Hlavní obsah

Chcete se ochladit? Pijte teplé čaje! Vsaďte na mátu i meduňku

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čaje nepatří jen k mrazivým zimním dnům. Jaké si dopřát v největších parnech a které vám pomohou srovnat se po opulentní grilovačce nebo dodají energii?

Článek

Dopřáváte si v létě teplé nápoje jen časně ráno, kdy jsou ještě venkovní teploty snesitelné, a během dne sáhnete raději po něčem ledovém? Možná vás překvapí, že k osvěžení je teplý čaj lepší volba. Ledový nápoj vás rychle zchladí, ale tělo má rádo stálou teplotu a na ledové pití reaguje nastartováním zahřívacích procesů. Naopak horkost nápoje v těle aktivizuje přirozené ochlazovací procesy. Jaké čaje vám budou v letních dnech obzvlášť prospěšné?

Mátový čaj osvěží a zrelaxuje

Teplý nebo vlažný čaj si dopřávají s chutí i v horoucí Africe. Například v Maroku vám stánkaři na ulici nabídnou Touareg, hodně slazený zelený čaj s mátou. Jak máta, tak zelený čaj totiž mají na tělo ochlazující účinky. „Čaj z máty peprné se skvěle hodí nejen k osvěžení během dne, ale také po těžších jídlech. Přispívá totiž ke správné činnosti trávicí soustavy. Příznivě působí i na přirozenou obranyschopnost organismu a také na dýchací systém. Mátě jsou připisovány také relaxační účinky,“ říká bylinkářka Hana Jánská.

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Máta uklidňuje a podporuje tráveníFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

Japonský matcha doplní vypocené minerály

Zatímco černý čaj zahřívá, zelené a bílé čaje mají na tělo ochlazující efekt. Vyberte si na léto především japonský zelený čaj matcha, který vám pomůže doplnit minerály, které ztrácíte zvýšeným pocením. Matcha čaj patří i k cenným antioxidantům. „Rovněž snižuje hladinu cholesterolu v krvi, stabilizuje hladinu cukru, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a posílit imunitní systém,“ vysvětlujte Petr Patočka z MatchaTea. Práškový zelený čaj tak může přispět ke snesitelnějšímu létu lidem s vysokým tlakem i kardiakům. Pití matcha čaje přispívá i k psychické pohodě, stimuluje mozek a bystří mysl.

Foto: Mongta Studio, Shutterstock.com

Matcha čaj čistí a omlazuje organismusFoto: Mongta Studio, Shutterstock.com

Konopný čaj uklidní trávení

Léto je i časem střevních infekcí a zažívacích potíží, ať už z melounu, zmrzliny, kontaminované vody nebo příliš tučných pochoutek z grilování. Chcete-li pokažené zažívání uklidnit, nebo ho preventivně posílit, vsaďte na konopný čaj. V něm obsažené kanabinoidy pomáhají mírnit křeče, průjem i zácpu, ulevují i při vleklých žaludečních onemocněních. Přispívá k regulaci hladiny cholesterolu nebo cukru v krvi. „Pro využití účinků kanabinoidů se doporučuje přidat mléko, kokosový olej či jinou formu tuku, lépe se tak vstřebá,“ radí Jiří Stabla, konopný aktivista a zakladatel značky Stabla.

V konopné čajové směsi můžete najít nejen nať, listy a semínka, ale i kořen konopí. I tomu se přičítají léčivé účinky. Pomáhá například tlumit bolest a zánětlivé procesy v těle. Přispívá i ke zvýšení hladiny hormonu estrogenu v těle, což může ženám ulevit při menopauze.

Meduňka a růže ochladí

Ochlazující efekt mají i další bylinky. Zkuste například čaj z meduňky, ibišku, citronové trávy nebo růže. Dochutit je můžete plátkem citronu nebo pomeranče, protože i citrusy patří k potravinám s ochlazujícím efektem.

Související témata:

Načítám