Hlavní obsah

Domácí pokojovka, která uleví nejen od rýmy, ale i od bolesti hlavy či proti komárům

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Reklama

Rýmovník se zabydluje v mnoha rodinách, je to rostlina, která dokáže ulevit při ucpaném nosu a urputné rýmě. Využít ji ale můžete nejen na podzim a v zimních měsících, pro které jsou virová onemocnění typická. S čím vám pomůže v létě?

Článek

Košatá, rychle rostoucí pokojovka se hodí při akutní rýmě. Nastydnout můžete celoročně, i v létě k tomu dojde velmi snadno – z klimatizace nebo při přechodu z horka do podchlazené místnosti. Rýmovník ale oceníte i z jiných důvodů.

Vůně vás povzbudí

Poznáte ho podle typické kafrové vůně. Pokojovce se složitým názvem Plectranthus argentatus se u nás říká molice nebo rýmovník kvůli schopnostem ulevit při ucpaném nosu. Silice se z něj uvolňují dotykem, a tak stačí list zlomit nebo promnout mezi prsty a zhluboka k němu přičichnout, co vám ucpaný nos dovolí. Z listů rýmovníku se připravuje také čaj, který vám uleví při nachlazení. Rýmovník zkuste při rýmě alergické i z nachlazení, ale i při přesušeném vzduchu, dýchací cesty uvolní a posílí. Svědčí nejen jim, štiplavá vůně umí zahnat počínající bolest hlavy, únavu a posílit koncentraci.

Foto: Arayabandit, Shutterstock.com

Rýmovník je nenáročný, roste rychle a pomůže vám v mnoha věcechFoto: Arayabandit, Shutterstock.com

Sirup v létě osvěží

V létě možná teplým nápojům tolik neholdujete, svařit z listů ale můžete i sirup pro přípravu domácích limonád. Na sirup potřebujete litr vody, kilo cukru a asi 35 listů rýmovníku, pro dochucení můžete přidat jeden citron a jeden pomeranč pokrájený na plátky (kúru samozřejmě pořádně omyjte). Citrusy a listy rýmovníku dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte den nebo dva louhovat. Poté přeceďte do hrnce, přidejte cukr a vařte na mírném ohni minimálně hodinu, dokud nedosáhnete konzistence sirupu. Poté přelijte do vhodných, vyvařených nádob. Domácí sirup vydrží v temnu klidně rok, otevřený ho dejte do lednice a spotřebujte do měsíce.

Uvolňující mast při migrénách

Rýmovník roste rychle. Máte-li ho hodně košatý a potřebujete ho zpracovat, můžete si připravit také mast. Oceníte ji při migrénách a bolestech hlavy, zklidní i lehké popáleniny nebo kůži podrážděnou od hmyzu či rostlin. Samozřejmě ji můžete natřít i kolem nosu ke zmírnění rýmy nebo na hrudník, usnadní vykašlávání při nachlazení.

Na mast omyjte dvacet listů rýmovníku a pokrájejte je na malé kousky, použít můžete i stvoly. V hrnci rozpusťte dvacet mililitrů tuku, můžete použít kokosový, bambucké máslo, ale i obyčejné sádlo nebo vazelínu, kterou koupíte v lékárně. Stáhněte teplotu na co nejnižší, aby se směs nevařila, jen prohřívala, a do tuku přisypte pokrájený rýmovník. Ohřívejte na mírném ohni asi dvě hodiny, pravidelně míchejte. Těsně před vypnutím můžete přidat do masti pět kapek oblíbeného esenciálního oleje. Nechte vychladnout a uložte na 24 hodin do lednice. Další den znovu dvě hodiny prohřívejte a občas zamíchejte. Vychladlou mast přeceďte přes plátýnko do menších, vyvařených nádob. Po otevření mast uchovávejte v lednici a spotřebujte ideálně do měsíce.

Foto: Rifad, Shutterstock.com

Mast z rýmovníku oceníte například při bolestech hlavyFoto: Rifad, Shutterstock.com

Repelent proti hmyzu

Mast můžete v létě používat i jako repelent. Máte-li radši sprej, vložte deset listů do hrnce s půl litrem vody, nechte přejít varem a odstavte na 24 hodin. Poté slijte do vhodné nádoby s rozprašovačem. Rostliny rýmovníku můžete v létě přestěhovat na terasu, jeho vůně odpuzuje hmyz a venkovní posezení bude hned příjemnější.

Voňavé koření

Listy můžete dokonce i jíst. Čerstvé, najemno nakrájené dochutí chleba s máslem nebo pomazánkou, dodají pokrmu pikantní nádech. Můžete je i nasušit a nadrtit a používat do omáček a polévek, rýmovník má totiž aroma podobné oreganu. V kuchyni se hodí nejen kvůli oživení pokrmů, ale i pro své klidnící účinky na trávení, ulevuje například při žaludečních gastritidách. Mimo jiné také přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu.

Reklama

Načítám