Hlavní obsah

Super dobovky. Filmy a seriály s krásnými kostýmy a láskou v hlavní roli. Od Malých žen po Bridgertonovi

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice starých dobrých časů, které dávaly životu neměnný řád. Doba honosných rób, korzetů, cylindrů a bílých rukaviček. Mužů, kteří se podle přesných pravidel dvořili dámám, a žen, jež si chránily svou cudnost. Z těchto filmů a seriálů jednoduše čiší nostalgie, byť trochu naivní, a romantika, i když leckdy až nereálná. A není vůbec hřích těmto nenáročným dobovkám čas od času podlehnout.

Článek

Nebuďte škarohlídi a na chvíli zapomeňte, že v historii na tom práva žen nebyla nejlépe, že sňatky se často uzavíraly z rozumu spíš než z lásky, že korzety sice dělaly krásné postavy, ale dýchat v nich sličné dámy nemohly, že tradice byly přísné a vzepřít se jim bylo takřka nemožné. Není nic špatného si zcela cíleně staré časy trochu přikrášlit, zidealizovat a dopřát si pořádnou dávku nostalgie a romantiky. Nohama na zem se můžete postavit zase poté, co zhlédnete tyhle super dobové filmy či seriály.

Bridgertonovi

Netflix už se pyšní dvěma sériemi tohoto výpravného seriálu o osudech londýnské smetánky z počátku 19. století v čele s mocnou rodinou Bridgertonových a slibuje, že další dvě se chystají. Když pominete, že vše se točí kolem toho, jak se ctižádostivé matky snaží dobře provdat své mladé dcery a na bálech a plesech s nimi zacházejí tak trochu jako se žhavým zbožím, nejspíš si tenhle seriál užijete. Potlačte své feministické cítění a kochejte se nádhernými róbami krásných žen, rozhořčete se nad nevídanými intrikami aristokratů, uroňte slzu nad tím, jak nakonec vždy láska zvítězí, a můžete se i trochu červenat u četných milostných scén, jež mají uvolněností rozhodně blíž k 21. století než k tomu devatenáctému.

Malé ženy

Film Malé ženy je klasika a je asi jedno, zda si zvolíte filmové zpracování z roku 1994 s Winonou Ryder, nebo to novější z roku 2019 s Emmou Watson (to mimochodem získalo Oscara za nejlepší kostýmy). V obou případech je to poutavý příběh čtyř sester, z nichž je každá jiná a každá má o svém životě úplně jiné představy, ale všechny spojuje touha plnit si své sny. I když je to těžké - otec musel do války, rodina trpí chudobou a matka je vede k tomu, že ženy mají stejná práva jako muži, což je v 19. století dost odvážné.

Titanic

Představovat film z roku 1997, který posbíral neuvěřitelných 11 Oscarů včetně toho za nejlepší film, je asi zbytečné. Ale jen pro jistotu a abychom to tak nějak shrnuli. Báječná Kate Winslet a úchvatný Leonardo DiCaprio v hlavních rolích, dechberoucí dobové kostýmy (i za ty film získal Oscara), monstrózní výprava a láska snad hlubší než moře, do něhož se legendární Titanic potopil.

Koruna

Tohle je velmi povedený projekt Netflixu, seriál Koruna (na světě je už pět sérií) sleduje osudy britské královské rodiny za doby královny Alžběty II. A opět má tenhle seriál v podstatě všechno – přísné královské tradice, kterými je svázaná celá rodina, krásné dobové kostýmy, politické i osobní trable Alžběty II., jejích příbuzných i celé Velké Británie. Atmosféra té doby je zde skvěle zobrazena. Tohle vás bude určitě bavit, tedy jestli už dávno mezi fanoušky Koruny nepatříte!

Marie Terezie

Musíme zmínit i něco z dílny českých filmařů, i když seriál Marie Terezie s Vojtou Kotkem v roli manžela ikonické panovnice a jediné královny na českém trůně je dílem koprodukce čtyř zemí: Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska.

Každopádně i tady se můžete těšit nejen na lekci dějepisu, ale i na monstrózní dobové kostýmy, pro tehdejší dobu typické nepřehlédnutelné paruky, úžasné historické prostory, v nichž se natáčelo, a samozřejmě i na romantické ztvárnění lásky mezi Marií Terezií a Františkem Štěpánem Lotrinským.

Anna a král

Období viktoriánské Anglie a Jodie Foster v roli učitelky, která boří tabu tehdejší doby. Napříč všemu, co se sluší na počestnou dámu, se vydává se svým synem na dobrodružnou cestu do Siamu, kde se nechá zaměstnat jako učitelka dětí samotného krále.

Tady najdete tradice staré Anglie, ale i trochu té exotiky, zajímavý střet dvou kultur a samozřejmě romantickou lásku!

Jana Eyrová

Je snad větší nostalgická klasika než román Charlotte Brontë Jana Eyrová? Nejspíš ne, o čemž svědčí i to, že filmová či seriálová podoba mu byla vtisknuta nespočetněkrát. My vybrali nejnovější provedení z roku 2011, které vzniklo v koprodukci Velké Británie a USA.

Milostný příběh mezi guvernantkou Jane a trochu děsivým, tajuplným a chladným Edwardem Rochesterem prostě nikdy neomrzí. Přidejte k tomu typické pošmourno anglického venkova, těžké životní osudy snad všech hlavních hrdinů, lásku, které není přáno… A nostalgický trhák je na světě.

Načítám