Hlavní obsah

Horko přeje bakteriím. Na co si dát v létě pozor u potravin a balené vody, abyste se neotrávili

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Bolesti břicha, průjem, ale třeba i salmonelóza z toho, co jindy jíte a pijete běžně a nic vám z toho není? V létě, kdy teploty vystoupají i přes třicítku, nic nemožného. Stačí jídlo nebo pití špatně skladovat a problém je na světě. Riziko představuje i cesta domů z obchodu!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak mi z toho může být špatně, vždyť je to koupené ráno… Málokdo si uvědomuje, že někdy stačí cesta z obchodu domů v rozpáleném autě a je „vymalováno“. Horké letní dny vyloženě svědčí množení mikroorganismů, a velmi se tak zkracuje doba, po kterou potraviny zůstávají bezpečné ke konzumaci – a platí to i pro balenou vodu!

Nákupy potravin plánujte

Teplota přes 30 °C, která je v autě stojícím na slunci za chvilečku, může změnit čerstvé maso, uzeniny i mléčné výrobky v hrozbu pro vaše střeva a zažívání. A i když se takto přepravované potraviny třeba vyloženě nezkazí, může se změnit jejich konzistence a chuť.

Nákup si proto naplánujte tak, aby nedocházelo ke zbytečným prostojům. Šikovné je užívat autochladničku, termobox nebo izolační tašku – udrží chlazené či mražené potraviny v teplotě, kterou potřebují.

Nebezpečné je i prudké střídání teplot. Tedy pokud vezmete v obchodě potraviny z mrazáku, přepravujete je v rozpáleném autě a doma zas dáte do chladničky. Problémy to může způsobit také v případě vajíček a rychleji se takto pak kazí i pečivo.

Na co pozor na trhu a u stánku

Rizikové může být nakupovat potraviny a pochutiny u stánků, kde nemáte jistotu, že jsou skladovány tak, jak potřebují. Kde hrozí riziko?

Zmrzlina – a to točená i kopečková. „Problémem je namáčení naběračky. Pokud se voda, ve které se oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií,“ upozorňuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. Riziková může být i zmrzlina točená. Není-li udržována stále chlazená, může dojít k částečnému rozpuštění a pak zas zmrazení, což vede k množení bakterií.

Maso, uzeniny, mléčné výrobky, vejce a cukrářské výrobky musí být vždy chráněné před sluncem a skladovány při předepsaných teplotách. I při stánkovém prodeji tedy musí být schovány v chladicím boxu za podmínek, které jsou právě pro tento druh potravin určené.

Hotová jídla kupujte, jen pokud jsou suroviny správně skladované, obsluha dodržuje potřebnou hygienu svou i pracovních ploch a zabrání křížové kontaminaci. Hotové jídlo nesmí stát dlouho v teple nebo přímo na slunci!

Foto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Zmrzlina osvěží, ale může být i rizikem, pokud její prodejce nedodržuje hygienická pravidlaFoto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Syrová vejce a krvavé steaky

Při grilování, ale i všech dalších tepelných úpravách hlavně masa dejte pozor nejen na jeho skladování, ale i na dostatečné propečení - ve vedru si raději nedávejte krvavé steaky. Mezi nebezpečné suroviny patří i syrová vejce. Právě z nich hrozí salmonelóza. Vyzkoušejte recept na majonézu z vařených vajec.

V létě může škodit i balená voda!

Myslíte si, že balená voda je vždy bezpečná? Omyl. Jak upozorňuje několik studií i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, její kvalitu může horko zásadně ovlivnit. „I krátkodobé zahřátí vody, třeba v autě nebo za výlohou v obchodě, zvyšuje počet bakterií v této vodě, “ říká Jaroslav Žák ze společnost BWT.

Vyhláška proto stanovuje, že balená voda musí být skladována v chladu, ideálně temnu nebo alespoň mimo přímé sluneční záření, takže až si ji budete kupovat, dohlédněte, že to tak opravdu je. A dále: nevozte s sebou láhev s vodou v létě v autě, kde musí čekat, byť ještě zavřená, v teple. A neměli byste ji nosit ani celý den třeba v boční kapse batohu někde na výletě, kde na ni svítí slunce.

Související témata:
Potravinová bezpečnost
Kampylobakterióza

Načítám