Hlavní obsah

Příběh masového vraha i sonda do absurdity dnešní doby: nejlepší minisérie, které dáte za víkend

Foto: ©Kino International/Courtesy Everett Collection/Profimedia

Foto: ©Kino International/Courtesy Everett Collection/Profimedia

Reklama

Čekají vás dva tři večery, kdy nemáte žádné plány a chce se vám jen povalovat u televize? Pro takové situace jsou ideální minisérie. Čeká vás jen několik dílů a jistota, že se dočkáte rozuzlení. Které příběhy rozhodně stojí za zhlédnutí?

Článek

Dlouhé a téměř nekonečné seriály nejsou pro každého. Máte rádi rychlé a jasně ukončené série, protože nemáte trpělivost čekat třeba i rok na další osudy hrdinů? Pak jsou pro vás to pravé minisérie. Mají pár dílů a klidně i během jednoho víkendu se dozvíte, jak to všechno dopadlo.

Minisérie umějí i Češi. Třeba komediální seriál Most! (2019) nebo krimi s nádechem tajemna Pustina (2016) – oba příběhy mají osm dílů a rozhodně stojí za zmínku. Které minisérie patří k tomu nejlepšímu, co se za poslední roky natočilo?

Černobyl (2019)

Pět dílů a pět hodin. A i když je havárie černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 známá událost, neodtrhnete oči od obrazovky a chvílemi nebudete dýchat napětím. Příběh z dílny HBO a Sky mapuje průběh havárie, ale rozhodně nejde o dokument rekonstruující fakta. Především zachycuje osudy jednotlivých obětí a hrdinů i politickou a informační hru mocných, v níž lidský život a jeho záchrana prohrávají se snahou zachovat si politickou tvář, pozici a moc. V hlavních rolích uvidíte mezinárodní hvězdy, jako je třeba Stellan Skarsgård (71) či Emily Watson (55).

Foto: Profimedia.cz

Minisérie mapuje jednu z největších katastrof způsobených člověkemFoto: Profimedia.cz

Hořící keř (2013)

Baví vás filmy a seriály týkající se moderní české historie? Pak byste rozhodně neměli vynechat tento třídílný příběh HBO podle skutečné události, který režírovala slavná Agnieszka Holland (73). Čtyři hodiny syrového retra odstartuje sebeupálení Jana Palacha (†20) a vše se pak točí kolem osudů jeho blízkých, dusivé atmosféry té doby a hlavně kolem mladé statečné advokátky Dagmar Burešové (1929–2018), která se rozhodla zastupovat Palachovy příbuzné a žalovat jejich jménem poslance Viléma Nového, protože statečný čin zlehčoval a lhal o něm.

Foto: ©Kino International/Courtesy Everett Collection/Profimedia

Role advokátky se skvěle zhostila Tatiana Pauhofová (38), jejího manžela Radima výtečně ztvárnil Jan Budař (44)Foto: ©Kino International/Courtesy Everett Collection/Profimedia

Dámský gambit (2020)

To, že se sedmidílná netflixová série točí kolem šachů a šachových turnajů a na správnost partií dohlížel sám Garry Kasparov (59), možná někoho odrazuje. Jak může být tahle „zábava pro geniální blázny“ tématem napínavého seriálu?! Docela dobře! Příběh si vás získá od první minuty a po šesti a půl hodinách vám bude líto, že je konec. Jsou 50. léta a holčička vyrůstající v sirotčinci v sobě objeví neuvěřitelný talent pro šachy a přes všemožné peripetie se snaží dostat na vrchol a zazářit v této tehdy ryze mužské disciplíně. A přitom se potýká se závislostí na alkoholu a prášcích.

Foto: Profimedia.cz

V hlavní roli minisérie jsou šachy a extrémně talentovaná žena. Anya Taylor-Joy (26) získala za postavu Beth Harmon Zlatý globusFoto: Profimedia.cz

Bílý lotos (2021)

Luxusní hotelový resort na Havaji, usměvavý personál a pestrá škála bohatých a úspěšných hostů, kteří si přijeli odpočinout. Vypadá to jako ráj na zemi a přehlídka dokonalosti, jenže se ukazuje, že nic není ani zdaleka takové, jak to vypadá. Dokonalá rodinka, bohatá stárnoucí žena, zamilovaní novomanželé, uhlazený šéf resortu... Každý má svá skrytá místa. Satirická šestidílná (a šestihodinová) minisérie HBO zobrazuje absurdity dnešní doby sice s humorem, ale bude vám i trochu smutno. A jako bonus je tu Jennifer Coolidge (60) – legendární Stiflerova máma z komedie Prci, prci, prcičky (1999).

Foto: Profimedia.cz

Bílý lotos je jakousi sondou do problémů lidí dnešní dobyFoto: Profimedia.cz

Mare z Easttownu (2021)

Zapomeňte na mladou, naivní a zároveň i odvážnou Kate Winslet (46) v legendárním Titanicu (1997). V téhle sedmidílné sérii HBO, jejíž stopáž je bez pár minut rovných sedm hodin, vyšetřuje vraždu na chudém pensylvánském maloměstě a zároveň se potýká s problémy v osobním životě. Představitelka hlavní role je skvělá, přesvědčivá a především opravdová. Koneckonců odmítla i vystřihnutí milostné scény, v níž jí byl vidět špíček na břiše.

Foto: Profimedia.cz

Herecký koncert skvělé Kate Winslet... Za roli policistky Mare Sheehan získala Zlatý globusFoto: Profimedia.cz

Des (2020)

Tři díly, dvě a půl hodiny. Tahle minisérie HBO mapuje skutečnou událost: případ Dennise Nilsena, který mezi lety 1978 a 1983 zavraždil v Londýně nejméně 12 chlapců a mladých mužů. Řadu let unikal spravedlnosti, ale když byl odhalen a lapen, příběh tohoto sériového vraha sledoval skoro celý svět. Tvůrci se ho snaží ukázat hned ze tří úhlů pohledu: jak události vnímal a viděl hlavní vyšetřovatel, jak sám pachatel a jak britský spisovatel Brian Masters (83), který o případu vydal v roce 1985 knihu.

Foto: Profimedia.cz

Série vznikla na základě skutečného příběhu britského sériového vraha. Hlavní roli ztvárnil David Tennant (51), který se proslavil jako jeden z Doktorů ve sci-fi příbězích Doctor WhoFoto: Profimedia.cz

Jste při chuti a chcete si užít delší příběhy? Pusťte si zábavu na víc než na tři večery: seriály s hodně sériemi!

Reklama

Související témata:

Načítám