Hlavní obsah

Výbuch dvojčat, kojící žena i řitní otvor. Skandální titulní strany magazínů, které šokovaly svět

Foto: wSieci, Time

Foto: wSieci, Time

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šokovat, provokovat, vyvolat vášnivou diskusi, přimět lidi, aby si koupili právě tenhle časopis… To je hlavní úloha titulních stránek magazínů. Čas od času ale některá obálka vyvolá výrazně větší rozruch, než bývá běžné. Tak co, pobuřují vás tyto titulní stránky?

Článek

Nahota, erotika, kontroverzní výroky, témata, která jsou ve společnosti spíš tabu, drzost, silná slova… To vše na titulní stránky časopisů a magazínů patří, koneckonců vás mají přimět si daný titul koupit. Navíc je jakousi nepsanou úlohou médií upozorňovat na tabuizovaná témata, vyvolávat diskusi a podobně. Ale některé obálky byly pro mnoho lidí už opravdu moc… Jak to vidíte vy?

Magazín Ladybeard a téma krásy

Pojetí krásy, boření stereotypních představ, jak by měly ženy vypadat, prosazování mládí a mladistvého vzhledu před přirozeným procesem stárnutí, které čeká každého, to je poslední roky velké téma. A čím víc se mluví o tom, že je potřeba dostat na titulní stránky magazínů a na přehlídková mola i ženy, které mají vrásky nebo nějaké to kilo navíc, tím častěji se to opravdu děje. Ale britský magazín Ladybeard zašel v květnu roku 2018 (pro některé) opravdu daleko:

Obal vydání, jehož hlavním tématem byla krása, zdobil z jedné strany detailní záběr na ústa starší ženy a z druhé detailní záběr na řitní otvor. A to, jak si tyto dvě fotografie byly podobné, vyvolalo opravdu vášnivou diskusi. Pro jedny to bylo moc, pokládali to za vulgární zesměšňování, pro druhé to bylo gesto velké odvahy – ukázat, že dost možná ani nelze říct, co je krása a co naopak ošklivost, a že jakákoli snaha tyto dvě věci definovat spíš lidem škodí.

Magazín Time s O. J. Simpsonem

Na tom, že se na obálce magazínu Time v roce 1994 objevil bývalý, velmi úspěšný hráč amerického fotbalu a také populární herec O. J. Simpson, samozřejmě nic kontroverzního nebylo. V té době „zdobil“ snad všechna média, protože byl zatčen a čelil obvinění, že zavraždil svou manželku a jejího přítele, a případem tehdy žily celé Spojené státy. Problém byl v tom, že tato titulní fotka vypadala poněkud jinak než snímky v ostatních médiích:

A tak autoři čelili kritice, že obviněnému záměrně ztmavili pleť a po grafických úpravách pak vypadal mnohem hrozivěji a nebezpečněji než kdekoli jinde. Časopis to samozřejmě popřel, přesto ho mnozí podezírali z toho, že takto pojatá obálka už během soudního procesu (v němž byl O. J. Simpson osvobozen) naznačuje, že je sportovec vinen.

Magazín Time a žena kojící tříleté dítě

Téma kojení vyvolává bouřlivé diskuse. Všichni se sice shodnou, že je to přirozená a žádoucí věc, ale vše ostatní bývá často otázkou sporů a hádek. Kojit na veřejnosti, nebo jen v soukromí, kojit jen miminka, nebo i batolata, předškoláky, anebo dokonce školáky? V květnu 2012 se na titulní straně magazínu Time objevila šestadvacetiletá Jamie Lynne Grumet, jak kojí svého tříletého syna. Všemu kraloval titulek „Jsi dostatečná máma?“

Foto: Time

Kojení je přirozené, přesto především u větších dětí často vzbuzuje pobouřeníFoto: Time

Diskuse o kojení se točí kolem toho, co je moc, co je málo, co je vhodné a co vulgární. Tady proti sobě stojí dva téměř nesmiřitelné tábory a potvrdila to právě i tato obálka. Jedni ji vítali jako ukázku či potvrzení, že kojení kdekoli a jakkoli dlouho je naprosto v pořádku, druzí ji pokládali za nevkusnou a podporující něco, co považují za vysoce nevhodné a odpuzující.

New York Magazine s Eliotem Spitzerem

Jeho jméno vám nejspíš nic moc neříká, ale věřte, že v USA je Eliot Spitzer dost známý. A v březnu 2008 se na obálce magazínu New York objevila jeho fotka a šipka, která jasně ukazovala, kde se nachází jeho mozek:

Foto: New York Magazine

Skandál guvernéra se promítl do titulní strany dost jasněFoto: New York Magazine

Čím si něco takového vysloužil? Tento právník byl v roce 2006 zvolen guvernérem státu New York, ale ve funkci moc dlouho nevydržel. Ani ne po dvou letech na něj prasklo, že se finančně a nejspíš i jinak angažuje v jedné eskortní agentuře nabízející služby prostitutek. Sice okamžitě poté, co se průšvih provalil, z funkce odstoupil, ale už bylo pozdě. Skandál byl na světě a on měl z ostudy kabát.

Magazín wSieci o uprchlické krizi

Není nutné cestovat nijak daleko – kontroverze se nebojí ani naši sousedé. Známý polský magazín wSieci vydal počátkem roku 2016, kdy byla hlavním evropským tématem uprchlická krize, titulní stranu, na níž se na bílou ženu sápou ruce mužů tmavší pleti:

Foto: wSieci

Obálka s ženou bílé pleti, na kterou se sápou samé tmavé ruce, vzbudila velkou nevoliFoto: wSieci

Snímek snad ani nepotřeboval titulek, ale magazín ho tam „pro jistotu“ přece jen dal. A nehlásal nic jiného, než že „Islám znásilňuje Evropu“. A v tehdy už tak rozhádané společnosti to začalo vřít ještě víc. Jedni magazínu tleskali, že konečně nahlas řekl pravdu, druzí jej obviňovali z xenofobie či nevkusného vyvolávání strachu, který nemá opodstatnění.

Magazín Time a útok na dvojčata

Tento „akční“ snímek nebyl plánovaný ani předem promyšlený, fotograf ho nešel pořídit s cílem někoho šokovat, vyburcovat, vyvolat vášnivou diskusi. Titulní stránka magazínu Time ze září 2001 stručně představuje smutný důkaz obří tragédie a čirého zla, po kterém se svět změnil:

Foto: Time

Tato fotografie, jejímž autorem je Lyle Owerko, se stala symbolem děsivých útoků z roku 2001Foto: Time

Fotografie nepotřebovala žádný titulek – mluvila jasně sama. Brutalita série teroristických útoků islamistické organizace al-Káida na USA 11. září 2001 svět doslova paralyzovala. A jejich symbolem se stala newyorská dvojčata – věže Světového obchodního centra, do nichž narazila dvě letadla ovládaná teroristy. A přesně to fotograf Lyle Owerko dokázal svým fotoaparátem zachytit.

Leccos se může zdát šokující, ale i tady platí, že jiný kraj, jiný mrav. Na to by si troufl málokdo aneb Šílené trendy z Asie: Frčí kocovinový pohled či přehnané zdobení

Načítám