Hlavní obsah

Small talk není klábosení, ale super dovednost. Osvojte si základní triky, získáte přátele i zakázky

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definice říkají, že „small talk“ je konverzace lidí, kteří se dobře neznají, o nedůležitých věcech. Ač není žádoucí jít během těchto nezávazných hovorů do hloubky, byla by velká chyba podceňovat jejich význam. Jsou důležité při navazování osobních i obchodních kontaktů. A umění small talku se lze naučit. Jak na to?

Článek

Že je small talk jen prázdné a povrchní plkání o ničem? A ztráta času a investování energie do lidí, kteří vás nezajímají? Ano, i takové stereotypy se okolo této konverzační techniky objevují. Ve skutečnosti není od věci se na situace, kdy máte krátce, zdvořile a nezávazně pohovořit s člověkem, kterého dobře neznáte, připravit. Je to slušné, možná i výhodné a uděláte dobrý dojem.

Kdy využijete umění small talku

Jste pozvaní na večírek a znát budete jen hostitele. Firma vás vyslala na konferenci a v pauzách mezi přednáškami byste měli navazovat kontakty. Na třídních schůzkách chcete poznat podobně smýšlející rodiče. Během čekání na kávu je fajn prohodit pár slov s obsluhou. To vše jsou situace, kdy umění small talku velmi oceníte.

Vyplníte tak divné ticho, poznáte nové lidi, budujete vztahy, a odborníci dokonce tvrdí, že krátký nezávazný rozhovor posiluje pocit sounáležitost a štěstí. A kdoví, třeba od lehčích témat přejdete v hlubší a zajímavější diskusi. Nevnímejte proto toto klábosení jako ztrátu času, ale jako způsob, jak začít konverzaci.

Jak se naučit smysluplně klábosit

Small talk je přirozenější pro komunikativní extroverty, to zcela jistě, ale ani nesmělí introverti nemusejí být z tohoto typu povídání nervózní. Stačí zapracovat na svých schopnostech naslouchat a naladit se na ostatní. Základem úspěchu je oprostit se od předsudků a vnímat tuto komunikaci jako užitečný nástroj.

Ač to zdánlivě nemá se small talkem nic společného, zamyslete se nad tím, zda žijete zajímavý život, a máte tedy o čem vyprávět. Zkoušíte nové věci? Čtete a sledujete aktuální dění? To vše bude hrát roli.

4 způsoby, jak začít small talk

  1. Ukažte zájem. Vstupujte do dialogu s tím, že každý člověk je něčím zajímavý a může vás obohatit (a vy jeho).
  2. Aktivně vyhledávejte příležitosti, protože trénink dělá mistra. Sledujte ostatní, jak začínají hovor s neznámými lidmi, jaké pokládají otázky, jak odpovídají...
  3. Naslouchejte, reagujte a ptejte se. Nepokládejte zjišťovací otázky, na které se odpovídá pouze ano či ne, ale otázky, jimž se říká doplňovací, kdy je v odpovědi nutné trochu se rozhovořit: podporujete tak protějšek v konverzaci.
  4. Nepodceňujte kouzlo nonverbální komunikace. Dávejte si pozor například na překřížené ruce a dbejte na oční kontakt.
Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

To, že se vidíte poprvé, neznamená, že se nemůžete vzájemně obohatit nebo se pobavitFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Typická témata vhodná pro small talk

O čem mluvit s člověkem, kterého možná vidíte poprvé v životě? Rozhodně se pro začátek vyhněte osobním tématům, na ty může přijít řada později, až se oťukáte. A buďte připravení, protože řečmi o počasí nikoho neoslovíte.

  • Kultura a zábava: Viděli jste zajímavý film, kontroverzní dokument nebo divadelní hru, která vás dojala? Přečetli jste knihu, která zanechala dojem? Podělte se o zážitek, ale nepouštějte se do hlubokých rozborů.
  • Jídlo: Navštívili jste zajímavou restauraci? Dejte na ni tip. Pochvalte jídlo na akci a začněte diskusi o tom, co kdo jedl nejkurióznějšího apod.
  • Cestování: Jste na místě, které neznáte? Požádejte o doporučení, co navštívit. Byli jste na zajímavé dovolené? I to může být pěkné téma.
  • Práce: Zaujalo vás něco v prezentaci vašeho protějšku? Nebojte se ji pochválit a ptát se...
  • VIP: Četli jste zajímavost nebo vás zaujalo něco na sociálních sítích celebrit? Možná váš protějšek rád trošku drbe...

O čem během small talku nikdy nemluvit? Zcela nevhodné jsou sexuální narážky a dále politika a rozebírání osobních traumat nebo zdravotních problémů.

Někdy ovšem může být rozhovor nad vaše síly. Nudný rozhovor? Návod, jak slušně ukončit konverzaci.

Načítám