Hlavní obsah

Sňatkoví podvodníci současnosti: Jak nenalítnout na seznamkách a odhalit, že mu nejde o lásku

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív vás opije láskou a připraví o ostražitost, pak zacílí na váš majetek. Gangsterovi z on-line seznamky není nic svaté. Jestli mu nechcete naletět, neignorujte těchto pět varovných znamení.

Článek

Zatímco ještě před pár lety byl zásadní osobní kontakt, dnes, v digitalizovaném světě zaměřeném na výkony, mnoho lidí nemá čas, energii a ani prostor chodit na romantické schůzky. Parky, kina a kavárny nahradily mobily a počítače. On-line seznamování je v současnosti naprosto běžné, ovšem třeba film Podvodník z Tinderu (2022) ukazuje odvrácenou tvář tohoto fenoménu.

Dokumentuje příběh izraelského podvodníka Simona Levieva (31), který v seznamovací aplikaci Tinder navazoval vztahy se ženami a jeho cílem bylo vymámit z nich co nejvyšší peněžní částky. Odborníci proto varují, že pokud hledáte romantiku on-line, není radno přehlížet některá varovná znamení. Na co si dát opravdu pozor?

1. Je to příliš hezké, než aby to byla pravda

Začíná to lichotkami, řečmi o splynutí duší a větami „čekal jsem na tebe celý život“. Osoba, která vás zasypává přehnanými romantickými gesty a prohlášeními o své nehynoucí náklonnosti, a to skoro ihned po seznámení, je buď emočně nestálá, nebo manipulativní. Podvodníci počítají s tím, že „každá princezna věří na pohádky“, a okázalými gesty a nebývalou něžností se vás snaží připravit o ostražitost.

2. Osobní schůzky se stále odkládají

Jste spolu v kontaktu už nějaký čas, takže přirozeně zatoužíte vidět nápadníka osobně. Jenže ouha, nejdřív ho dostala chřipka, pak musel odjet k rodičům, následně na služební cestu. Chcete se s ním tedy spojit aspoň přes videochat. „Technické problémy“ to ale neumožňují.

Jenže technologie pokročila takovým tempem, že neustálé odmítání byť jen on-line rande patří k mimořádně okatým signálům. Má-li dotyčný potíže s technikou, může mu přece pomoci kolega, soused, kamarád, syn… Ti všichni telefon a internet jistě mají a mohou se o obojí podělit. Nebo by to tak každý, komu jde o lásku, udělal.

Ovšem stává se, že podvodník se se svými oběťmi osobně setkává, zve je do restaurací nebo třeba na dovolenou, a teprve pak z nich začne mámit peníze. Právě tak to dělal Simon Aliev a často to dělávají švindlíři, kteří se nesnaží získat finance, ale jen se baví tím, že udržují více „vážných“ vztahů s různými ženami. Pak je důležité všímat si, zda vás seznámil s kamarády, kolegy, rodinou, zda opravdu víte, kde pracuje...

3. V příbězích jsou nesrovnalosti

Přítel ještě nedávno vyprávěl o krásné dovolené v Karibiku, kam vás jen tak mimochodem určitě chce jednou vzít, ale jindy se zdá, že byl ve stejném čase v Lisabonu. Že by uměl cestovat časem? Pravda je taková, že když člověk lže, pomalu se do svých nepravdivých výpovědí zamotává – a také si nemusí pamatovat úplně všechno, co vám kdy řekl, zvlášť když si píše ještě s někým dalším. Pokud se ovšem jedná o profesionálního a inteligentního podvodníka, má toto vše pod kontrolou a umí pracovat s detaily, takže ho nemusíte odhalit dlouhou dobu.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Láska přes telefon? Ani náhodou. Jedná se jen o seznámení. Zamilování si nechte až na osobní setkáníFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

4. Jste pod palbou všetečných otázek

Při komunikaci se zmíníte, že jezdíte červenou škodovkou. Co zajímá podvodníka? Jaký je to typ, kolik má vaše auto najeto a zda jste prvním majitelem. Stejně tak vyzvídá, jestli bydlíte ve vlastním. Radši zařaďte zpátečku a mějte na paměti, že šejdíři si často vymýšlejí příběh o mimořádné situaci, v níž se ocitli a která vyžaduje rychlou finanční výpomoc.

5. Nesrovnalosti v digitální stopě

Na profilech na sociálních sítích se všichni tváří víc než důvěryhodně. Problém je ale v tom, že je majitel založil před týdnem nebo měsícem. Možná potřeboval zahladit stopy po předchozí seznamovací akci a vytvořit si novou identitu? Podezřelé je i to, když vám o něm vyhledávač nic moc nenajde anebo to nesedí. V živnostenském rejstříku není, i když tvrdí, že podniká? Neskočte mu na špek.

Bije-li váš šestý smysl na poplach, radši ihned přerušte komunikaci a profil nahlaste seznamovací aplikaci nebo správci webu, kde se obchodník s city objevuje. Pro jistotu si ho ještě zablokujte, ať o vás ztratí přehled.

A zásadní pravidlo pro seznamování na internetu? Obezřetnost. Neodhalujte nic, co nechcete, aby se šířilo dál a dál. Nikdy nevíte, s kým doopravdy komunikujete a jaké má úmysly.

Reklama

Načítám