.

S námi zhubnete: dvoutýdenní výzva

Nový rok, nový začátek? Pokud je vaším plánem ozdravit svůj životní styl a k tomu shodit pár nadbytečných kil, jste tu správně! Naše dvoutýdenní výzva vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Její součástí jsou články ohledně zdravějšího jídelníčku ve spolupráci s odborníky a také tréninková videa na doma s názvem V ponožkách, která zvládnou i začátečníci.

1. týden:

Úterý 2. 1. - Dejte si za cíl ujít aspoň 10 tisíc krokůodlehčit jídelníček.

Středa 3. 1. - Cvičíme zadek! Udělejte dvě série.

Čtvrtek 4. 1. - Cvičíme břicho! Navíc ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí.

Pátek 5. 1. - Posilujeme záda! K tomu si připojte i video na zadek ze středy.

Sobota 6. 1. - Připravte si zdravou snídani a dejte si pohov od alkoholu. Odcvičte všechny tři předchozí lekce jako trénink na celé tělo.

Neděle 7. 1. - Vyrazte na procházku alespoň o 15 tisíc krocích a dejte si dvakrát výstup do kopce nebo výstup do schodů. Dbejte na zdravou stravu.

2. týden:

Pondělí 8. 1. - Cvičíme čtyři série tréninku na nohy se židlí.

Úterý 9. 1. - Dbejte na pitný režim, vynechte slazené nápoje a ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí. Odcvičte trénink na záda z pátku.

Středa 10. 1. - Cvičíme ruce! Navíc přidejte video na břicho ze čtvrtka. Vypijte 3 litry tekutin za den.

Čtvrtek 11. 1. - Zaměřte se na zdravé svačiny a vyrazte na svižnou procházku o 15 tisících krocích.

Pátek 12. 1. - Cvičíme pas! K videu přidejte ještě trénink na záda z prvního týdne, stačí jedna série.

Sobota 13. 1. - Začněte den zdravou snídaní a odcvičte všechna videa z 2. týdne.

Neděle 14. 1. - Ujděte aspoň 10 tisíc kroků a dejte si vanu s koupelovou solí pro relax svalů.

Související témata:

Načítám