Hlavní obsah

Proč se herci vzdali svých slavných rolí? Vysoké finanční nároky i pocit vyhoření

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Filmoví a seriáloví tvůrci se mnohdy ocitnou v situaci, kdy herec nebo herečka odmítne dál natáčet. S touto skutečností se musí následně nějak popasovat. Kdo angažoval do stejné role jinou hvězdu a kteří filmaři to vyřešili smrtí hlavní postavy?

Článek

Pocit vyhoření, nevyhovující scénář nebo nízký honorář – to jsou jen některé důvody, proč herci opouštějí své role a odmítají účinkovat v pokračování. Přečtěte si, jak takové situace řeší filmoví tvůrci.

Jodie Foster

V kultovním filmu Mlčení jehňátek (1991) v režii Jonathana Demmeho (✝73) si americká herečka zahrála mladou agentku FBI Clarice Starling, která vyšetřuje sérii vražd. Nápomocné jí mají být konzultace s psychiatrem a masovým vrahem Hannibalem Lecterem v podání mrazivého Anthonyho Hopkinse. Film měl takový úspěch, že se na něj tvůrci logicky snažili navázat druhým dílem s názvem Hannibal (2001). Jodie Foster v něm ovšem byla nahrazena typově podobnou herečkou Julianne Moore. Spekulovalo se o tom, že původní představitelka agentky roli odmítla proto, že nebyla spokojená se scénářem. Sama Jodie Foster ale tvrdí, že se natáčení nezúčastnila kvůli snímku Flora Plum (2003), který v té době natáčela.

Foto: Profimedia.cz

Jodie Foster (vlevo) nahradila Julianne MooreFoto: Profimedia.cz

Markéta Častvaj Plánková

V nekonečném seriálu Ordinace v růžové zahradě (2005–2021) strávila česká herečka jako lékařka Magda dlouhých šest let. V rámci děje se dokonce provdala za gynekologa Čestmíra Mázla v podání Petra Rychlého. Jenže po čase začala mít pocit, že potřebuje změnit vzduch, a tak se rozhodla z projektu odejít. Scenáristé ji ovšem neposlali na dlouhou dovolenou, ale nechali postavu Magdy zemřít. Emotivní scéna, když gynekolog Mázl tragicky přichází už o svou třetí ženu (první byla Marcela, hrála ji Andrea Štréblová, se kterou se ale rozvedl, než zemřela na rakovinu, druhou byla Gita hraná Danielou Šinkorovou), nenechala jedno oko suché. A Markéta Častvaj Plánková mohla naskočit do historického seriálu První republika (2014–2018).

Foto: Profimedia.cz

Hereččina seriálová postava podlehla myokarditidě po vážné chřipceFoto: Profimedia.cz

Jim Parsons

Důkazem toho, jak velký může mít jednotlivec vliv na skupinu lidí, je americký herec známý jako Sheldon Cooper ze seriálu Teorie velkého třesku (2007–2019). Když se totiž herec rozhodl po letech ze seriálu odejít, tvůrci vyhodnotili, že bez jedné ze stěžejních postav už to zkrátka nemá cenu. Své rozhodnutí herec nijak zvlášť nezdůvodnil, zkrátka měl pocit, že už by měl skončit. Spekulovalo se ale o tom, že zvýšil své finanční nároky nad únosnou mez.

Foto: Profimedia.cz

Seriál Teorie velkého třesku už dnes patří mezi kultovní televizní počinyFoto: Profimedia.cz

Jana Paulová

Manželku Václava Vydry alias policisty Pepana hrála ve třech dílech komediální série Kameňák. Ty měly v režii Zdeňka Trošky premiéru v letech 2003, 2004 a 2005. Ve čtvrtém pokračování z roku 2013, které režíroval Ján Novák, už herečka svou účast odmítla. Nezdála se jí změna režiséra a také měla dojem, že už je toho prostě příliš. Ve scénáři to tvůrci vyřešili tak, že nechali Vilmu od Pepana odejít. Herečka se ale do role vrátila. Pod Jánem Novákem si zahrála v seriálu Kameňák (2019–2020), který z filmů vycházel.

Zapomenutá manželství hvězd. Koho si vzal Nicolas Cage? 

Foto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Při natáčení třetího Kameňáku si herci užili hodně legrace, i přesto Jana Paulová roli ve čtvrtém díle odmítlaFoto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Hugh Grant

Roli sukničkáře Daniela Cleavera ve dvou dílech o Bridget Jones už slavnému herci nikdo neodpáře. Svou účast ve třetím pokračování ale odmítl. Film Dítě Bridget Jones (2016) se tedy natáčel bez něj. Herec to zdůvodnil tím, že je velmi citlivý na scénáře, a s tím, který mu byl předložen, se jednoduše neztotožnil. Renée Zellweger a Colin Firth si ale poradili i bez něj a do trojice přizvali Patricka Dempseyho. Ve filmu se nicméně nepředstírá, že Daniel Cleaver nikdy neexistoval, ale mluví se o něm jako o mrtvém.

Foto: Profimedia.cz

Grantovi se nelíbil scénář třetího dílu o Bridget JonesFoto: Profimedia.cz

Jana Nagyová

Slovenská herečka bude už navždy spjatá s rolí princezny Arabely ze stejnojmenného televizního seriálu (1980) v režii Václava Vorlíčka (✝88). Když se tedy začalo mluvit o pokračování, byla Jana Nagyová první jasnou volbou, jenže v seriálu Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993) už se v její roli objevila herečka Miroslava Šafránková. Kamenem úrazu byly v tomto případě peníze. Německá agentka Jany Nagyové pro ni totiž požadovala vyšší honorář, než byla televize schopná poskytnout.

Foto: PETR-NOVOTNÝ / CNC / Profimedia, Profimedia.cz, Profimedia.cz

Jana Nagyová (vpravo) nedostala tolik peněz, kolik si představovala, a tak se role v pokračování ujala Miroslava ŠafránkováFoto: PETR-NOVOTNÝ / CNC / Profimedia, Profimedia.cz, Profimedia.cz

Janet Hubert

Americká herečka se coby Vivian Banks objevila ve třech řadách seriálu Fresh Prince (1990–1996). Ztvárnila v něm tetu hlavní postavy Willa v podání herce Willa Smitha. Účast v dalších třech řadách ovšem herečka odmítla, nepodařilo se jí prý vyjednat smlouvu, se kterou by byla spokojená. Will Smith se podle ní navíc choval arogantně a přezíravě a odmítl se zapojit do společného vyjednávání, aby měli všichni herci co nejlepší podmínky. Postava tetičky ovšem v seriálu zůstala, jen si ji zahrála Daphne Maxwell Reid.

Foto: Profimedia.cz

Janet Hubert (vlevo) si stěžovala na chování hereckého kolegy Willa Smitha, a tak vypadla ze hryFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám