Hlavní obsah

Soukromé role Karla III.: Jaký je otec, bratr či milenec?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeden z nejvýznamnějších představitelů britské královské rodiny, v sobotu oficiálně korunovaný král Karel III., má i jiné role než ty panovnické. Které to jsou?

Článek

Britská královna Alžběta II. († 96) na trůn usedla, když byly jejímu nejstaršímu synovi čtyři roky. Dětství tak strávil spíš bez matky a otce, kteří se ve velkém věnovali královským povinnostem. Už odmala na něj byly kladeny velké nároky, koneckonců byl to korunní princ. Jaký je ale král Karel III. v soukromí? Jaký je to bratr, manžel, milenec, otec či dědeček?

Velký brácha

Je nejstarší ze čtyř královniných dětí, ale že by si princátka užívala společných lotrovin v Buckinghamském paláci, o tom asi nemůže být řeč. S bratry neměl Charles (nyní Karel III.) nijak extra blízké vztahy už jen proto, že je mezi nimi velký věkový rozdíl. Princ Andrew je o 12 let mladší a princ Edward dokonce o 16.

Foto: Profimedia.cz

Kompletní rodina Karla III. Zleva otec Philip, bratr Andrew, bratr Edward, matka Alžběta, Karel III. a jeho sestra AnnaFoto: Profimedia.cz

Zato s jedinou sestrou, princeznou Annou, která je jen o dva roky mladší, ho vždy pojilo silné pouto. Byla vždy tak trochu svéhlavá, přísná pravidla sice dodržovala, ale věděla, jak nelehké je s nimi žít. I proto si vydobyla, že její děti nebudou mít šlechtický titul a nebudou zatíženy povinnostmi spojenými s monarchií.

Už v době dospívání chápala, jak těžké to Charles jako přímý následník trůnu má. Navíc je spojovalo i milostné trápení. Anna jeden čas randila s Andrewem Parkerem Bowlesem, s nímž předtím chodila vévodkyně Camilla. Ta si v té době začala s Charlesem, ale nakonec si vzala přece jen Andrewa. Byl z toho zajímavý čtyřúhelník. Jak to dopadlo, všichni víme.

Oblíbený prasynovec

Během dětství a v rané dospělosti neměl Charles moc dobré vztahy s rodiči. Kvůli královským povinnostem s ním matka ani otec netrávili mnoho času, pouto mezi nimi připomínalo spíš formální vztah než lásku. Následník se sice snažil dostát všem nárokům, které na něj kladli, jenže nebyl tak silný a sportovně nadaný, jak by si představoval jeho otec, a jeho milostné vzplanutí ke Camille se zas nelíbilo matce. Prostě ať se snažil, jak chtěl, nikdy to nebylo dost.

Foto: Profimedia.cz

S Louisem Mountbattenem, strýcem prince Philipa, měl Karel III. velmi blízký vztahFoto: Profimedia.cz

Vřelost, podporu a pochopení našel Charles u otcova strýce Louise Mountbattena. Ten se stal jeho rádcem i v osobních věcech, mentorem, důvěrníkem a především dobrým přítelem. Když v roce 1979 nepřežil výbuch bomby, kterou na něj nastražila IRA, byla to pro jeho chráněnce velká ztráta.

Špatný manžel

Sňatek s lady Dianou († 36) byl přesně to, co se od následníka trůnu očekávalo. Nevěsta byla mladá, neposkvrněná, s dokonalou pověstí a z výborné rodiny a princ ve snaze splnit, co se od něj očekává, na svatbu kývl, i když snoubenku nikdy nemiloval a jeho srdce patřilo Camille.

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana byla nevěsta podle představ královské rodiny, ale bohužel ne podle představ ženicha, což mělo fatální důsledkyFoto: Profimedia.cz

A bohužel podle toho celý jejich vztah vypadal. Princezna Diana trpěla nedostatkem lásky, jeho poměrem s Camillou, které se ani jako ženatý muž nedokázal vzdát, drtila ji přísná pravidla i jistá upjatost královské rodiny. Po mnoha mediálních aférách a letech trápení se v roce 1996 rozvedli, což bylo vykoupením pro oba. Bohužel ona si znovu nabyté svobody užila jen rok, protože 31. srpna 1997 tragicky zemřela při autonehodě.

Zaneprázdněný otec

Manželské problémy, neustálé návraty ke Camille a samozřejmě i povinnosti spojené s monarchií se neblaze podepsaly na králově vztahu se syny. Jako by tak trochu opakoval chyby svých rodičů – na prince Williama a Harryho neměl moc času a rozhodně k nim neměl tak blízko jako jejich matka Diana.

Foto: Profimedia.cz

Karel III. ještě jako princ se svými syny, princem Williamem a princem HarrymFoto: Profimedia.cz

Měnit se to začalo až po její smrti. Tragická událost všechny tři spojila. Milující otec pochopil, jak obrovskou ztrátou si synové procházejí a že je na něm, aby jim pomohl zmírnit bolest. Nabídl jim oporu, kterou potřebovali, a byl jim k dispozici.

Věrný milenec

Dlouhé roky čelili médiím i veřejnosti, kteří je vinili z toho, že všemi milovaná lady Diana trpí. Je pravda, že chladný nevěrný manžel a neustálý život ve třech princeznině psychice rozhodně nijak neprospěly. Ale fakt také je, že trpěli i tihle dva. Charles a Camilla se milovali celé roky, oba žili v nespokojených manželstvích a jejich lásce nikdo nepřál – královská rodina ani jejich nejbližší, zkrátka celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Lásce jednoduše neporučíte a tihle dva jsou toho důkazemFoto: Profimedia.cz

Dočkali se až v roce 2005, kdy se konečně vzali. A zdá se, že z báječného milence se stal i báječný manžel, který působí šťastně a uvolněně a nemá potřebu hledat lásku jinde.

Milující dědeček

Z dálky se zdá, jako by na stará kolena Karel III. zmoudřel a našel vnitřní klid, což je vidět i na jeho soukromých vztazích. Žije ve spokojeném manželství po boku ženy, kterou celý život miloval, našel cestu i ke své matce, s níž si v mládí moc nerozuměl, a minimálně se starším synem má velmi dobré vztahy. A užívá si i roli dědečka.

Foto: Profimedia.cz

S vnoučaty od staršího syna Williama Karel III. tráví hodně časuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám