Hlavní obsah

Dárky pro knihomoly, ale i ty, co až tak nečtou. Luxusní Tolkien, Hartl po kupě a vámi napsaný doják

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha jako dárek je vánoční klasika. Relativní drobnost, která ovšem nikdy nezklame. Ale co knižní dárek povýšit na jiný level a udělat z něj něco opravdu speciálního? Máme pro vás tipy na limitované edice, sběratelské kousky pro fajnšmekry a knihomoly, dojemné příběhy i dárkové boxy pro ty, kdo chtějí mít svého oblíbeného autora či sérii hezky po kupě.

Článek

S trochou nadsázky by se dalo říct, že knihy jsou něco jako ponožky. Kdo jedno i druhé nenajde pod stromečkem, žije nejspíš na Marsu. Je to taková vánoční klasika. Ale pozor, i knihy mohou zafungovat jako to nej, co vám Ježíšek nadělí, jako ta největší pecka pod stromečkem. Není totiž kniha jako kniha!

Osobní knihy, které dojmou

Co dělá dárek skvělým dárkem? Když je originální a vybraný s láskou, aby byl jako šitý na míru obdarovávanému. A přesně to splňují knížky, některé můžete dokonce sami napsat. Vznikne originál, který nebude mít v knihovně nikdo jiný.

Tahle kniha je o tobě je titul, který potěší nejen knihomoly, ale i ty, co zas tolik nečtou. Napíšete ji vlastně vy sami, přímo pro toho, koho chcete obdarovat. Rázem se stane nejen hlavní postavou vašeho života, ale i téhle knihy. Dáte mu v ní najevo, jak moc pro vás znamená. A věřte, že tenhle příběh bude rád číst pořád dokola!

Jak už název napovídá, titul Pro nejlepší kamarádku je knížkou pro tu, která stojí vždycky při vás. Můžete se s ní smát, ale i se na jejím rameni vyplakat. Prostě pro vaši nej přítelkyni! Do knížky můžete lepit fotky, obrázky, kreslit do ní, psát vtipné i dojemné vzkazy a zaznamenat vaše společné chvíle a zážitky.

Maminko, vyprávěj je vyplňovací knížka pro všechny maminky, které do ní mohou zaznamenávat všechny svoje vzpomínky na vlastní dětství, dospívání, ale i svoje sny a touhy. K dostání jsou i další verze téhle knížky zaměřené na babičky, dědečky či tatínky.

Časosběrná kronika naší rodiny je ideálním dárkem pro celou rodinu, protože tahle kniha bude vaším společným dílem. Umožní vám zdokumentovat 10 let života rodiny, přičemž každému roku je věnováno 14 stránek. Fotky, obrázky, zapsané vzpomínky či hlášky – to vše se do ní vejde. A vy se pak můžete jejím prostřednictvím vrátit v čase a vzpomínat na bezva chvíle se svými nejbližšími.

Poslední náš tip z tohoto ranku je určen dětem, kterým můžete nechat vyrobit vlastní knihu. Nabízí to třeba on-line obchod MojeOblibenaKniha, kde si stačí vybrat některou z mnoha nabízených knížek a vyplnit informace o vašem dítku, které se rázem stane hlavním hrdinou příběhu. Může se ocitnout na statku, ve strašidelném domě, dostat se do fotbalového finále, co pro něj zvolíte, je opravdu jen na vás.

Dárkové a knižní boxy

Pokud víte o obdarovaném, kdo je jeho oblíbený autor nebo které série má rád, ideálním dárkem pro něj jsou knižní boxy. Mít všechno hezky pohromadě, to je pro knihomoly ráj.

Detektiv Bergman je hlavním vyšetřovatelem v knihách české Agathy Christie, jak ji recenzenti rádi titulují. Tenhle sympaťák v knihách Michaely Klevisové odhaluje zapeklité zločiny už od roku 2007, kdy vyšla autorčina první kniha Kroky vraha. Jeho případy můžete pořídit ve dvou speciálních dárkových boxech a mít je všechny!

Patrik Hartl patří k oblíbeným českým autorům a nyní je k mání dárkové kompletní vydání jeho desetileté tvorby, knihy mají navíc výjimečnou grafiku a pohyblivé ilustrace. Box obsahuje bestsellery Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Malý pražský erotikon, Okamžiky štěstí, Nejlepší víkend a 15 roků lásky.

Bridgertonovi jsou netflixový trhák, osudy vlivné rodiny z regentského Londýna hltají diváci po celém světě. Nyní se ale do tanečních sálů, na nablýskané plesy, do spleti drbů a intrik, milostných vzplanutí v 19. století můžete dostat i prostřednictvím knih. K dostání jsou dva boxy. V prvním najdete tři knihy (Vévoda a já, Vikomt, který mě miloval, Nevhodný návrh), v druhém také tři (Čekanka, S láskou, Eloise a Nečekaná láska).

Tolkienův epos, do kterého patří Hobit, trilogie Pán prstenů a Silmarillion, je naprostá knižní klasika. Pro všechny, kdo milují tohoto spisovatele, je dokonalým vánočním dárkem exkluzivní dárkový box. Najdou v něm totiž všechny knihy hezky po kupě, doplněné krásnými ilustracemi.

Deník malého poseroutky děti milují, a to dokonce i ty, které nemají čtení nijak extra v oblibě. Svérázné deníkové záznamy jedenáctiletého Grega Heffleye jim jsou totiž blízké, tenhle kluk leckdy prožívá podobný opruz s rodiči, spolužáky či učiteli jako ony samy. A v tomhle krásném boxu získáte rovnou deset jeho dobrodružství.

Pro fajnšmekry, sběratele a knihomoly

Říká se to nejlepší nakonec. Následující tipy jsou pro ty, kdo si na své domácí knihovně zakládají a udělá jim radost něco prověřeného časem a ceněného čtenáři i kritiky.

1984 je vedle Farmy zvířat nejslavnějším dílem spisovatele Georga Orwella. A také je to asi nejslavnější (anti)utopický román vůbec, koneckonců v době socialismu patřil k zakázaným knihám, protože jasně odsuzuje totalitní režimy. Nicméně se ukazuje být velmi aktuálním i dnes, za všechno vypovídá věta: Velký bratr tě sleduje. Nakladatelství Argo nyní přichází v rámci sekce bibliofilií s komiksovým zpracováním románu, jeho součástí je i 3D skládačka města, v kterém se děj odehrává. Jde o limitovanou edici, která v prodeji nepřesáhne 250 výtisků, tak si pospěšte.

Bílá Voda od spisovatelky Kateřiny Tučkové se dočkala velkého ohlasu. Těžké osudy řeholnic z Bílé Vody, pusté vesnice v pohraničních horách, které utiskoval komunistický režim (ale ani po jeho pádu se jim nevedlo lépe), nadchl hodně čtenářů. Na pultech knihkupectví je nyní výpravná limitovaná edice (vyjde 2 500 kusů) s krásnými ilustracemi Jaromíra 99 a s podpisy Kateřiny Tučkové i ilustrátora.

Píseň ledu a ohně je podle řady odborníků nejlepší fantasy sága všech dob, koneckonců první z knih se jmenuje Hra o trůny a byl podle ní natočen legendární stejnojmenný seriál, který zboural veškeré žebříčky sledovanosti. A nakladatelství Argo má v nabídce opravdovou pecku pro fajnšmekry – limitované vydání pěti doposud vydaných dílů ságy v plátně (vyšlo pouze 134 výtisků) či v kůži (těch vyšlo jen 66). Pravda, varianta v kůži vyjde na 19 900 Kč, ale provedení v plátně už se pohybuje ve snesitelnější cenové relaci 5 190 Kč.

Stříbrný vítr, Pygmalion, Hovory s T. G. Masarykem a Knihy džunglí, to jsou knihy, které již vyšly v rámci sběratelské bibliofilské ediční řady DCCC nakladatelství LEDA. Každá kniha je drobný umělecký předmět. Každý z 800 výtisků je očíslován, takže jsou všechny jedinečné.

Máj Karla Hynka Máchy je stěžejním dílem českého romantismu a nejspíš ho má v knihovně kdekdo. Ale fajnšmekři jistě ocení jeho speciální luxusní edici s grafickým listem ve dvou variantách (Půlnoc či Dívčina krásna, anjel padlý) a ilustracemi grafičky Míly Fürstové.

Aby vám ale mohl Ježíšek něco nadělit, potřebujete stromeček. Jak přepravit domů koupený vánoční stromek? Autem hrozí pokuta a taxík vám ho asi nevezme

Načítám