Hlavní obsah

Je sladidlo aspartam rakovinotvorné? Asi stejně jako aloe vera nebo nakládaná zelenina!

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sladidlo aspartam je potenciálně rakovinotvorné, vyplývá z dokumentu Světové zdravotnické organizace. Máte okamžitě přestat konzumovat vše, kde aspartam je, tedy hlavně potraviny a nápoje označované jako light?

Článek

Před několika dny zařadila specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) umělé sladidlo aspartam do kategorie „potenciální karcinogeny“. Mezi spotřebiteli se strhla panika a všichni se ptají, zda bude zakázán a jestli mají vyhodit potraviny a nápoje, které ho obsahují. Je tedy dobré vysvětlit, co toto oznámení a zařazení do kategorie, kde jsou asi tři stovky dalších položek, znamená.

Aspartam nově v kategorii 2B

Faktory, látky a věci, které mohou (nebo nemohou) způsobovat rakovinu, dělí agentura Světové zdravotnické organizace do několika kategorií. V kategorii 1 jsou ty, jež rakovinu prokazatelně způsobují. V kategorie 2A jsou takové, které způsobují rakovinu jen pravděpodobně. Kategorie 2B je pro ty, jež ji způsobují potencionálně, a poslední je kategorie 3 a ta obsahuje látky, věci a faktory, které rakovinu nezpůsobují.

Aspartam patří nově do skupiny 2B, kde najdete i několik stovek dalších, možná ještě překvapivějších látek. „V této kategorii je například aloe vera, nakládaná zelenina, rádiové vlny mobilních telefonů, mýdlo z kokosového oleje… Takže je třeba si to zasadit do kontextu,“ vysvětluje Ing. Lukáš Roubík z Institutu moderní výživy, který se snaží vzdělávat veřejnost na základě vědecky podložených informací.

Zákaz potravin s aspartamem?

Ačkoli to zní jako zásadní prohlášení, nemá zatím zařazení aspartamu mezi potencionální karcinogeny žádný praktický dopad na výrobu potravin a nápojů, které ho obsahují. Dokonce ani nedošlo k úpravě doporučené denní dávky, již Světová zdravotnická organizace ponechala na 40 miligramech na kilogram váhy člověka. V tiskové zprávě k tomu WHO uvádí: „Pokud má v sobě plechovka s dietním nápojem 200 až 300 miligramů aspartamu, musel by dospělý člověk, vážící 70 kilogramů, vypít 9 až 14 plechovek, aby se dostal nad přijatelnou denní dávku.“

Je tedy třeba hlavně hledět na množství anebo si najít jiný nápoj než ten uměle doslazovaný. „Pokud se spotřebitelé rozhodují, zda se napít nápoje slazeného cukrem, nebo aspartamem, doporučuji zvážit ještě jednu možnost, a to napít se vody,“ uvedl představitel WHO Francesco Branca.

Na to, jak bude aspartam nakonec hodnocen, si budeme muset počkat - šéfka agentury pro výzkum rakoviny Mary Schubauer-Berigan prohlásila, že vědecká literatura je zatím v tomto směru omezená, a vyzvala vědce, aby se tím, zda aspartam přispívá ke vzniku rakoviny, zabývali.

Foto: Benz-Anucha, Shutterstock.com

Aspartam najdete hlavně v light variantách nápojů i potravinFoto: Benz-Anucha, Shutterstock.com

Které potraviny obsahují aspartam

Aspartam byl objeven v roce 1965 a je složen ze dvou aminokyselin, které se běžně vyskytují v přírodě i lidském těle. Hned se ho chopil potravinářský průmysl a začal jím nahrazovat cukr. Pro toto použití byl schválen ve více než devadesáti zemích světa a jeho nezávadnost byla považována za prokázanou mnoha studiemi.

Na druhou stranu se o něm, stejně jako o umělých sladidlech obecně, mluví dlouhá léta jako o možném karcinogenu a někteří odborníci před ním varují. Vědecké studie, na jejichž základě se čerstvě ocitl v kategorii potencionálních karcinogenů, mluví konkrétně o tom, že může mít vliv na vznik rakoviny jater.

Škodlivost by měla být v tom, že se v těle metabolizuje na toxický methanol. „Jenže k tomu přirozeně dochází i po vypití ovocného džusu či rajčatové šťávy, a to často i ve vyšším množství než po konzumaci nápoje obsahujícího umělé sladidlo aspartam. Pro srovnání – při vypití jedné sklenice rajčatového džusu v těle vznikne přibližně 6× více methanolu a při vypití sklenice pomerančového džusu přibližně 3× více methanolu než při vypití jedné sklenice dietní coly,“ uvádí Ing. Lukáš Roubík.

Omezte slazené nápoje

Když si dáte všechny informace na misky vah, je jasné, že jde o to nepanikařit. Nemusíte se hroutit z pocitu, kolik plechovek light nápojů jste vypili, ale omezit jejich spotřebu na rozumnou mez. Myslete na to, že aspartam je i v jiných potravinách než džusech a nápojích, najdete ho například i v jogurtech, sladkostech, vajíčkách nebo červeném mase. Je ale zbytečné ho konzumovat tam, kde to není nutné, například právě ve slazených nápojích. Kdyby nic jiného, nemá jeho nadměrná konzumace dobrý vliv na střevní mikrobiom. Jako u všech látek platí, že všeho moc škodí.

Načítám