Hlavní obsah

Svátky v roce 2023: Čekají nás prodloužené víkendy, nebo to bude rok ve znamení „propadlých“ svátků?

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli bude příští rok lepší nebo horší než ten letošní, je ještě ve hvězdách. Jedno je ale jisté už teď. Co se volna, respektive státních svátků týká, v roce 2023 vycházejí mnohem lépe. Podívejte se, na kdy si se vyplatí naplánovat dovolenou.

Článek

Rok 2023 už klepe na dveře a kromě příprav na vánoční svátky nastává čas, kdy pomalu spřádáme plány na následující období. Zatímco v rocích 2021 i 2022 připadlo dost svátků na víkendy, příští rok to bude o poznání veselejší. Kdy nás čeká volno?

Velikonoce už začátkem dubna

Zima bývá dlouhá a první tři měsíce v roce zpravidla utíkají velmi pomalu. Leden nám tentokrát neukrátí ani Nový rok, protože ten, jak už pravděpodobně víte, vychází na neděli. Na další sváteční dny se již tradičně můžeme těšit až o Velikonocích, které jsou vždy v neděli po prvním jarním úplňku. Někdy si na ně musíme počkat skoro až do konce dubna, letos ale nastanou poměrně brzy. Vycházejí na pátek 7. dubna a pondělí 10. dubna.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Velký pátek je státní svátek, děti mají volno již o den dříveFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Květnové prodloužené víkendy

Zatímco loni i předloni připadly květnové svátky na víkend, letos si to náramně vynahradíme. V květnu nás totiž čekají hned dva prodloužené víkendy za sebou! Svátek práce 1. května a Den vítězství 8. května vycházejí totiž na pondělí. Už teď se těšíme na ten pocit, kdy jako by vyzmizíkujeme nejméně oblíbený den v týdnu.

V červenci si dejte dovolenou na pátek

Svátky, jejichž existenci začne mladý člověk vnímat až tehdy, kdy školní docházku vymění za pracovní dobu, letos vychází vcelku dobře. Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje vychází na středu 5. července, Den upálení mistra Jana Husa pak na čtvrtek 6. Pokud si v práci musíte mezi kolegy čerpání volna rozložit, doporučujeme si zarezervovat pátek 7. července co nejdříve. Jeden den vyčerpané dovolené vám zajistí pětidenní řetězec volna. To už se dá stihnout opravdu pěkný výlet!

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Pokud spojíte dovolenou s letními svátky, ušetříte volno, na turisticky oblíbených místech se ovšem připravte na to, že tento nápad má každoročně poměrně dost lidí Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Volno podzim

Zatímco svátky v roce 2022 se ve velkém rozložily do víkendů, příští rok většina z nich připadla ku velké radosti na všední dny. Jedním z mála víkendových svátků je 28. říjen, tedy Den vzniku Československa, který bude v sobotu. Dá se to ale skousnout, předchází mu totiž čtvrteční 28. září, respektive Den české státnosti, následuje další prodloužený víkend. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu vychází na pátek. Když si chytře naplánujete den dovolené na 29. září, i podzim přinese příjemné dny volna.

Vánoce vychází veseleji

Po dvou letech, kdy vánoční svátky jako by nebyly a kdo chtěl zůstat doma, musel čerpat poměrně dost dnů dovolené, se můžeme zase těšit na dávku volna. Štědrý den 24. prosince bude sice v neděli, ale přirozeně první a druhý svátek vánoční, tedy 25. a 26. prosince prodlouží víkend o pondělí a úterý. Lamentovat nemůžeme ani ohledně Nového roku 1. ledna 2024. Po silvestrovských oslavách vás totiž bude čekat volno v pondělí.

Reklama

Načítám