Hlavní obsah

Pálení žáhy: Příčinou může být kouření, alkohol či některé potraviny. Jedlá soda není řešení

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálení žáhy neboli pyróza je velmi nepříjemné onemocnění, kterým trpí dospělí i děti. Nejčastěji však postihuje těhotné. Obecně je zdrojem pálení žáhy reflux jícnu neboli gastroezofageální reflux.

Článek

Refluxní choroba jícnu se projevuje především pálením žáhy, které se projeví palčivou bolestí za hrudní kostí, pálením, říháním a hořkokyselou chutí v ústech. Viníkem je kyselý obsah žaludku, který se vrací zpět do jícnu, kde dochází k dráždění sliznice.

Proč pálí žáha

Pálením žáhy trpí hlavně těhotné ženy z důvodu vyšší hladiny hormonů. Kvůli nim dochází k oslabení svěrače jícnu. Kromě toho je důvodem rostoucí plod, který tlačí žaludek nahoru. Pálení žáhy se ale vyskytuje také po požití některých druhů potravin či v případě přehnané konzumace alkoholu.

Dalším důvodem je obezita, zácpa či zvedání těžkých předmětů. Obecně lze říct, že žáha pálí občas každého, o onemocnění se jedná až při častých nebo velmi obtěžujících potížích.

Léčba pálení žáhy

Na pálení žáhy pomáhají antacida, což jsou léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Kromě toho lze užívat léky, jež snižují produkci žaludečních kyselin. V léčbě jsou ale nejdůležitější režimová opatření, k nimž patří normalizace hmotnosti, pravidelná životospráva a omezení kouření. Vhodné je také neležet v horizontální poloze bezprostředně po jídle.

Jedlá soda a babské rady na pálení žáhy

V akutním případě může pomoci jedlá soda, kterou rozmícháte ve vodě. Pozor ale: pro časté užívání se nehodí. Její efekt je totiž krátkodobý a po odeznění účinku produkce kyseliny ještě vzrůstá.

Někomu pomáhá třeba i kyselá okurka, které dokáže změnit chemickou reakci v žaludku. Mezi další přírodní léky patří meduňka, pampeliška, máta nebo kopretina řimbaba.

Foto: EKramar, Shutterstock.com

Jedlá soda pomůže v kriziFoto: EKramar, Shutterstock.com

Co nejíst při pálení žáhy

Určité potraviny dráždí jícen, především tučná a sladká jídla, čerstvé pečivo, některé druhy zeleniny, jako je česnek, cibule, dále kořeněná jídla. Vadit může i čokoláda nebo káva.

Jak zjistit, že trpíte refluxem

Pokud pálení žáhy neustává, je vhodné gastroskopické vyšetření, kdy se zavede sonda do úst a lékař zkontroluje sliznici. Nejlepší metodou, jak zjistit, že trpíte refluxem jícnu, je takzvaná jícnová pHmetrie, což je 24hodinové měření kyselosti v dolní části jícnu.

Komplikace pálení žáhy

Někdy se kyseliny ze žaludku dostanou nejen do úst, ale také do dýchacích cest. Protože obsahují kyselinu solnou, může dojít k poleptání sliznice jícnu nebo podráždění nervových zakončení. Následně se stáhnou průdušky a může dojít k dušnosti, v případě astmatiků dokonce k záchvatu. Nejzávažnější komplikací refluxní choroby je adenokarcinom jícnu, tedy zhoubný nádor.

Prevence pálení žáhy

Jako hlavní je změna jídelníčku, pravidelná strava, omezení kouření a alkoholu. Pozor si dejte na práci v předklonu a spánku na břiše. Nejezte před cvičením ani pozdě večer před spaním.

Pálení žáhy

  • Popis: Refluxní choroba jícnu neboli gastroezofageální reflux, kdy se kyselý obsah žaludku vrací zpět do jícnu a dráždí sliznici.
  • Příznaky: Palčivá bolest za hrudní kostí, říhání a hořkokyselá chuť v ústech.
  • Inkubační doba: Není.
  • Léčba: Antacida. Důležitá jsou také režimová opatření, k nimž patří pravidelná životospráva, normalizace hmotnosti, omezení kouření a vyloučení některých potravin.
  • Smrtnost: Na nemoc se neumírá.
  • Prevence: Změna jídelníčku, pravidelná strava, omezení kouření a alkoholu. Vhodné je neležet v horizontální poloze bezprostředně po jídle. Nevhodné je jíst a cvičit pozdě večer před spaním.

Odborná konzultace: Doc. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D., přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc

Načítám