Hlavní obsah

Jak se vyhrabat z dluhů? Musíte vědět, proč si půjčujete, radí expertka v podcastu O penězích se (ne)mluví

Foto: Chay_Tee, Shutterstock.com

Foto: Chay_Tee, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarka Popelka dlužila okolo půl milionu korun. Dlouho se v půjčkách utápěla, ale nakonec cestu ven z dluhové pasti našla. Trvalo jí to asi rok. A jak se vymanit z dluhů, poradí i vám – a s plným pochopením problematiky. Poslechněte si podcast O penězích se (ne)mluví.

Článek

Z mladické nerozvážnosti si Jarka Popelka půjčila na nový telefon, auto a počítač. Nepřišlo jí na tom nic divného, vždyť doma si rodiče často půjčovali nebo si pořizovali věci na splátky. Zpětně zjistila, že půjčky nejsou cesta k tomu, mít se lépe. Naopak. Za dluhy se pak před svým přítelem styděla a o financích s ním nemluvila. Teď ve svém projektu Zatraceně dobré rady pomáhá lidem plánovat splácení a na svém příkladu dokazuje, že to jde.

Proč se lidé nejčastěji zadluží?

Z vlastní zkušenosti uvádí Jarka Popelka tyto nejčastější důvody, proč vznikají dluhy:

  1. Žádná nebo nedostatečná rezerva. Když jsou vysoké výdaje, mnozí často sáhnou ke kreditní kartě či ke kontokorentu.
  2. Touha něco mít – a hned. Mozek motivuje si to pořídit hned, nemusíte přece čekat, vždyť to jde...
  3. Pomoc druhým. Půjčují si, aby pomohli druhým. Upřednostňují potřeby ostatních před svými.

Jak vyřešit své dluhy?

Chcete se zbavit dluhů? První krok podle Jarky Popelky je si uvědomit, jak jste se do dluhů dostali. Pochopit svou motivaci a pak se snažit tomu vyhýbat. Samozřejmě je také důležité vymyslet plán, jak se zbavit stávajících závazků. „Rozhodně potřebujete spoustu trpělivosti a disciplíny,“ varuje odbornice. Zásadní přitom je mít na své cestě z dluhů někoho, kdo vás podpoří, v krušných chvílích podrží a komu se můžete svěřit.

Jaké existují strategie na válku s dluhy? Proč se nevyplatí kreditní karty? Proč nejsou konsolidace vždy vhodné? A kde vzít peníze na finanční rezervu, když už nic nezbývá? Poslechněte si rady finanční expertky Jarky Popelky v podcastu O penězích se (ne)mluví.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Míši Rakové do podcastu O penězích se (ne)mluví přijala finanční expertka Jarka Popelka Foto: Proženy.cz

Od dluhů k rozumným investicím

V době svého extrémního zadlužení Jarka Popelka paradoxně pracovala jako finanční poradkyně. „U nás je finanční poradenství hlavně o tom, umět produkty dobře vysvětlit a prodat. Sem tam někdo už pracuje s osobními financemi,“ vysvětlila. „Dostala jsem se do skupiny finančních poradců, která s dluhy pracovala podobně jako já. Na všechno si půjčovali, neměli rezervy a vše lepili dluhem. Takže jsem měla dojem, že je to normální,“ popsala kámen úrazu Jarka Popelka.

Když už byla ze své situace frustrovaná a musela přemýšlet, zda si koupí benzin, nebo jídlo, naštvala se na sebe a zamyslela se. „Místo abych se soustředila na to, kolik vydělávám, jsem se zaměřila, za co všechno platím. A zjistila jsem, že dluhy tam dělají už dost výraznou částku. Začala jsem šetřit, v něčem jsem se omezila a vytvořila jsem si plán, jak se dluhů zbavit,“ popsala svůj aha moment. Jak její plán vypadal? Dozvíte se v podcastu.

„Čím víc dluhů bylo splaceno, tím víc peněz mi zůstávalo a já jsem si takto vybudovala návyk na spoření,“ popsala pozitivní efekt umořování dluhů Jarka Popelka s tím, že se pak začala zajímat o různé investiční příležitosti. Investovala částečně do nemovitostí a dnes z nich má pasivní příjem ve výši průměrné mzdy. O investicích do nemovitostí bude některý z dalších dílů podcastu.

S kým jsme si povídali

Jarka Popelka je finanční expertka, zakladatelka projektu Zatraceně dobré rady, kde svým klientům radí, jak se vypořádat s dluhy a efektivně si nastavit nejen rodinné finance. Ve své práci čerpá z vlastní zkušenosti, kdy se dokázala z kolotoče dluhů vymanit, a navíc získala prostředky pro další investice.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám