Hlavní obsah

Chtěli ji unést, byla před soudem i na olympiádě. Jediná dcera britské královny Anna slaví 72

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dcera královny Alžběty, princezna Anna, dnes slaví 72. narozeniny. Nikdo už nečeká, že by ve svém životě zpomalila nebo omezila své pracovní a společenské aktivity, všichni ji milují pro její moudrost, humor, nadhled a nezávislost.

Článek

Je jedinou dcerou britské královny a jedním z nejpracovitějších a nejoblíbenějších členů královské rodiny. K poslušné princezničce v nazdobených šatech ale měla vždy daleko. Naopak nikdy neseděla v koutě, uměla se prosadit a získat si respekt.

Hodně zdědila po svém otci, kromě humoru i pracovitost, od 18. roku je velmi aktivní a skvěle reprezentuje. Že má pro strach uděláno, zase dokázala, když čelila pokusu o únos. A nesmíme zapomenout na její sportovní úspěchy, kdy se jako jezdkyně zúčastnila i olympijských her.

Dnes slaví 72. narozeniny.

Tátova holčička

S otcem, princem Philipem (†99), si byla celý život velmi blízká. Sdíleli smysl pro humor, byli oddaní své práci a sportovní nadšenci. Když zemřel, svěřila se, že byl nejen jejím učitelem, ale i ji vždy podporoval a zároveň neváhal kritizovat. A byl jí příkladem v tom, jak prožít život naplno a vykonávat službu.

Foto: Profimedia.cz

S otcem měli zvláštní pouto, on oceňoval, že je sváFoto: Profimedia.cz

Růže mezi trním

Narodila se v roce 1950 a s bratrem Charlesem (73) si ještě chvíli mohli užít matku, než usedla na trůn. To se stalo o dva roky později a jejich dětství to samozřejmě ovlivnilo. Anna se s absencí rodičů vyrovnávala i tím, že vše sdílela s bratrem. I díky tomu jsou si blízcí dodnes, mají například společnou lásku ke koním.

Foto: Profimedia.cz

Mezi bratry se rozhodně neztratilaFoto: Profimedia.cz

Stanula před soudem

Princezna Anna není žádná kriminálnice a skandály se jí dávno vyhýbají. Ale v roce 2002 stanula před občanským soudem. Její pes totiž nebyl venku na vodítku a napadl dvě malé děti. Soud uložil princezně pokutu, kterou ale rodina dětí považovala za nespravedlivě nízkou.

Foto: Profimedia.cz

Kromě roku 2002 byla před soudem ještě o rok dříve, to odešla s pokutou za překročení maximální povolené rychlostiFoto: Profimedia.cz

Jezdkyně na koni

Milovnice koní byla první členkou královské rodiny, která se zúčastnila olympijských her. Startovala v roce 1976 v Montrealu s koněm Goodwillem ze stáje královny Alžběty. Tenkrát nevyhrála, spadla z koně a utrpěla otřes mozku. Její dcera Zara šla v jejích šlépějích, z olympiády v roce 2012 ale už medaili přivezla (stříbrnou).

Foto: Profimedia.cz

Svou vášeň brala vážně a byla velmi úspěšnáFoto: Profimedia.cz

Aféry se jí nevyhnuly

Vdaná je princezna podruhé, jejím manželem je Sir Timothy Laurence (67). První manželství s kapitánem Markem Phillipsem (73) bylo krapet divočejší. Oba byli nadšenými jezdci na koních, vzali se v roce 1973 a narodily se jim dvě děti. Aférky prý měli během vztahu oba, ale když vyšlo najevo, že Markovi se v roce 1985 narodila mimomanželská dcera, už to neustáli. Od roku 1989 žili odděleně a o tři roky později se rozvedli.

Foto: Profimedia.cz

První svatbu měla se vší pompou. Podruhé se vdávala v roce 1992 během skromného obřaduFoto: Profimedia.cz

Děti bez titulů

To, že pravděpodobně nikdy sama neusedne na trůn, věděla od dětství a ve stínu staršího bratra a dalších následníků jí bylo velmi dobře. Protože si uvědomovala, že královský titul štěstí nepřinese, odmítla je pro své děti, syna Petera (44) a dceru Zaru (41).

Foto: Profimedia.cz

Pro svoje děti (na snímku s malým Peterem) chtěla co nejnormálnější dětstvíFoto: Profimedia.cz

Sběratelka futuristických brýlí

Vždy měla šmrnc a vybraný vkus, ale málo se o ní ví, že kromě šperků má ráda i další doplněk: sluneční brýle. Nejde vždy o elegantní modely, naopak, princezna nosí i ke kostýmku sportovní cool kousky.

Foto: Profimedia.cz

Výrazné brýle jsou jejím poznávacím znamenímFoto: Profimedia.cz

Milující babička

Je čtyřnásobnou babičkou a na svá vnoučata si ráda udělá čas. Zara s Peterem jí je prý často přivezou a rovnou mizí. V době pandemie pomáhala svým dětem s domácí výukou vnoučat, brala je ven a jak říká, učila je postaru.

Foto: Profimedia.cz

Čas s vnoučaty si užívá, malé Mie je dnes 8 letFoto: Profimedia.cz

Módní ikona, která recykluje

O tom, že princezna byla a je módní ikonou, není pochyb. Její styl oblékání i účesu kopírovaly mnohé dámy. Nebála se vzorů, výrazných klobouků, ani pánského stylu.

A ještě dřív, než přišel trend slow fashinon, byla známá i tím, že si neváhala vzít opakovaně stejné šaty, což je velmi sympatické.

Foto: Profimedia.cz

Tento model vynesla několikrát, v 80. letech měl jen širší rukávyFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám