Hlavní obsah

Dietní pasti: Pozor na potraviny, které jsou velmi zdravé, ale zároveň dost kalorické

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Reklama

Zdravé či přírodní neznamená automaticky dietní. Mnoho velice prospěšných potravin má hodně kalorií, a když se snažíte hubnout, měli byste si dávat pozor, kolik jich zkonzumujete. Mohou mít totiž stejnou, nebo dokonce i vyšší energetickou hodnotu než nezdravé kalorické bomby.

Článek

Že jíte zdravě, neznamená, že hubnete či držíte dietu. Zatímco dieta by měla být u zdravých lidí jen dočasná etapa s jasným cílem, například zhubnout či zbavit se nějaké zdravotní potíže, zdravý jídelníček je věc dlouhodobá, snad i celoživotní.

Je-li vaším cílem ztratit pár kil, musíte především hlídat, aby byl váš příjem energie nižší než výdej. Následující potraviny jsou zdravé a rozhodně patří i do hubnoucího jídelníčku, mají ovšem hodně kalorií, proto je třeba dát pozor na velikost porcí.

1. Ořechová a semínková másla

Mezi populární fitness potraviny patří ořechová másla (arašídová, mandlová, kešú...) a také semínková – například tahini, což je nezbytná součást oblíbeného hummusu. „Sice obsahují zdravé tuky a spoustu vlákniny, ale také pořádnou porci energie, kolem 600 kilokalorií na 100 gramů,“ upozorňuje osobní fitness trenér Pavel Dvořáček, podle kterého úskalí spočívá také v jednoduchosti konzumace těchto pochoutek.

Co tedy radí? „Doporučuji dávkovat kávovou lžičkou, která obsahuje 20 gramů. U polévkové lžíce se může jednoduše stát, že si naservírujete 50 gramů a více, což už je pořádná dávka energie.“

Foto: Nelli Syrotynska, Shutterstock.com

Čistá ořechová, buráková, semínková i mandlová másla jsou nejen dobrá, ale i zdravá, ovšem při hubnutí je vždy opravdu pečlivě odměřujteFoto: Nelli Syrotynska, Shutterstock.com

2. Avokádo

I avokádo je skvělý zdroj zdravých tuků a mnoha důležitých látek, ale zároveň má vysokou energetickou hodnotu. A čím je zralejší, tím je kaloričtější: jedno avokádo může mít až 350 kcal. Když si tedy dáte třeba salát s avokádem, je to vydatné jídlo, s nímž musíte počítat. Při přípravě pokrmů s ním proto nezacházejte jako se salátovou okurkou (která se v podstatě „nepočítá“), ale raději jako se sýrem nebo masem.

3. Saláty s vydatnou zálivkou a s olejem

Není salát jako salát. Například jeden z nejoblíbenějších, salát Caesar s kuřecím masem, slaninou, parmezánem a krutony, může mít klidně 800 kcal jako průměrná pizza. „Energie salátu se zvýší přídavkem sýra, ořechů a semínek, tuňáka, rozinek a olejové zálivky,“ podotýká specialistka na výživu Margit Slimáková.

Velmi oblíbené je vylepšit salát zdravým olivovým olejem, ale i s ním se musí opatrně. „Jedná se o čistý tuk obsahující na jeden gram celých devět kilokalorií, takže jedna lžíce oleje obsahuje přibližně 100 kilokalorií. Pokud si jídlo nikoli zakápnete, ale pořádně zalijete, můžete z jedné nevinné porce vytvořit kalorickou bombu,“ doplňuje Pavel Dvořáček.

Foto: Sunny Forest, Shutterstock.com

„Obyčejná“ zelenina není nijak energeticky vydatná, pokud ale do salátu přidáte avokádo, ořechy, sýr, krutony, tuňáka, šunku či množství tučné zálivky, už je třeba porce odvážit a vážně s nimi počítat v celkovém denním příjmuFoto: Sunny Forest, Shutterstock.com

4. Tučné ryby

Losos, makrela nebo třeba tuňák jsou skvělým zdrojem omega-3 kyselin a vitaminu D a ve zdravém jídelníčku by rozhodně měly dostat prostor – ale ne neomezený! Právě kvůli obsahu prospěšných tuků jsou bohatým zdrojem energie a ta se ještě zvyšuje, když si dáte rybu konzervovanou v oleji či uzenou makrelu (ta má víc energie než například husí maso). Tedy i zde je nutné ohlídat porci a poctivě s ní počítat v denním příjmu.

5. Džusy a ovocná smoothie

Líbivé barevné drinky působí jako vystřižené z reklamy na hubnutí, pokud však mají základ v ovoci, jsou zahuštěné mlékem nebo jogurtem a případně ještě obohacené oříšky, vločkami, medem či jinými sladidly, pak mohou nabízet až nečekané množství kalorií.

„Tekutiny mohou být významným energetickým přínosem, a tak jsou mnohdy spíše jídlem než nápojem. Jde například o čerstvé ovocné džusy, lasí a smoothie,“ upozorňuje Margit Slimáková. I 100% bio ovocné džusy přirozeně obsahují vysoké množství cukru, proto je třeba kontrolovat porce, případně je ředit vodou.

Foto: Alexandra Anschiz, Shutterstock.com

Krásně vypadají a také skvěle chutnají. Jde jen o to, zda vám nedodají tolik energie jako maso s bramborem a omáčkouFoto: Alexandra Anschiz, Shutterstock.com

6. Sušené ovoce

Sušené ovoce má hodně cenných živin, ale s tím jde ruku v ruce i víc kalorií. „Jeden kus sušeného ovoce obsahuje až 3,5násobek vlákniny, vitaminů a minerálních látek oproti čerstvému ovoci,“ říká Margit Slimáková. To zní sice dobře, jenže musíte počítat také s energií navíc: například 100 g sušených švestek má přibližně sedmkrát víc energie než 100 g čerstvých švestek. A někdy je v sušeném ovoci i přidaný cukr či tuk, proto čtěte pozorně etikety.

Reklama

Načítám