Hlavní obsah

Jak na zápach z kuchyňského odpadu: Co zvládnete sami?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte v kuchyni místo libé vůně připravovaného jídla často především zápach z odpadu anebo vás nepříjemný odér trápí i v koupelně? Přečtěte si, co za tím může být a jak nepříjemnou situaci vyřešit.

Článek

Zapáchá odpad v kuchyni nebo v koupelně v podstatě pořád? Pak je namístě revize odborníka. Problém může být v technickém provedení a sami nic nezmůžete. Někdy je třeba i stavební zásah, aby se smrad z odpadu nevracel. A věřte, že může jít i o zdraví: v útrobách odpadových trubek vzniká metan, sirovodík nebo čpavek, které jsou nebezpečné pro váš zrak a dýchací cesty a mohou vyvolat migrénu i stavy podobné otravě!

Co může odhalit instalatér

Co všechno zvládne šikovný instalatér? Někdy stačí jen zvolit jiný tvar nebo velikost sifonu, aby nevysychal – voda je totiž bariéra proti zápachu z trubek. Důležitý je i dostatek prostoru pro odtokovou trubici: je-li příliš zohýbaná a utlačená, neplní svou funkci správně. Odborník by měl také prověřit správný spád odpadových trubek. Rourami může pronikat zápach až z kanalizace, proti tomu pomůže instalace zpětného ventilu vzduchu. Dále se musí zkontrolovat, kam je odpad odvětráván a jestli není ucpaná tato cesta.

Jak na zápach z odpadu v kuchyni

Předchozí případy ale nejsou tak časté. Pokud se ze dřezu line smrad a voda plynule neodtéká, případně prosakuje ze sifonu, je obvyklou příčinou ucpaný odpad. A s tím si můžete většinou poradit i sami svépomocí.

1. Sítko a pravidelná péče

Zanášení odpadu se dá snadno předcházet. Do ústí odtoku si pořiďte sítko, není-li už jeho součástí, a zachycené nečistoty ihned odstraňujte. Do odpadu nikdy nelijte mastnotu: tuk snadno vytvoří neprostupnou zátku, proto by měl končit ve speciálních třídicích nádobách. Alespoň jednou týdně odpad prolijte konvicí vroucí vody (nejlépe se lžičkou sody).

Foto: asadykov, Shutterstock.com

Sítko v odpadu je nezbytnost, zachytí zbytky potravin i větší nečistotyFoto: asadykov, Shutterstock.com

2. Starý dobrý zvon

Je-li už odpad ucpaný, pokuste se překážku odstranit mechanicky. Poslouží vám gumový zvon nebo ruční pumpička: vytvoří podtlak a ucpávku roztrhnou na menší části, které pak spláchnete proudem vody. Můžete si pomoci i dlouhým drátem nebo speciálním instalatérským perem (pružinou), jímž překážku mechanicky rozrušíte, případně i vytáhnete.

3. Ekologické čištění bez chemie

Ve dřezu ulpívá především mastnota a zbytky jídla. Můžete je zkusit odstranit octem, který hubí i zdroj zápachu. Nalijte ho do odpadu a nechte působit 20 minut. Účinky můžete zesílit jedlou sodou nebo solí: půl hrnku nasypejte do odpadu a zalijte horkou vodou. Zkuste to i s několika lžičkami prášku do pečiva nebo kyseliny citronové. Vhodné jsou i ekologické čističe, které usazeniny šetrně odstraní pomocí enzymatického rozkladu.

4. Chemický zásah

Kde mechanické čištění ani přírodní prostředky nestačí, pomůže silná chemie. V drogerii pořídíte produkty různých jmen, v jejich složení je ovšem vždy stejná účinná látka: hydroxid sodný zvaný louh. Vždy dodržujte návod k použití a myslete na bezpečnost: reakce může být bouřlivá a z odpadu může tryskat voda, nebezpečné jsou i výpary, které dráždí dýchací cesty i oči! Louh neužívejte moc často – může poškodit sifon a některé prostředky s jeho obsahem se nesmějí používat na hliníkové potrubí.

Foto: batjaket, Shutterstock.com

Soda najde v úklidu domácnosti široké uplatnění, v odpadu rozpustí nežádoucí usazeniny. A když přidáte ocet, po páchnoucích nánosech nezůstane ani památkyFoto: batjaket, Shutterstock.com

5. Péče o sifon

Jednou ročně zkontrolujte sifon. Těsnění může být zpuchřelé, plastové části opotřebované a hrozí prosakování vody. Pod odpad dejte hadr a kbelík na zachycení vody a sifon rozeberte. Propláchněte ho ve vaně hadicí, pomocí octa a jaru dobře očistěte všechny části, zejména těsnění. To vyměňte, jakmile je promačkané, zpuchřelé nebo potrhané. Zkontrolujte i odpadovou trubku ve zdi: je vhodné ji vyčistit drátem nebo štětkou na lahve. Kyblík pod dřezem ještě nechte, a až sifon vrátíte na místo, proudem vody ověřte, že nikde neprosakuje.

Reklama

Související témata:

Načítám