Hlavní obsah

K-pop aneb Současný fenomén hudební scény pobláznil svět. Ale i největší hvězdy musejí do armády!

Foto: Emma McIntyre, Gettyimages.com

Foto: Emma McIntyre, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není možné, abyste ještě neslyšeli o K-popu. Boy a girl bandy bývaly obrovský fenomén a jejich vláda neskončila, právě naopak. Jen je trochu jiná. Čím si popové skupiny z Jižní Koreje podmanily svět?

Článek

Možná znáte K-beauty, tedy korejskou péči o deseti krocích, která má zajistit bezchybnou, krásnou pleť, jakou se pyšní Korejky. A jestli jste to ještě neudělali, pak byste do svého slovníku měli zařadit také K-pop (Korean pop). Pod tímto fenoménem z Jižní Koreje, který zasáhl celý svět, se skrývá nejen muzika či móda, ale i celkový lifestyle. A i když byl trend boy bandů v Evropě a Americe už trochu passé, přišel K-pop, pobláznil svět a fanoušky sbírá jako na běžícím páse.

Vlnu z Jižní Koreje zastavila armáda

K-vlna měla právě teď zasáhnout i Česko v rámci K-pop festivalu, který chtěl představit zářící korejské hvězdy: třeba boy bandy Monsta X, Cravity a AB6IX nebo dívčí uskupení Billlie. Pražská akce byla nakonec na poslední chvíli pořadateli zrušena. Nebylo totiž možné zařídit účast skupiny Monsta X, jejíž členové museli nastoupit povinnou vojenskou službu.

O tom, jaký je K-pop neobyčejný fenomén, svědčí i fakt, že v Koreji byl změněn zákon, aby členové kapel směli vojnu odložit a mohli „rozvíjet svůj talent“, ale jak je vidět, rozhodně se službě v armádě nevyhnou. Festival v Praze by se měl uskutečnit v náhradním termínu, ale vše je zatím v jednání.

K-pop ohromil svět

Možná jste se na pražskou akci chystali a jste zklamaní, že jste přišli o velký zážitek. Je ale také možné, že vás K-popové šílenství zatím minulo. O co jde? Jak už napovídá název K-pop, jedná se o chlapecké nebo dívčí popové skupiny pocházející z Jižní Koreje. V dnešním měřítku to označuje celou subkulturu, jejíž rozvoj je podporován i tamní vládou. Tento hudební žánr, který kombinuje pop, electro pop i R&B, vznikl už v roce 1990, ale v posledních letech zažívá skutečný boom.

Současné K-popové songy jsou chytlavé a energické, taneční choreografie propracované do puntíku a živé show neuvěřitelné. Tomu předchází mimořádná píle a tvrdý dril, který někteří popisují až jako spartánský.

Foto: RB/Bauer-Griffin , Gettyimages.com

Skupina BTS v roce 2017 v americké show Jimmyho KimmelaFoto: RB/Bauer-Griffin , Gettyimages.com

Ti nejlepší z nejlepších

V Jižní Koreji existují zvláštní akademie, kde vybraní talenti odmalička tvrdě trénují a zasvětí své touze stát se K-popovou star úplně všechno. Stávají se pak takzvanými trainees, a když mají na to, stát se hvězdou celosvětového měřítka, dostanou se do některé z hudebních skupin. Tlak na úspěch je přitom obrovský.

Musíte umět nejen dobře zpívat a tancovat, ale je také nutné dobře vypadat a mít dobrou pověst – být jednoduše dokonalí ve všech směrech. Ti nejúspěšnější mají na YouTube miliony zhlédnutí a na sociálních sítích zástupy fanoušků, kteří jsou někdy až fanatičtí a svoje idoly bezmezně adorují.

Anketa

Jste fanoušek K-popu?
Ano!
41,6 %
Ne, není to můj styl.
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 820 čtenářů.

Do čela světových hitparád

Asi nejvíc prorazit do světového hudebního mainstreamu se zatím povedlo chlapecké skupině BTS, která spojila svoje síly i s Coldplay, a jejich hit My Universe jste mohli slýchat v rádiu. Nebo pak dívčí Blackpink, která zase vydala před třemi lety song Ice Cream se Selenou Gomez.

Největším úspěchem mezi K-popovými skupinami v západním světě bylo pro BTS získání ceny Umělec roku na hudebních cenách MTV 2021. Ve stejném roce byli nominováni na Grammy se songem Dynamite, který získal během jediného dne na YouTube přes 100 milionů zhlédnutí.

Jste fanoušci K-popu, nebo zůstanete jen u korejské kuchyně a receptů?

Související témata:
K-Pop
Hudební skupina Blackpink
Hudební skupina BTS

Načítám