Hlavní obsah

Jak zatočit se zatuchlým prádlem: Šetřete práškem, do skříně dejte ocet a kupte kočičí stelivo

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Staré domy, stejně jako dlouho nepoužívané a ve skříni zavřené prádlo mohou být cítit po zatuchlině. Jak se tohoto zápachu zbavit a co všechno ho způsobuje?

Článek

Zatuchlý zápach se může šířit nejen ve starých vlhkých domech, ale i ve vašem šatníku. Mohou ho mít na svědomí plísně, nedostatečné větrání a další. Jaké jsou nejčastější důvody toho, že vaše prádlo nevoní úplně svěže?

Proč je prádlo cítit zatuchlinou

Nechali jste prádlo dlouho v pračce po vyprání. Tohle se stane asi každému a náprava je jednoduchá, nechejte prádlo znovu vyprat.

Perete na příliš nízkou teplotu. Na pracích přípravcích je psáno, že účinkují už od teplot kolem 30 °C, ale ne vždy je dobré na tak nízkou teplotu prát stále a ne všechny přípravky se při této teplotě dostatečně rozpustí a vypláchnou. Pokud se usazují v pračce, pak mohou plesnivět a zapáchat. Pračku je potřeba občas propláchnout programem s vyšší teplotou a přidat i přípravek, který zápach odstraní.

Pračku přeplňujete. Pokud je v pračce prádla moc, tedy tolik, že se nemůže pohybovat a řádně proprat a hlavně promáchat vodou, pak na něm mohou nejen vzniknout skvrny od pracího přípravku, ale také se nemusí dobře vyprat a zapáchá. I proto není dobré dávat více pracího prostředku, než doporučuje výrobce.

Zapáchá pračka. Stává se to, pokud po praní nenecháte pračku dostatečně vyschnout. Pokud pračka zapáchá, většinou stačí, když ji necháte naprázdno projít programem s vyšší teplotou. Prohlédněte také těsnění u dvířek nebo zásobník na prášek, zda tam není plíseň, zápach může způsobovat i nános vodního kamene. Jestliže nic nepomáhá, nechejte pračku odborně prohlédnout, pračka může mít porouchané čerpadlo, které pak neodvádí všechnu špinavou vodu pryč.

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Zapáchat může i čerstvě vyprané prádlo, důvodu je spoustaFoto: 9nong, Shutterstock.com

Prádlo se sušilo dlouho. Pokud je prádla na sušáku hodně a ještě schne dlouho, může zapáchat.  Vše se zhoršuje při nižších teplotách nebo vyšší vlhkosti. Pak nezbývá, než oblečení znovu vyprat a sušit rychleji. Pokud se vám to stává častěji, uvažujte o pořízení sušičky, byť byste ji používali jen v zimě.

Uložili jste vlhké prádlo. Pokud prádlo poskládáte do skříně ještě vlhké, mohou se v něm začít množit plísně. To se může stát i po žehlení s napařováním. Po žehlení s párou nechejte prádlo určitě chvíli volně, aby dostatečně proschlo.

Skříň je nevětraná. Pokud víte, že nebudete delší dobu skříň otvírat, zajistěte do ní přístup vzduchu, třeba tím, že ji necháte pootevřenou.

Jak se zbavit zatuchlého zápachu?

Co když prádlo vyndáte ze skříně a ono zapáchá zatuchlinou? Pak je třeba ho nejen řádně vyvětrat, ale i vyprat. Můžete ho předem namočit do vody s trochou octa.

Prádlo můžete dát i do igelitového sáčku nebo pytle, nasypat k němu jedlou sodu, kterou necháte působit přes noc. Pak sodu oklepete a oblečení vyperete. Jen pozor, soda se nehodí k citlivým materiálům, mohla by je poškodit.

Zatuchle páchnoucí skříň?

Pokud prádlo zapáchá po vytažení ze skříně, zkontrolujte, zda není na vině starý nábytek. Jeho zápach se můžete pokusit odstranit pomocí misky s octem, kterou dáte do mističky a umístíte do skříně. Ideálně někam, kde ji nemůžete vylít, skříň můžete také vyklidit, prádlo pořádně vyvětrat a misku v ní nechat přes noc. Ocet můžete s vodou i smíchat v poměru jedna ku jedné a lakovaný nábytek jím otřít vlhkým hadříkem. Do skříně můžete pověsit i plátěný sáček s mletou kávou či pár kapkami esenciálního oleje. Dobře funguje i sáček se sušenými bylinkami, třeba s levanduli. Svůj účel splní i miska s kočičím stelivem, které také pohlcuje pachy. Pokud jde o skříň třeba na chalupě, dejte do ní před odjezdem sklenici od okurek naplněnou octem přibližně do třetiny a nechte jí otevřenou.

Pro odstranění vlhka, které podporuje vznik plísní a následně i zatuchlý zápach, lze do skříně umístit pohlcovač vlhkosti nebo misku s jedlou sodou.

Reklama

Související témata:

Načítám