Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Snídaně, oběd a večeře, tedy tři hlavní denní jídla, nedokážou pokrýt veškeré nároky vašeho organismu, které potřebuje k tomu, aby efektivně fungoval od probuzení až do večera. Pokud vynecháváte dopolední a odpolední svačiny, pravděpodobně vás zasáhne útlum energie, nevysvětlitelná únava i vlčí hlad a neovladatelné chutě na „něco malého“. Mnohem snáze pak podlehnete touze po šlehačkovém dortíku, spořádáte na posezení tabulku čokolády nebo večer u televize „schroupete“ celý sáček smažených chipsů.
7 největších svačinkových chyb
„Svačiny během dne jsou nezbytné: pomohou podpořit lepší soustředění, náladu i pracovní výkonnost, vyrovnají hladinu krevního cukru a sníží riziko, že se nezdravě přejíte u hlavních jídel. Samozřejmě ale záleží na tom, co taková svačinka obsahuje, ne každá udělá tělu dobře,“ říká nutriční terapeutka Vincci Tsui pro magazín Self. Jakých nejčastějších „svačinových“ chyb se lidé dopouštějí a jak to snadno napravit?
1. Žádné svačiny
Malé svačinky mezi hlavními jídly vnímá spousta lidí jako něco navíc, co jim zvyšuje denní kalorický příjem a považují je za zbytečné, případně si namlouvají, že na ně nemají čas. Jenže pokud máte jen lehčí oběd nebo jste se ráno nestihli vydatně nasnídat, tělo vám deficit energie dá rychle pocítit.
- Navíc svačinka je ideální příležitost k tomu, dopřát si něco dobrého, na co máte zrovna chuť – a je to naprosto v pořádku.
2. Výčitky svědomí
Dali jste si k dopolední svačince sušenku s krémem nebo obložený chlebíček a okamžitě se cítíte provinile, že jste raději nesáhli po jablku, případně proteinovém drinku? Nemusíte. Jídlo má být také radost a potěšení, takže občasná sladkost není důvodem k přehnanému sebezpytování – pokud se tedy mlsání nestane každodenní rutinou.
- Když vás pronásledují „chutě“, tělo vám naznačuje, že něco zrovna teď potřebuje, a není důvod se obviňovat, že vaše svačina občas vůbec neodpovídá představám výživových specialistů.
3. Potlačování vlastních chutí
Máte obrovskou chuť na slané oříšky nebo kousek bábovky, namísto toho si ale dáte raději banán s nízkotučným jogurtem ze strachu o linii nebo kvůli pocitu, že musíte jíst zdravěji… Výsledek? Velmi brzy budete pravděpodobně usilovně hledat v ledničce či spížce další dobrotu, jíž byste své tělo a hlavu uspokojili.
- Čas od času je fajn dopřát si přesně to, po čem zrovna prahnete, samozřejmě s rozumem. Klíčem ke spokojenosti a dobrému pocitu je najít rovnováhu mezi zdravým jídelníčkem a vlastním potěšením.

Když nebudete svačit, dostaví se brzy vlčí hlad a nezvladatelné chutě na sladkéFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com
4. Hodně sacharidů, žádné bílkoviny
Řešíte svačinu tím, že sáhnete po čemkoli, co je zrovna po ruce? Občas to tak dělá téměř každý, nikdy by se z toho ale neměl stát zvyk. Mnoho oblíbených svačin, jako jsou oplatky, slazené müsli, čerstvé či sušené ovoce, různé krekry nebo pečivo, obsahuje zejména sacharidy.
- Když už se bez nich neobejdete, je vhodné doplnit je bílkovinami, vlákninou a tuky. Pak zasytí na výrazně delší dobu. Zkuste ovoce s ořechy, jogurtem či tvarohem, krekry a knäckebrot se sýrem, humus se zeleninou a podobně.
5. Svačina přímo z pytlíku nebo kelímku
V hektickém všedním dni je snadné na svačinu zapomenout, takže spousta lidí ve chvíli, kdy si náhodně, mezi pracovními schůzkami a vyzvedáváním dětí, vzpomene, že je čas něco sníst, rychle otevře sáček se sušenkami nebo plastovou láhev s kefírem a „vdechnou“ obsah bez přemýšlení a během malé chvilky.
- Zkuste svačit „vědomě“. Jídlo si naložte na talířek, nasypejte do misky nebo přelijte do skleničky. Víc si ho užijete a lépe odhadnete, jak velkou porci jste zkonzumovali.
6. Nekonečné uždibování
Stává se vám, že po celý den v jednom kuse něco malého „uzobáváte“ a na pořádné jídlo nemáte čas nebo chuť? Vaše tělo tak může brzy začít pociťovat deficit důležitých živin, tedy vitaminů a minerálů, vlákniny i bílkovin. Můžete začít také pomalu a nenápadně přibírat kilogramy a narušit fungování vašeho metabolismu.
- Je důležité dát si alespoň dvě plnohodnotná a výživná jídla každý den!
7. Jídlo nahrazuje jiné potřeby
Stres v práci, přepracovanost, únava a nevyspání, problémy v partnerském životě nebo „jen“ nuda… Lidé často hledají v jídle útěchu a emoční berličku, slouží jim jako prostředek k lepší náladě a chvilkovému pocitu radosti a štěstí. Každý někdy podlehne své slabosti, je ale dobré zeptat se sám sebe: „Opravdu mám hlad nebo mi chybí něco úplně jiného, chci se odměnit…?“
- V takovém okamžiku se raději zamyslete, zda spíš nepotřebujete chvilku jen sami pro sebe, procházku venku nebo si popovídat s někým blízkým…