Hlavní obsah

Musíte pracovat i ve státní svátek? Máte nárok na volno nebo příplatek!

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je vyhlášeno třináct dní jako státní svátek, jeden z nich je právě tento týden. Budete muset i tak do práce? Pak se jistě hodí vědět, na co máte nárok. Minimálně finančně se vám to totiž vyplatí!

Článek

Třináct státních svátků a víkendy patří mezi dny, kdy by měl mít každý volno a odpočívat. Jsou ale profese nebo provozy, kde se „jede“ bez ohledu na to, co je právě v kalendáři. Často se též stává, že i v oboru, kde se běžně pracuje od pondělí do pátku, je zapotřebí nastoupit i ve dny pracovního klidu. Mělo by se vám to ale vždy vyplatit. Víte, na jaké finanční ohodnocení či kompenzaci volnem máte nárok?

Státní svátky

Během roku je v kalendáři hned třináct dní, které jsou vyhlášené jako státní svátek. Jsou to: 1. ledna, Velký pátek, Velikonoční pondělí, 1. května, 8. května, 5. a 6. července, 28. září, 28. října, 17. listopadu, 24., 25. a 26. prosince.

Kdo musí do práce bez ohledu na kalendář?

Pokud jste zaměstnaní v dopravě, zdravotnictví, v obchodě nebo jiných oborech s nepřetržitým provozem, asi jste se s tím už smířili. Ve vaší branži se na víkendy a státní svátky „nehraje“. Do práce docházíte tak, jak rozpis služeb určí. Ani to ale neznamená, že byste neměli být za svátky a víkendy ohodnoceni speciálně. Tedy dostat něco navíc.

To navíc je příplatek za práci ve svátek, který se rovná sto procentům denního platu, tedy mzdy. Jestliže byste tedy brali obvykle třeba 150 Kč na hodinu, tak za hodinu odpracovanou ve dnech pracovního volna to je 300 Kč.

Náhradní volno

Další možností kompenzace je den volna. Zákoník práce dokonce říká, že náhradní volno za práci ve státní svátek má přednost před příplatkem. Až když ho odmítnete nebo jste se nedohodli se zaměstnavatelem na jeho termínu, náleží vám příplatek. Jestliže byste náhradní volno chtěli, pak vám ho musí zaměstnavatel dát do tří měsíců od odpracovaného svátečního dne. Případně podle vaší vzájemné dohody. Za tento den volna pak dostanete průměrnou mzdu, nikoli už s příplatkem.

Vše řečené se týká zaměstnanců na trvalý pracovní poměr. U těch, kteří pracují na DPP nebo DPČ, toto neplatí a většinou příplatky za práci ve svátek nemají. Tedy pokud si je nesjednali v dohodě se zaměstnavatelem.

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Ať je svátek, nebo víkend, musí například řidiči MHD do práce. Takových profesí je víc a všichni by měli vědět, jaké příplatky za to dostanouFoto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Státní svátek ve všední den

Pokud státní svátek připadl na všední den, kdy byste šli normálně do práce, můžete zůstat doma. Mzdu i tak dostanete stejnou, jako kdybyste si ho odpracovali.

A jen pro zajímavost: prý to tak chodí v některých zahraničních firmách. Pokud státní svátek připadne na víkend, vyhlásí ho zaměstnavatel na nějaký z pracovních dní, aby jeho zaměstnancům nebylo líto, že si jej nemohli užít jako volný…

Státní svátek o víkendu

I když není státní svátek a jdete do zaměstnání v den pracovního klidu, máte nárok na příplatek. „Víkendová směna je lépe hodnocena než ta noční. Ve státním sektoru činí příplatek za víkend za každou hodinu 25 % průměrného hodinového výdělku. V soukromém sektoru pak jde o minimálně 10 %. Počítají se však také i zlomky hodiny. Výše příplatku se však může lišit dle konkrétní úpravy kolektivní či pracovní smlouvy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem,“ říká Jana Klimková, specialistka Hofmann Personal.

Jestliže budete pracovat v den, kdy je víkend a ještě státní svátek, dostanete příplatek za obojí. Tedy sto procent za svátek a pětadvacet procent za práci v sobotu a neděli, tedy o víkendu.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Lékaři patří také mezi profese, kde se na kalendář nehledí…Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Kompenzace v případě práce na směny

Zmatky mohou trochu nastat v případě, pokud pracujete na směny, které jsou přes půlnoc. Je dobré vědět, že státní svátek se pak nebere jako kalendářní den, ale platí až s nástupem první směny toho dne. Pokud tedy pracujete od 18 do 6 hodin, platí až pro směnu, která nastupuje po vás. Tedy v 6 hodin ráno a trvá od té chvíle 24 hodin. V takovém případě se může sejít víc příplatků: za svátek, víkend, ale třeba i práci přes noc, což je deset procent v soukromém a dvacet procent ve státním sektoru.

Může vám zaměstnavatel nařídit práci ve svátek?

Může se stát, že vám zaměstnavatel nařídí, abyste do práce přišli i ve svátek nebo o víkendu, tedy ve dny pracovního klidu. Podle odpovědi Státního úřadu inspekce práce to jde jen výjimečně a jen tehdy, pokud se jedná o výkon nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech. Jsou to: naléhavé opravné práce, nakládací a vykládací práce, inventurní a uzávěrkové práce. Dále práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu. Povolaní do zaměstnání můžete být při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech. Stejně tak pokud jde o  práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva. Případně práce v dopravě nebo krmení a ošetřování zvířat.

Načítám