Hlavní obsah

Znáte reverzní dietu? Pomáhá k udržení váhy po zhubnutí i k nastartování pomalého metabolismu

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potvrzuje to zkušenost mnoha lidí. Zhubnout je těžké, dokázat si udržet nižší váhu ovšem bývá ještě větší výzva. Pomoci vám může metoda zvaná reverzní dieta. Nečekejte ale žádný zázrak. Jde jen o nastavení pravidel vašeho jídelníčku.

Článek

Její princip je vlastně jednoduchý. Řadu týdnů, někdy i měsíců se držíme více či méně přísnějšího stravovacího režimu. Člověk se pak pochopitelně obává, že v momentě, kdy začne postupně zvyšovat svůj denní příjem potravin, znovu přibere. Cíl reverzní diety je tedy jasný. Dodat tělu dostatek energie, a zároveň udržet v klidu hormony, díky kterým cítíme hlad nebo ne. Jinými slovy: tento režim by měl ovlivňovat naše spalování v potřebném tempu.

Začarovaný kruh přibírání

Spousta z nás se dokáže držet nějakého nízkokalorického rozpisu po poměrně dlouhou dobu. Díky tomu slavně zhubneme a zase začneme jíst běžným způsobem. Říkáme si, že přece jedna výjimka nic nezkazí. Když se ale výjimky opakují, jídelníček se nám časem vymkne a skončíme opět u svých starých stravovacích návyků. Kila navíc se samozřejmě nevrací ze dne na den. Zpočátku nás často oklame pocit, že nepřibíráme, i když se v jídle neomezujeme. Na začátku zmaru naší veškeré předchozí práce přitom mohla být opravdu jen myšlenka, že si člověk přece zaslouží tu a tam si dopřát něco, co si během hubnutí tolik odpíral.

Chutě pod kontrolou

Reverzní dieta pomáhá udržet takové chutě a nápady pod kontrolou. Zároveň pochopitelně bere v potaz, že se výkonnost metabolismu člověka, který se v jídle hodně striktně omezoval (byť to odborníci nedoporučují), snížila. Jeho tělo se přizpůsobilo minimu množství kalorií a dokázalo vyjít s menším množstvím energie.

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Při reverzní dietě musíte počítat kalorieFoto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Pro koho se hodí reverzní dieta?

Lidé, kteří mohou uvažovat o reverzní dietě, se dělí do několika skupin. Hodí se pro ty , kteří mají za sebou deset až dvanáct týdnů usilovného a úspěšného hubnutí. Teď si ale od něj z různých důvodů potřebují na chvíli odpočinout. Samozřejmě že se hodí i po delším časovém období, zejména pokud shazujeme větší objem kilogramů.

Reverzní dieta pomáhá i těm, kteří by rádi snižovali váhu i nadále, ale jejich výsledky najednou stagnují. Ačkoli se drží zkrátka, a případně se k tomu i dostatečně hýbou, stejně se u nich hubnutí zastavilo. Tendence být na sebe ještě přísnější a nasadit striktnější dietu je obrovská chyba. Roztáčí se kolotoč, který by mohl skončit opětovným zpomalením metabolismu. K hubnutí tudy cesta rozhodně nevede a právě ve vhodný moment zavedená reverzní dieta tomuto nevídanému efektu zabraňuje.

Když vás neopouští pocit hladu

Do další skupiny pak patří ti z nás, kteří už v bludném kruhu neustálých hubnoucích pokusů uvázli. Reverzní dieta dokáže člověka znovu vrátit na cestu přiměřeného stravování. A pak tu máme ještě kategorii těch, kteří už shodili, i se jim daří nižší váhu udržet. Vadou na kráse je ovšem nedostatek energie. Jsou unavení a neustále bojují s pocitem hladu. Disciplinovaně jej přemáhají, ale vyčerpává je to.

Jak vypadá reverzní dieta v praxi?

Univerzální návod vhodný pro všechny jedince neexistuje, protože co tělesná schránka, to originál. Můžete ale zkusit následující způsob postupného zvyšování denního energetického příjmu.

- První dva týdny zvyšte svůj denní příjem kJ o 400.

- Následující dva týdny přidejte dalších 400 kJ na den.

- Pokud se cítíte dobře a váha se ani nehne směrem nahoru, přidejte další dva týdny ještě 400 kJ na den.

- Tak pokračujte, než zase začnete přibírat. V takovém případě příjem zase o 400 kJ snižujte.

- Po opravdu hodně přísné dietě nebo při pocitu, že tloustnete, se doporučuje zvyšovat příjem o 200 místo o 400 kJ.

Vytáhněte váhu

Během hubnutí většinou slýcháme, že máme sledovat své pokroky hlavně na oblečení. Těšit se z toho, že nám je sukně v pase volnější, že vylovíme ze skříně kalhoty, které jsme před pár měsíci nedopnuli. U reverzní diety váhu naopak vytáhněte. Doporučuje se stoupnout si na ni dvakrát nebo třikrát týdně a z výsledku si pak vypočítat průměr. Váha přirozeně kolísá a průměrná hodnota může být objektivnější než jedno číslo za týden.

Reverzní dieta má bohužel i své nevýhody. Někomu nemusí vyhovovat už samotný fakt, že musí počítat denní energetický příjem. Na druhou stranu v dnešní době různých aplikací v mobilu je to snazší než kdy dříve.

Odborná spolupráce STOB

Načítám