Hlavní obsah

Jak vyjde s penězi samoživitelka profesí asistentka? O životě s kalkulačkou v hlavě a kotlích polévek

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není lehké být sama na dvě děti a starý dům, který potřebuje neustále nějaké opravy. Pak i rozbitá pračka nebo rovnátka udělají do rozpočtu díru, kterou lze jen těžko zalepit. Jak vychází s výplatou matka samoživitelka?

Článek

Jsme tu s dalším příběhem rodiny. Tentokrát jde o domácnost bohužel u nás velmi častou: rozvedená máma se dvěma dětmi, která musí vyjít z jednoho platu a příspěvků. Jak moc na ni dopadlo či dopadá zdražování a co si může a nemůže dovolit? To jsou otázky, které se snažíme zodpovědět v naší sérii článků a v podcastu O penězích se (ne)mluví. Budeme rádi, když nám svěříte, s jakým rozpočtem hospodaříte vy. Vyplněný dotazník můžete poslat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz. Zveřejňujeme ho anonymně. Připojíte se?

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Rozvod zastavil rekonstrukci domu

Blanka (39 let) bydlí s dětmi na malé vsi v Královéhradeckém kraji, ve starém rodinném domě, který je zatížený hypotékou. Na dům i její splácení zůstala po rozvodu sama. Aby to utáhla, musela pozastavit rekonstrukci, kterou s manželem začali. Doufá, že když se jí podaří ušetřit, bude s přestavbou pokračovat - i když jen po malých krůčcích. Zatím se jí ale moc šetřit nedaří. Jedno dítě má na druhém stupni základky, druhé na střední škole, takže na ní budou ještě pár let závislé.

Pracuje v administrativě a její celkový měsíční příjem, včetně alimentů a přídavků, je 39 tisíc čistého. Náklady na dům a hypotéku jsou deset tisíc a stejnou částku vydají za jídlo – sem počítá i školních obědy. Další velkou položkou je doprava a také splácení půjčky na auto, bez kterého se při dojíždění za prací, do škol a na nákupy neobejdou – tahle částka je asi šest tisíc, z čehož asi dva tisíce padne na dopravu dětí do škol a na cesty za otcem. Obě děti mají různé kroužky na ZUŠ, protože, jak matka říká, jejich vzdělání a vyžití je pro ni zásadní.

Finančním cílem je něco ušetřit, aby se rodina nemusela bát nečekaných vydání nebo toho, že zůstane Blanka bez práce. Není jí dobře z pocitu, že nebude mít například na další rovnátka pro děti nebo že nebude moci dát dítěti peníze na výlet do zahraničí, který zařizuje škola. Také se bojí třeba poruchy auta nebo toho, že bude potřeba koupit větší spotřebič do domácnosti.

Dotazník: Rodinné finance

ASISTENTKA BLANKA A JEJÍ RODINA

Kolik mám dohromady: 39 000 Kč (výplata, alimenty, přídavky)

Kolik padne na bydlení měsíčně: Přibližně 10 000 Kč (hypotéka, elektřina, voda, dřevo a další)

Kolik platím za jídlo: Přibližně 10 000 Kč (i se školními obědy)

Kolik za dopravu: Přibližně 6 000 Kč (děti 2 tisíce – cesta do škol a k otci)

Kolik dám měsíčně za půjčky: 2 500 Kč (auto)

Kolik padne za oblečení a boty: Průměrně asi 1 000 Kč měsíčně

Kolik platím za drogerii a podobně: Přibližně 700 Kč

Co jsme museli oželet nebo čeho kupujeme méně: Sladkosti (víc peču), džusy jen výjimečně, vyplatí se mi uvařit kotel husté polévky. Omezujeme výlety se vstupným, šetříme i tak, že jsme vyměnili koupání za sprchování.

Kolik mám naspořeno: Dlouhodobě nic, krátkodobě asi 10 000 Kč, které využívám na nepravidelné platby jako pojistky nebo školní akce (lyžák, zahraniční zájezd, rovnátka, oprava auta).

Jak snahu šetřit pocítily děti: Uskromnění berou v klidu, i když by rády zpátky džusy a občasnou vanu. Naopak vítají moje vaření a pečení, ale musí si platit ze svého malého kapesného víc věcí než dřív (dárky kamarádům).

Kolik můžu investovat do dovolené a zážitků: Na dovolenou dostávám příspěvek od zaměstnavatele 6 500 Kč, většinou jedeme na týden po republice do kempů. Další zážitky jsou různorodé, většinou volíme výlety do přírody.

Můj finanční zlozvyk: Občas si neodpustíme dražší pochutiny (džusy, olivy, kvalitní sýry, víno), tam by mohla být úspora možná tak 500 Kč měsíčně.

Můj strach spojený s financemi: Že nebudu mít na nenadálé výdaje jako rozbitá pračka nebo auto, že se mi nepodaří dokončit rekonstrukci domu a že nemám rezervu pro případ ztráty zaměstnání, nemoci, natož rezervu do důchodu.

Finanční cíle (naděje): Cílem je mít dostatečnou finanční rezervu, naděje na její vytváření je až s osamostatněním dětí, takže tak za 10 let.

Celkové hodnocení finanční situace mé rodiny: Měli jsme se i hůř, ale také lépe - před inflací jsem nemusela žádat o přídavky na děti ani jsem na ně v tu dobu nedosáhla, ale teď už je pobírám, což zachránilo dětem kroužky. Máme kde bydlet, máme co jíst, v čem chodit a jezdit, ale vaz nám může zlomit nějaká nenadálá situace. Neustále žiju ve finančním stresu a s kalkulačkou v hlavě.

Hlavní je udělat si rezervu, vzkazuje odborník

Žít v takto vypjaté finanční situaci není lehké, ale odborník Jiří Hluchý ze start-upu Frenkee dává Blance za pravdu v tom, že zásadní je si udělat finanční rezervu, aby mohla žít klidněji.

  • Z peněz, které paní Blance mohou po zaplacení všech nákladů zbýt, by mohla začít pravidelně odkládat. Když využije výhody složeného úročení na investičních produktech, tak se těch několik tisíc měsíčně brzy začne projevovat. Brzy se jí uleví, protože si ušetří nervy a obavy, že nemůže dětem dopřát, co potřebují.
  • Doporučil bych jí také založení rizikového životního pojištění. Bez rezerv stačí i krátkodobý výpadek příjmu nebo i jen jeho části a rodina bude mít problém. Pokud by měla paní vážnější zdravotní problémy a zůstala bez příjmu třeba 6 měsíců, zásah bude značný. Bylo by proto dobré pokrýt velká rizika pro případ smrti, invalidity, závažných nemocí a ke zvážení je i pracovní neschopnost, která by vyvážila případný výpadek příjmu. Sama říká, že má jen základní pojištění kvůli hypotéce, je proto vhodné ho optimalizovat.
  • Zároveň bych jí doporučil, ať nemění svůj finanční „zlozvyk“. Nějaká pochutina nebo dobré víno čas od času finanční situaci rodiny určitě neuškodí, je potřeba si také užívat.

Načítám