Hlavní obsah

Zemřela Naďa Urbánková (†83): Život jí připravil těžké zkoušky, všechny nakonec ale zvládla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 83 let zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Když se vysloví její jméno, mnohým se vybaví brýle, minisukně, ospalý pekař z její písničky, divadlo Semafor. Život této zpěvačky ale nebyl vždy procházkou růžovou zahradou, osud jí připravil mnoho zkoušek.

Článek

Naďa Urbánková se proslavila svým hlasem a účinkováním v divadle Semafor. Měla krásné nohy, kterým dávala vyniknout ve velmi krátkých sukních. Prý je měla díky tomu, že do školy jezdila každý den několik kilometrů na kole. Z povědomí svých fanoušků nikdy nezmizela, i když poslední léta prožila v ústraní v klášteře v Želivi. Krátce před smrtí byla zpěvačka hospitalizována v nemocnici s covidem. Zprávu o její smrti zveřejnila její dcera Yanna Fabian.

Naďa Urbánková - dětství

Narodila se jako Naděžda Balabánová 30. června 1939 v Nové Pace. Měla dvě sestry a otec jí zemřel, když jí bylo devět let. V roce 2011 odhalila, že ji krátce před svou smrtí znásilnil. Její vztah k mužům to doživotně poznamenalo.

Jako zdravotní sestra krátce pracovala v nemocnici, ale současně už hrála amatérské divadlo a díky němu brzy vyměnila stejnokroj sestry za dráhu herečky, zpěvačky a konferenciérky – dnes bychom řekli moderátorky.

Naďa Urbánková ve filmu

První divadelní angažmá dostala v roce 1959 v Pardubickém divadle. Právě tady se seznámila se svým prvním manželem, hercem Karlem Urbánkem, se kterým pak odešla do Prahy. Čekali spolu dítě, ale nedonosila ho. Tuto bolestnou zkušenost jejich vztah neunesl a rozvedli se. Naďa se vrhla do práce – učila se operní zpěv, pracovala jako konferenciérka a televizní hlasatelka a nakonec zvítězila v konkursu do divadla Semafor.

Díky tomu se dostala i do filmu – vidět ji můžete ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, Menzelově oscarovém filmu Ostře sledované vlaky, Krejčíkově komedii Penzion pro svobodné pány, televizní muzikálové komedii Sedm žen Alfonse Karáska, slavných Skřiváncích na niti, ale zahrála si i samu sebe v jednom z dílů hudebního seriálu Píseň pro Rudolfa III. Nezapomenutelná je jako manželka rádoby mlynáře v komedii Na samotě u lesa.

Foto: Profimedia.cz

Naďu Urbánkovou ve filmu Skřivánci na nitiFoto: Profimedia.cz

Slavná doba v Semaforu

Semafor byl pro Naďu Urbánkovou nejzásadnější. Na jeho scéně vystupovala v šedesátých a sedmdesátých letech v pořadech dvojice Suchý & Šlitr, později i dvojice Šimek & Grossmann, jejími kolegy byl třeba Karel Gott, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Zuzana Burianová, Pavel Bobek, Jiří Helekal nebo Jitka Molavcová. Jiří Grosmann pro ni napsal mnoho textů k zahraničním písničkám. Právě s ním nazpívala například duet Drahý můj a z jeho dílny byl i text k dojemné písni Závidím, který napsal, když už věděl, že umírá.

Nejznámější písně Nadi Urbánkové

  • Vilém peče housky
  • Slečna sen
  • Svatební průvod
  • Závidím
  • Blonďák s červenou bugatkou
  • Drahý můj
  • Skála
  • Tobě náležel čas
  • Až má cesta skončí
Foto: Profimedia.cz

Nejdůležitějším obdobím pro ni bylo účinkování v legendárním SemaforuFoto: Profimedia.cz

Country Beat Jiřího Brabce

Pár let poté začala spolupracovat s Jiřím Brabcem a jeho skupinou Country Beat. Ona i její písně byly tak populární, že jí to vyneslo první místo ve čtenářské anketě Zlatý slavík. Zlatou slavicí se stala pětkrát po sobě – poprvé v roce 1972 a naposledy v roce 1976.

V roce 1976, po narození dcery, značně omezila práci a věnovala se country stylu, vystupovala v televizních programech a koncertovala se skupinou Fešáci. Dobře rozjetou a v podstatě stabilní kariéru přerušila tím, že se za třetím manželem odstěhovala v roce 1990 do Švýcarska. Když se po pár letech vrátila, už se jí nepodařilo prosadit tak, jak tomu bylo dřív. Koncertovala ale dál s kapelou Bokomara a uplatnění našla i  v Českém rozhlase - moderovala pořad Písničky pro Vysočinu.

Nešťastná láska s Abrhámem a rozpad manželství

Naďa Urbánková měla poměrně úspěšnou profesní kariéru, ale ve vztazích štěstí neměla. Vdaná byla třikrát – po skončení prvního manželství měla další vztahy, žila například s Josefem Abrhámem, který ji ale po osmi letech opustil kvůli Libuši Šafránkové, což vedlo k jejímu zhroucení.

Dalšího muže potkala na zájezdu v USA, byl jím profesor angličtiny, překladatel a textař Jan Nemejovský, který překládal texty skupině Country Beat. Vzali se ve Washingtonu a mají spolu dceru Lindu, která je známá pod jménem Jana Fabiánová, vystupuje pod jménem Yanna Fabian. Druhé manželství se rozpadlo po osmi letech.

Foto: Profimedia.cz

S dcerou Janou Fabiánovou Foto: Profimedia.cz

Poslední léta Nadi Urbánkové

Potřetí se vdala v devadesátých letech za doktora Josefa Havlíka, emigranta žijícího ve Švýcarsku. Ani tohle manželství ale nebylo šťastné – nejen, že opustila svou kariéru a odstěhovala se za ním do Švýcarska, ale kvůli jeho podnikání se zadlužila tak, že zůstala jednu dobu dokonce bez střechy nad hlavou. Po rozvodu a návratu do republiky jí čekaly vleklé soudní spory o to, kdo má milionové dluhy uhradit. I tento stres se podepsal na jejím zdraví. V roce 2009 prodělala rakovinu prsu. I když vše dopadlo dobře, rozhodla se změnit život a odstěhovala se do kláštera v Želivě. Ten se stal jejím domovem, ze kterého vyjížděla moderovat v sobotu a neděli svůj pořad v rozhlase, tuhle práci milovala. Ať je jí země lehká.

Reklama

Načítám