Hlavní obsah

Reflexní masáž chodidel podpoří imunitu, zmírní bolesti a prokrví celé tělo. A zvládnete to i sami!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomůže zmírnit bolest, ale i dobít baterky, když se cítíte unaveni. Uvádí se, že by měla podpořit celkové zdraví i imunitu a pozitivně ovlivnit všechny orgány v těle. Řeč je o reflexní terapii nohou. Proč na ni nedá východní medicína dopustit už víc než tisíc let?

Článek

Dřív si lidé masírovali nohy přirozeně tím, že často chodili bosky. Dnes už to tak běžné není, proto byste tento podnět měli chodidlům dopřát třeba reflexní masáží. Můžete samozřejmě vyrazit za masérem, ale základní péči zvládnete sami – nebo to svěřte partnerovi. Pomoci vám přitom může i speciální kobereček: výroba je jednoduchá, postup najdete níže ve videu.

Na co je dobrá masáž nohou?

Podle východní medicíny může masáž chodidel ovlivnit orgány celého těla. „Reflexní terapie je více než tisíc let stará asijská masáž a je považována za jednu z nejúčinnějších metod alternativní medicíny a samoléčby. Je založená na předpokladu, že na koncích těla, tedy na chodidlech, rukou a uších, jsou nervová zakončení, která mají vztah k vnitřním orgánům a dalším místům v těle. Tlakem nebo hlazením těchto reflexních bodů lze ovlivňovat každou část organismu,“ vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka centra Fyzioklinika v Praze.

Zkušenosti ukazují, že masáží se dá ovlivnit akutní zánět, ulevit od bolesti či podpořit zažívání, metabolismus i psychiku. „Vhodným působením na reflexní plošky lze aktivizovat imunitní systém a přímo podpořit obranyschopnost a samouzdravování, které je lidskému tělu přirozené,“ dodává fyzioterapeutka.

Foto: ilusmedical, Shutterstock.com

Mapa k masáži: Reflexní terapie předpokládá, že na chodidlech jsou nervová zakončení, která mají vztah k vnitřním orgánům a dalším místům v těle. Masáž nohou se neprovádí jen palcem, ale zapojuje se do ní celá rukaFoto: ilusmedical, Shutterstock.com

Zkušenosti s reflexní terapií

Dotyky a tlak na jednotlivé reflexní body mohou naznačit, v jakém stavu se konkrétní kousek organismu nachází. „Ploška okamžitě reaguje na dysfunkci orgánu nebo části těla zvýšenou citlivostí, tedy bolestí při zmáčknutí. A když dysfunkce zmizí, ztratí se i bolest z reflexní plošky. Masáž tedy působí na organismus komplexně a je zároveň diagnostická i léčebná,“ vysvětluje masér Radek Lešikar z firmy Arnika svět masáží.

  • Reflexní bod je bolestivý, ztuhlý či zatvrdlý? Znamená to, že je zablokovaný tok energie do orgánu, který s tímto místem souvisí. Tento energetický blok může za nějakou dobu způsobit oslabení orgánu, nemoc nebo jiné obtíže v této části těla. Míra bolestivosti přitom určuje závažnost problémů konkrétního orgánu.

Reflexní automasáž vás nesmí bolet

Je lepší, když reflexní masáž provádí zkušený terapeut, který odhadne intenzitu tlaku a dovede diagnostikovat, jaké obtíže signalizuje reakce jednotlivých bodů. Ovšem základní automasáž si můžete udělat i sami. A v případě, že přitom ucítíte bolest, je možné si bolavé místo hladit a jemně masírovat. Mačkat ho do větší bolesti nebo přes bolest se nedoporučuje. I když se často říká, že pořádná masáž bolí, tady to neplatí! Reflexní masáž, kterou neprovádí profesionál, by měla být vždy jemná.

  • Pozor na laickou reflexní masáž u těhotných! Sice může ulevit při klasických těhotenských potížích, ale má svá rizika. „Například v oblasti vnitřního kotníku jsou zóny pohlavních orgánů a dělohy, které podporují stahy dělohy. Ty se hodí masírovat třeba až při porodu, což se mohou naučit tatínkové, kteří u něj budou,“ vysvětluje Iva Bílková.

Jak vyrobit senzomotorický koberec k přirozené reflexní masáži a pro zdravou klenbu

Přirozená masáž? Choďte bosí

Chcete si nohy bezpečně a přirozeně namasírovat? Choďte co nejčastěji bosí. Bosky se dá dokonce i běhat. Ovšem nikoli na betonu nebo po parketách, ale v terénu, který má nerovnosti. Ze začátku to může trochu bolet, tak to hned nepřehánějte, zkoušejte chodit třeba po trávě či měkké cestičce, ale postupně si noha zvykne. Chodidla se tak promasírují, podpoříte orgány s nimi související a bolest začne ustupovat. Vhodné je také chodidla pravidelně mazat krémem a přitom je jemně promačkávat. „I toto jednoduché ošetření dělá s chodidly divy,“ říká Radek Lešikar.

Související témata:
Reflexní masáž
Východní medicína
Reflexní terapie
Samoléčba
Celostní medicína
Alternativní medicína

Načítám