Hlavní obsah

„Otloukánek“ Charles králem: Rodiče musel přesvědčit o svých kvalitách, lid o oddanosti

Foto: Max Mumby/Indigo - GettyImages.com

Foto: Max Mumby/Indigo - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po smrti královny Alžběty II. (†96) se její syn, princ Charles, stal automaticky novým anglickým králem. Jeho oficiální korunovaci bude přihlížet celý svět již tuto sobotu 6. května. Kdy se syn Alžběty II. zachoval jako opravdový panovník?

Článek

Po smrti milované královny Alžběty II. (†96) byla zahájena operace London Bridge, tedy přesný plán, co se bude dít, až panovnice zemře. Jedna z věcí byla hned jasná, novým králem je nejstarší syn královny, princ Charles. A ten bude tuto sobotu slavnostně korunován. Tato akce má pro změnu krycí název Operace Golden Orb (Zlaté královské jablko).

Jisté je, že více připraveného krále si Velká Británie nemohla přát. Jeho matka usedla na trůn, když mu byly čtyři roky, a on se na svou životní roli vlastně od té chvíle připravoval. Z nejistého chlapce, který měl pocit, že jen těžko naplňuje rodičovská očekávání, vyrostl v sebevědomého, vzdělaného muže, jenž pro svoji zemi oddaně pracuje.

Je uznávaným odborníkem na změny klimatu a ochranu životního prostředí, miluje svou manželku, děti i vnoučata. A je jisté, že bude králem, který zaslouží respekt. I když to bude mít velmi těžké, protože královnu Alžbětu II. milovali a uznávali všichni. A zdálo se nepředstavitelné, že by jednou měla odejít.

Foto: Profimedia.cz

Ani on, nejdéle „čekající“ následník trůnu, si nedovedl představit, že jeho „Mummy“ jednou odejde.Foto: Profimedia.cz

Získal si uznání

Nikdy nebyl miláčkem veřejnosti či médií, a dokonce dlouho trvalo, než si k sobě našli cestu s oběma rodiči. Nesplňoval totiž představu prince, nebyl sportovně zdatný a sebevědomý, dlouho se mu nedařilo najít tu pravou ženu a měl prapodivné záliby: domácí zvířata, ekologii a umění.

Když se oženil s mladinkou Dianou (†36), vzali ho na milost, ona si totiž získala srdce všech. Jenže v jejich turbulentním vztahu byl on za bídáka a ona za oběť, takže opět poztrácel body. Jeho kritici dokonce žádali, aby byl v následnictví přeskočen.

Nakonec se situace uklidnila a z něj se stal oblíbený člen královské rodiny. Těžko říct, jestli to bylo tím, že odborníky na skandály se stali jiní nebo si veřejnost začala všímat jeho pracovitosti a oddané služby koruně…

Foto: Profimedia.cz

Přírodu miluje, nachází při procházkách klid.Foto: Profimedia.cz

Našel klid v soukromí

On se stane králem, jeho manželka Camilla královnou. Cestu ke štěstí si musel ale nový anglický král vyšlapat a byla opravdu trnitá. Tak, jak jeho považovala veřejnost za nevěrného a necitlivého, Camillu lid nenáviděl, protože podle něj stála za rozpadem manželství Charlese a Diany.

Oba se nakonec rozvedli a trpělivě čekali, až dostanou svolení ke sňatku. V roce 2005 si řekli tiché, ale o to šťastnější ano. A jejich popularita rostla.

Po smrti otce se stal princ Charles hlavou královské rodiny. Pečoval o svou matku, rozhodl o tom, že počet výkonných členů královské rodiny bude zmenšen na osm, aby na korunu neměly vliv aktuální skandály (princ Andrew a jeho obvinění ze sexuálního napadení, kontroverzní chování prince Harryho a jeho ženy Meghan) a zároveň se zmenšily náklady, a připravoval se dál na svou budoucí roli.

Foto: Profimedia.cz

Rozvedený následník trůnu si vzal rozvedenou ženu. Královna dlouho váhala, než Camillu přijala a dala svolení k sňatku.Foto: Profimedia.cz

Je silný v názorech

O tom, že je jedním z nejpracovitějších členů královské rodiny, není pochyb. Je patronem okolo 400 charitativních organizací a jeho synové se rádi smějí, že jej mnohdy našli v noci v pracovně, kterak spí na hromadě pracovních spisů.

Je zapáleným environmentalistou, aktivně se zajímá o mladou generaci a příležitosti pro ni, o celosvětovou udržitelnost, ochranu deštných pralesů, památkovou architekturu nebo vzdělávání. A o mnoho těchto oblastí se zajímal dávno předtím, než se staly moderními.

Odborníci se shodují, že bude panovníkem rozhodně aktivním, který se bude snažit upozadit královská privilegia, ale dost možná bude častěji než královna vyjadřovat své osobní názory a postoje. Dělal to tak v posledních letech, vyjádřil se k brexitu i k islamofobii.

Královnu v posledních letech v mnoha jejích povinnostech zastoupil a osvědčil se. Je na první pohled vidět, v jakou osobnost vyzrál.

Foto: Profimedia.cz

Má za sebou roky aktivní činnosti a oddané práce pro „firmu“. Královská role mu padne jako ulitá.Foto: Profimedia.cz

Ať žije král!

Korunovace panovníka proběhne po více než 70 letech tuto sobotu, kdy bude Karel III. korunován arcibiskupem z Canterbury ve Westminsterském opatství v Londýně. Ceremoniál začne ve 12:00 našeho času (11:00 místního času). Slavnostnímu okamžiku bude na místě přihlížet zhruba 2000 hostů včetně prince Harryho, který dorazí bez manželky Meghan. Díky mnoha kamerám pak bude velkolepou událost sledovat celý svět.

Titul princ z Walesu bude nyní náležet jeho synovi Williamovi.

Načítám