Hlavní obsah

Praní špinavého prádla na veřejnosti i údajná nevěra prince Philipa: Co nás čeká v nové sérii Koruny

Foto: Profimedia.cz

V seriálu se v roli královny představí Imelda Staunton, prince Philipa si zahrál Jonathan PryceFoto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci historie královské rodiny mají dnešek v diáři poznačený červenou tužkou – Netflix vydává pátou sérii seriálu. Nač se těšit? Co v 90. letech prožívala britská panovnice a její rodina?

Článek

Devadesátá léta byla v královské rodině plná dramat. Mnohá si budete pamatovat, protože už jste se o rodinu královny Alžběty II. tehdy zajímali. Jedním z hlavních dějů bude rozchod prince Charlese a princezny Diany, který byl vše, jen ne poklidný.

Experti se shodují, že tato série může mít velký vliv na to, jak bude mladá generace vnímat nového britského krále Karla III. Je totiž dost pravděpodobné, že z toho vyjde ona jako oběť a on jako bídák, ale uvidíme.

Královské rozchody a rozvody

Královna Alžběta II. i její muž považovali celý život manželství za posvátné, proto pro ně bylo velmi bolestivé, když se jejich dcera, princezna Anna, v roce 1992 rozvedla (jejímu muži se přišlo na nemanželské dítě) a znovu vdala. A synové Charles a Andrew oznámili odloučení od manželek. Veřejně se propíraly nevěry, pralo se špinavé prádlo apod.

Foto: Profimedia.cz

V 90. letech neměla královna mnoho důvodů k úsměvuFoto: Profimedia.cz

Dianina verze pravdy

Rozpadajícímu se manželství Diany a Charlese je v Koruně věnován velký prostor. Hlavně proto, že porušili nepsané pravidlo, které královským velí nekomentovat jak věci veřejné, tak osobní.

Foto: Profimedia.cz

Jejich soukromí se stalo věcí veřejnou a nenechali na sobě nit suchouFoto: Profimedia.cz

V roce 1992 vyšla biografie Andrew Mortona Diana: Její skutečný příběh - jejími vlastními slovy, ve které se čtenáři dozvěděli podrobnosti o jejím vztahu s princem, poruchách příjmu potravy i depresích. Byl to nečekaně upřímný vhled do královské rodiny a Diana si získala obrovské množství fanoušků.

Charles se v roce 1994 přiznal k poměru s Camillou, odpovědí Diany byly černé vyzývavé šaty, tzv. šaty pomsty, které si ten večer oblékla na večírek a strhla na sebe veškerou pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Tyto šaty měla Diana v šatníku tři roky, ale nevynesla je, protože se jí zdály příliš vyzývavé. Až do osudného večera…Foto: Profimedia.cz

O rok později poskytla exkluzivní rozhovor stanici BBC, kde padla známá věta, že v jejich manželství nebyli dva, ale tři. Později se ukázalo, že novinář princeznu přiměl k takto otevřenému rozhovoru na základě manipulace.

Foto: Profimedia.cz

V rozhovoru byla velmi upřímná a stanice BBC si odvysíláním zkazila vztahy s královskou rodinouFoto: Profimedia.cz

Přátelství prince Philipa s hraběnkou

Seriál Koruna překvapil v minulosti tím, jak naznačoval, že princ Philip nebyl své Lilibet vždy věrný. I v této sérii je mu věnován prostor. Jemu a jeho blízkému vztahu s hraběnkou Penelope Knatchbull. Hraběnka patřila do nejbližšího kruhu přátel královské rodiny a s princem sdílela lásku ke sportu. Zda i víc, se možná dozvíme v seriálu. Každopádně byla mezi hrstkou pozvaných na princův pohřeb.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip se s hraběnkou kamarádil prý možná až moc, ale kdo ví…Foto: Profimedia.cz

Požár na zámku Windsor

Rok 1992 označila královna Alžběta za annus horribilis (strašný rok), a nejen proto, že třem z jejích čtyř dětí se rozpadly vztahy. V listopadu totiž zachvátil zámek Windsor požár, trval 15 hodin a zničil 115 pokojů. Následná oprava trvala roky a stála miliony liber. Pro královnu to byla rána, Windsor bylo její milované místo.

Foto: Profimedia.cz

Zámek byl zničený opravdu hodně a trvalo dlouho, než ho uvedli do původního stavuFoto: Profimedia.cz

Masakr v Dunblane

Tragédie se udála v březnu 1996 ve skotském Dunblane, kde bývalý skautský vedoucí, frustrovaný z toho, že jej po letech působení propustili, vnikl do základní školy a zastřelil 16 dětí a jejich učitelku.

Masakr otevřel téma zpřísnění zákonů na držení zbraní. Princ Philip se ovšem vyjádřil proti, tvrdil, že na vině nejsou zbraně, ale lidé. Rodiče obětí to označili za necitlivé.

Foto: Profimedia.cz

Královna přijela do Dunblane vyjádřit svůj zármutek a podpořit pozůstaléFoto: Profimedia.cz

Smrt princezny Diany

Jedno z nejcitlivějších témat páté řady, které se tvůrci rozhodli zpracovat, je tragická smrt princezny Diany. Od té letos uplynulo 25 let a stále vzbuzuje emoce.

31. srpna 1997 se Paříží řítilo auto s královnou srdcí a jejím partnerem, Dodim Al-Fayedem. Za nimi se hnali paparazzi. Řidič nezvládl řízení, auto havarovalo.

Po milované lady Di netruchlili jen její synové a rodina, ale v podstatě celý svět. Královna se tehdy podle veřejnosti nezachovala dost citlivě a neodjela do Londýna vyjádřit truchlícím podporu. Zůstala na svém skotském sídle v Balmoralu se synem a vnuky. Uvidíme, jak se s tímto citlivým tématem tvůrci poprali.

Foto: Profimedia.cz

Za Dianinou rakví kráčeli její synové, bývalý manžel Charles, bratr Charles a princ PhilipFoto: Profimedia.cz

Načítám