Hlavní obsah

Nebezpeční gumoví medvídci s HHC. Děti i dospělí skončili v nemocnici, přesto jsou stále v prodeji

Foto: Creativan, Shutterstock.com

Foto: Creativan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku roku se už osm dětí a několik dospělých ocitlo v nemocnici po předávkování gumovými medvídky a dalšími sladkostmi, které obsahují látku HHC. Jak je možné, že se něco takového dostane k dětem a proč ani tyto případy nevedly k okamžitému zákazu prodeje?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sladkosti, které obsahují látku HHC, jsou evidentně velkým rizikem pro zdraví těch, kteří je konzumují. Nejhorší to je v případě dětí, které neodhadnou jejich účinky a množství a velmi snadno se předávkují. Jak je ale vůbec možné, že se cukrovinky s touto látkou dají běžně koupit ve speciálních obchodech a někde dokonce i v prodejních automatech na ulici?

Co je HHC?

HHC jsou syntetické kanabinoidy, tedy chemicky vytvořené sloučeniny, které mají podobné účinky jako konopí, ale často jsou mnohem silnější a nebezpečnější. Předávkování, ale zřejmě i pravidelné užívání HHC (hexahydrocannabinol) může mít závažné zdravotní následky – ovšem i přesto se objevují na trhu ve skoro neomezeném množství, ale hlavně ve formě například želatinových cukrovinek a pod zástěrkou tzv. sběratelské potřeby. „Konzumují je stovky tisíc lidí, z nichž mnoho se stává pravidelnými uživateli,“ upozorňuje František Švejda, člen výkonné rady neziskovky Český konopný klastr. Bohužel i proto, že v podstatě nejde o potravinu, byť se tak naprosto jasně tváří i obalem a formou, nikdo neručí za čistotu jejího složení.

Jak se projevuje intoxikace HHC?

Intoxikovaní – a nejsou to jen děti, mají poruchy vědomí, které mohou trvat minuty až hodiny, ale třeba i den nebo dva. Vyznačují se výkyvy nálad, včetně agrese a mohou trpět nevolnostmi. Na každého člověka působí HHC jinak a k předávkování stačí jiné množství této látky. Ovšem doporučené dávkování je i podle výrobců jeden gumový medvídek obsahující HHC na den. Protože nástup účinků může být pozvolný, většinou si lidé vezmou další v domnění, že to na ně neúčinkuje, a předávkují se.

Proč nejde prodej zakázat?

Proč po tolika případech otrav není možné si došlápnout na prodejce a zakázat jim prodej, nebo alespoň prodej dětem a ve formě vypadající jako sladkosti? Údajně za to může nedostatečná legislativa. Podle některých odborníků to ale není pravda, protože nařízení Evropské unie o nových potravinách klade důraz na přísný dohled nad nimi, včetně nových složek, které jsou uvedeny na trh. A syntetické kanabinoidy, jako je HHC, jsou-li nabízeny k jídlu, tedy třeba v cukrovinkách, bonbonech a sušenkách, do kategorie nových potravin spadají.

Před uvedením na trh měly tedy projít procesem autorizace, který posoudí jejich bezpečnost. „Jenže žádný ze syntetických kanabinoidů tímto procesem neprošel. Přitom jsou v mnoha zemích zařazeny na seznam návykových látek a za žádných okolností je tedy nelze použít v produktech k vnitřní konzumaci. Proto by mělo jít okamžitě omezit prodej,“ říká František Švejda.

Je také nutné říci, že HHC u nás nepatří mezi zakázané látky. Přesto by bylo vhodné jejich prodej omezit nebo alespoň nějak korigovat. O zákazu se nemluví prý i proto, že pokud tuhle látku úřady zakážou, výrobci ji hned nahradí novou, připravených jich prý mají stovky. „Za tu dobu si výrobky s HHC zakoupily statisíce uživatelů a mnoho z nich se jejich účinkům vystavuje pravidelně. A nemáme absolutně žádné informace o dopadech dlouhodobějšího užívání těchto látek,“ varuje Jiří Stabla, konopný aktivista a zakladatel značky Stabla.

HHC (Hexahydrocannabinol)

Co to je: HHC je syntetický kanabinoid, což znamená, že jde o chemicky vytvořenou a průmyslově vyrobenou obdobu látek, které se přirozeně objevují v konopí. Cílem je laboratorní vytvoření látky, která by měla simulovat účinky přírodních kanabinoidů, jako je THC.

Nebezpečí pro člověka: HHC může způsobit vážné zdravotní problémy, včetně psychotických reakcí, zvracení, nevolnosti či tachykardie. Je třeba upozornit, že HHC je v mnoha zemích zakázáno a považováno za nelegální látku.

Co na to říkají lékaři: „Je důležité si uvědomit, že syntetické kanabinoidy obecně představují riziko pro zdraví a jsou často spojeny s nepředvídatelnými a nebezpečnými účinky. V případě HHC existuje potenciál pro závažné zdravotní komplikace a jeho užívání by mělo být pečlivě zváženo a omezeno na základě aktuálních vědeckých poznatků a právních předpisů,“ říká MUDr. Rodion Schwarz, vedoucí lékař Schwarz Clinic.

Načítám