Článek
Nevhodná skladba jídelníčku se může odrazit na délce i kvalitě vašeho života. Víte třeba, zda je víc cukru v jahodách, nebo citronech? A nebo jaké potraviny vám zrychlí metabolismus a tím pomohou s hubnutím? Vyvracíme největší mýty!
Tmavé pečivo je lepší než bílé
Je tmavý chléb je zdravější než bílý? Z hlediska výživných látek v tom ale není rozdíl, do tmavého se pouze přidává potravinářské barvivo. Oba druhy se pečou z mouky, ve které chybějí vitaminy a živiny. Nedejte proto jen na barvu, ale zaměřte se na složení. Za zdravý a tělu prospěšný se dá považovat jedině chléb celozrnný, protože je zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Vláknina se navíc postará o to, že se budete delší dobu cítit sytí, podporuje zdravou střevní flóru a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu.
Margarín vítězí nad máslem
Možná jste i vy propadli trendu margarínů, které si mažete na chleba místo másla. Kromě toho, že se lépe natírá, ale nepřináší margarín pro tělo žádné benefity. Sto gramů margarínu obsahuje přibližně stejně kalorií jako máslo. A odborníci se shodují, že margarín významně neovlivňuje množství cholesterolu v krvi, ani že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinné tuky, mají nižší riziko srdečního infarktu - naopak v některých případech jsou k infarktu náchylnější. Vymažte ze své hlavy, že máslo je zdraví nebezpečné.

Čtete pozorně etikety - čím kratší složení, tím zdravější by měla daná surovina být. Zjišťuje si informace a nevěřte všemu, co se říkáFoto: Shutterstock.com
Olivový olej je nejzdravější
Olivový olej díky vysokému podílu nenasycených mastných kyselin chrání před arteriosklerózou a srdečním infarktem. Ale ještě zdravější pro srdce a krevní oběh je slunečnicový a sójový olej. Co ovšem bude asi největším překvapením - zatracované husí sádlo, i když patří k živočišným tukům, se podílem nenasycených mastných kyselin téměř vyrovná olivovému oleji. Ten je navíc vhodný jen do studené kuchyně, protože při vysokých teplotách se jeho zdravotní benefity úplně vytrácí!
Pomeranče mají nejvíc vitaminu C
Opravdu je tomu tak, že šťáva pomerančů zlepšuje vstřebávání železa? Ano, ve šťávě z pomeranče je hodně vitaminu C, který zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Železo je důležité pro transport kyslíku do buněk. Obecně je rozšířený názor, že nejvíc „céčka“ je právě v pomerančích a citronech, ale mnohem bohatší na vitamin C je kiwi a vůbec nejbohatší je šípek a rakytník.
Ostré jídlo urychluje metabolismu
Je pravda, že například chilli nebo zázvor zrychluje látkovou přeměnu? Dietoložka Lenka Kaprhálová uvádí toto tvrzení na pravou míru: „Spouštěčem není jen ostré, ale i výrazně studené. Po vypití chlazeného nápoje s kostkami ledu musí tělo ,dohřát' sliznice a vyrobit teplo, k tomu potřebuje energii a tím se metabolismus zrychlí. Zrychlení se docílí i při trávení bílkovin - tělo vydává víc energie na jejich štěpení. Stejně poslouží i mírné otužování organismu.“
Citrony neobsahují cukr
Myslíte si, že citrony jsou kyselé, proto neobsahují žádný cukr? Omyl. Půl kila citronu má více cukru než půl kila jahod.
Hořká čokoláda je zdravější než mléčná
Věříte tvrzení, že hořká čokoláda je méně kalorická než mléčná? Zase jste naletěli! Obě mají přibližně stejný počet kalorií, jen hořká obsahuje víc kakaové hmoty, a tím víc antioxidačních účinků. K tomu trenérka Petra Jandová dodává: „Čokoláda není v době diety nejvhodnější. Nicméně pro nastartování metabolismu a zahnání chuti na sladké, může pomoci. Osobně jsem toho názoru, že rozumné množství čokolády je celoživotně prospěšné. A až vyrazíte na túru po horských hřebenech, kousek čokolády je pro doplnění energie skoro nezbytný.“
Slupka brambor je zdravá
Vzpomeňte, kolikrát kolem prošumělo, že nejvíce výživných látek obsahuje slupka brambor. Skutečnost je trochu jiná. Nejvíce škrobu, cukru a proteinů obsahuje střed hlízy - na okraji jsou vitaminy a minerály. Ve slupce můžete nalézt spíš zbytky umělých hnojiv. Ale právě při vaření slupka zamezuje úniku výživných látek. Proto brambory vařené ve slupce mají více výživných látek než vařené bez slupky. Tím ale její benefity končí.
Zdroj:„Lexikon (populárních) omylů“ W. Kramer a spol.