Hlavní obsah

Kotek jako podpantoflák, Balzerová jako vilná Vilma! Herci, kteří z vedlejší role udělali majstrštyk

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dostane-li herec scénář, je celkem jedno, jak moc je slavný a úspěšný, většinou si ale přeje, aby v něm měl napsanou roli hlavní. Aby předvedl vše, co umí, aby se objevil na plakátu, aby si vydělal kupu peněz. Někdy ale tou pravou a nezapomenutelnou bývá role vedlejší.

Článek

To, že se jeho postava objeví před kamerou méně, vůbec neznamená, že by měl herec nad přijetím vedlejší role váhat. Mnohé naopak takové výkony proslavily nebo za ně získali ocenění. Hráli totiž tak, že často zastínili kolegy v rolích hlavních.

Dnes slaví narozeniny Penny z Hříšného tance. Ano, ta kráska, jejíž taneční pohyby byly dechberoucí. Jasně, že malá Baby v podání Jennifer Grey všechny okouzlila, ale ženská síla byla v rukou Cynthie Rhodes (66). Kteří herci zazářili ve vedlejších rolích?

Cynthia Rhodes: Penny Johnson

Film: Hříšný tanec

Dnešní oslavenkyně (je jí dnes 66 let) se proslavila ve filmech díky svému tanečnímu umění. A ač není výpis jejích filmů dlouhý, jedná se o snímky nezapomenutelné, byly to zejména Flashdance a Hříšný tanec.

„Hříšňák“ proslavil všechny tři hlavní hrdiny, ale byla to instruktorka tance Penny, kdo řešil opravdu zásadní společenský problém: právo rozhodovat o svém těle. Byla sexy, dokonale tančila, ale její postava otevřela diskusi o právu na potrat a dalších tématech.

Jak její kariéra zazářila, dále se nerozvíjela, Cynthia se stala maminkou tří chlapců a věnovala se rodině.

Foto: Profimedia.cz

Vrať se k tatínkovi, Baby, tady se řeší věci dospělýchFoto: Profimedia.cz

Sandra Oh: Cristina Young

Seriál: Chirurgové

Proslavil ji seriál z prostředí nemocnice a role ambiciózní mladé lékařky, která touží být ve své práci nejlepší, věří jen vědě a chybí jí empatie. A ač hlavní postavou nebyla a pozornost se soustředila hlavně na její nejlepší kamarádku Meredith Grey (Ellen Pompeo), slávu jí seriál přinesl a odchod na konci desáté série fanoušky mrzel.

Ač byl odchod z úspěšného seriálu risk, Sandra Oh získala hlavní roli v seriálu Na mušce a v žebříčku Forbes byla v roce 2019 zařazena mezi 100 nejvlivnějších lidí.

Foto: Profimedia.cz

Říkali o ní, že je jako robot, ona chtěla být především dobrá lékařkaFoto: Profimedia.cz

Emily Blunt: Emily Charlton

Film: Ďábel nosí Pradu

Když ďábel nosil Pradu, byla pozornost všech zaměřena na nekompromisní Mirandu Priestly (Meryl Streep) a Andreu Sachs (Anne Hathaway), její novou asistentku, která jí (alespoň maličko) nastavila zrcadlo. Ale skvělý výkon předvedla i Emily Blunt jako další z asistentek obávané šéfredaktorky. Ve své roli byla tak dokonalá, že ji vystřelila mezi hvězdy.

Ve stejné době navíc získala Zlatý glóbus za roli v televizním filmu Gideon´s Daughter. V posledních letech předvedla neskutečné výkony např. v Dívce ve vlaku a v hororu Tiché místo.

Foto: Profimedia.cz

Nejedla sacharidy, ale svou šéfovou stejně neokouzlilaFoto: Profimedia.cz

Toni Collete: Lynn Sear

Film: Šestý smysl

Jedna z australských hereček, kterým se podařilo prorazit v Hollywoodu, na sebe upozornila ve filmu Muriel se vdává, ale poté se delší dobu objevovala spíše v rolích vedlejších, nikoli však nevýrazných. Dnes patří mezi hvězdy a září i v seriálech.

Nominaci na Oscara získala za roli matky chlapce, který vidí duchy, v dramatickém snímku Šestý smysl. Pikantní je, že video z jejího castingu nikdy filmové studio nevidělo. Odvedla sice perfektní výkon, ale přišla s oholenou hlavou a režisér se bál, že by to ovlivnilo rozhodovací proces.

Foto: Profimedia.cz

Je vám povědomá? Možná ji znáte z další parádní vedlejší role, hrála hippie matku se sebevražednými sklony ve filmu Jak na věc s Hugh GrantemFoto: Profimedia.cz

Robin Williams: Sean Maguire

Film: Dobrý Will Hunting

V době, kdy natáčel oscarový snímek, nebyl žádným hereckým nováčkem. Měl za sebou role v Dobré ráno, Vietname, Společnost mrtvých básníků nebo Král rybář a tři nominace na Oscara. Zato autoři scénáře a představitelé hlavních rolí, Ben Affleck a Matt Damon, nebyli ještě tolik známí. A potřebovali, aby se v jejich filmu objevilo velké jméno, které přitáhne diváky.

Robin Williams odvedl v roli terapeuta skvělou práci, soška Oscara to potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Skvělý scénář, skvělé obsazení a nezapomenutelný filmFoto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová: Vilma Válová

Film: Ženy v pokušení

Populární česká herečka začínala na divadle, ale nakonec se prosadila i ve filmu a v televizi. Má na svém kontě řadu skvostných rolí a je stále obsazovaná a velmi oceňovaná.

Když se řekne „Ženy v pokušení“, kterou z hereček si vybavíte? Že právě ji, smyslnou a živočišnou Vilmu, která se snažila naučit svou dceru a vnučku jak na muže a jak žít! Nedivíme se. Ač byla její role vedlejší, byla rozhodně výrazná a herečka za ni dostala Českého lva.

Foto: Profimedia.cz

Nadhled a humor Vilmy uchvátil diváky i kritiky Foto: Profimedia.cz

Vojtěch Kotek: Pan Zahrádka

Film: Vlastníci

Proslavil se v komedii pro teenagery, kde se snažil naučit na snowboardu, aby mohl balit roštěnky. Dnes je uznávaným hercem a režisérem. A nebojí se ani velkých, ani menších rolí. Jako třeba té ve filmu Vlastníci.

Film Jiřího Havelky se odehrává na schůzi majitelů bytových jednotek a každá z postav je výrazná. Pan Zahrádka je především manžel (paní Zahrádkové, kterou hrála Tereza Ramba) a otec. Za jejich rodinu mluví a rozhoduje jeho žena, on schůzi zapisuje. A Vojta Kotek byl natolik přesvědčivý, zábavný a schopný obětovat vlastní důstojnost, že si vysloužil nominaci na Českého lva.

Foto: Profimedia.cz

Film získal tři České lvy a dvě Ceny českých filmových kritikůFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám