Hlavní obsah

James Edward Smith: Vrah, který požádal o nejpodivnější poslední jídlo. Chtěl se reinkarnovat

Foto: Doidam, Shutterstock.com

Foto: Doidam, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Texas je známý svým přísným přístupem k trestu smrti i tradičními rituály, jako je třeba poslední jídlo odsouzenců. A jeden případ v dějinách trestu smrti si zde získal velkou pozornost právě kvůli neobvyklému pokrmu, který si vyžádal vrah James Edward Smith.

Článek

James Edward Smith, narozený 19. října 1952 v Kentucky, byl v roce 1983 v Texasu odsouzen k trestu smrti za vraždu. Jeho případ nebyl ojedinělý, zato jeho požadavek na poslední jídlo rozhodně ano. Chtěl něco, co by na seznamu schválených potravin nikdo nehledal: požádal o hrst hlíny.

Jeho vražedný příběh nezačal nijak zvláštně. Smith, který pracoval jako taxikář, vstoupil 7. března 1983 do pobočky jedné americké pojišťovací společnosti v Houstonu s pistolí a maskou na obličeji. Jeho cílem bylo získat peníze, a to za každou cenu. Po krátké konfrontaci s manažerem Larrym Donem Rohusem došlo k tragédii. Poté, co mu byly peníze vydány, Smith Rohuse postřelil a ten později zranění podlehl.

Smith byl obviněn z vraždy a zadržen bez možnosti kauce. Během soudního procesu se pokusil uprchnout z vězení, ale policie ho po pár chvílích dopadla. Nakonec byl James Edward Smith v roce 1984 shledán vinným a odsouzen k trestu smrti.

Až do této chvíle není jeho příběh bohužel nijak výjimečný. A zůstalo by to tak, kdyby jedno z jeho posledních přání v životě nebylo tak neobvyklé. Den před plánovanou popravou v roce 1988 si jako své poslední jídlo přál hroudu zeminy. Tento neobyčejný požadavek však byl zamítnut texaskými úřady, protože zemina nebyla na seznamu schválených potravin.

Znovuzrození podle vúdú?

Proč měl odsouzený Smith tak divné přání? Hlína pro něj měla zvláštní význam – byla spojována s vúdú rituály, které praktikoval. A věřil, že by tímto způsobem mohl napomoci svému znovuzrození. V den plánované popravy získal Smith odklad, když jeho právníci požádali Nejvyšší soud Spojených států amerických, aby mu ušetřil život s tím, že je duševně nemocný. Soud vyhověl s prošetřením nepříčetnosti a povolil odklad.

Další termín pro popravu byl hned o dva roky později, a i přes opětovné tvrzení odsouzencovy matky, že je její syn mentálně nesvéprávný, bylo tentokrát odvolání zamítnuto. 26. června 1990 byl James Edward Smith popraven smrtící injekcí. Mezi jeho poslední slova patřilo prohlášení o nevině a vyslovil Krišnovo požehnání.

Zajímá vás, co nakonec Smith dostal jako poslední jídlo? Budete se zajisté divit, s čím se nakonec spokojil. Byl to totiž obyčejný jogurt.

Související témata:
Poslední jídlo před smrtí

Načítám