Hlavní obsah

Linka bezpečí pomůže každý den až 400 dětem v nouzi. Dalších 500 se nedovolá

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Linka bezpečí už desítky let pomáhá nejen dětem a studentům, ale i rodičům. A jak se ukazuje, zájem o její služby neklesá. Naopak.

Článek

1. Jaká je hlavní náplň organizace

Linka bezpečí pomáhá dětem a studentům, kteří se dostanou do náročné životní situace nebo řeší každodenní starosti a problémy, se kterými si neví rady. Velkou pozornost věnuje prevenci. Její konzultanti jezdí za dětmi do škol a sportovních klubů, natáčí vzdělávací videa, podcasty a blog. Pravidelně se zapojuje do odborných a veřejných akcí, které přispívají k rozvoji péče o duševní zdraví dětí a mladistvých.

Provozuje také Rodičovskou linku. Ta nabízí krizovou pomoc a základní sociální poradenství prostřednictvím telefonu, chatu a e-mailu. Služba je určena rodičům, rodinným příslušníkům a ostatním dospělým jednajícím v zájmu dětí (pedagogové, trenéři atp.). Můžete se sem obracet s nejrůznějšími starostmi, které se týkají dětí, dospívajících a mladých dospělých do 26 let.

Služby jsou anonymní pro klienty z celé ČR. Na lince pracují psychologové a odborní pracovníci, kteří mají dlouholetou praxi v rodinném poradenství.

2. Komu jsou služby určeny

Na Linku se může obrátit každý, kdo prožívá psychické potíže (například špatné pocity a smutky, úzkosti, pokud si má chuť ubližovat nebo si ubližuje, myslí na sebevraždu). Terapeuti jsou připraveni probrat nejrůznější situace, například řešit potíže v rodině i ve škole, lásku, vztahy s kamarády, cokoliv týkající se kyberprostoru a internetu, práva dítěte, jejich nemoci a další škálu nejrůznějších pocitů.

Volající či tazatel se nemusí představit jménem ani říkat žádné další osobní údaje (třeba kde bydlí, nebo kam chodí do školy), pokud si to nebude přát. Služby jsou zcela anonymní a zdarma. Na Lince se také nezobrazuje telefonní číslo. Většina dětí anonymity využívá a nepředstavuje se.

Více informací o tom, jak to na Lince funguje a kdy má ze zákona nařízeno zavolat záchranu, je popsáno zde.

Kam se lze obrátit

Linka bezpečí je dostupná pro klienty z celé České republiky:

Více informací o Rodičovské lince najdete zde.

3. Jak můžete pomoci vy?

Každý den pomůže Linka bezpečí až 400 dětem v nouzi. Dalších 500 dětí se nedovolá. Pracuje nonstop, ale nestačí to. Svým darem můžete přispět na zvýšení počtu odbavených kontaktů, které mohou pomoci ulehčit dětská trápení. Dar ve výši 1200 Kč udrží v provozu 15 minut Linky.

Rychlý příspěvek

Nejjednodušší cesta k podpoře vede přes dárcovskou bránu. Navíc získáte přístup ke svým darům, potvrzením do daní a informacím z Linky bezpečí.

DMS

Pro měsíční podporu organizace využijte dárcovskou SMS ve tvaru DMS TRV LINKABEZPECI 90 (60 nebo 30) na číslo 87777. Cena jedné DMS je 90/60/30 Kč měsíčně.

Platba na účet

Hlavní dárcovský účet je 3856680/0300. Doporučujeme zadání přes dárcovskou bránu.

Článek je součástí našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chce redakce Proženy.cz podpořit neziskové organizace, které si daly za cíl pomáhat druhým. Více příběhů najdete v rubrice Rok pro dobro.

Reklama

Související témata:

Načítám