Hlavní obsah

Varování před kuřecím masem se salmonelou! Odborníci radí: Vyhodit, vrátit, ale nikdy nemrazit

Foto: Cineberg, Shutterstock.com

Foto: Cineberg, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se dočtete, že inspektoři objevili v kuřecím mase salmonelu a nařizují ho stáhnout z prodeje. Co ale dělat, pokud si nejste jistí, jestli jste ho už nekoupili? Jak s takovým masem naložit?

Článek

V posledních týdnech jste mohli zaznamenat hned několik varování před kuřecím masem infikovaným salmonelou. V poslední době to bylo maso z dovozu – z Polska, Ukrajiny nebo Brazílie. Po odhalení infekce musejí prodejci stáhnout maso z prodeje. Jenže co když už jste si ho koupili?

1. Vraťte maso do obchodu

Jste si jistí, že jste koupili maso, ve kterém inspekce objevila salmonelu? Vezměte účtenku a vraťte ho do obchodu: měli byste dostat peníze zpátky. I když už doklad nemáte, pokuste se ho vrátit, jestliže je zřejmé, že jste ho pořídili u nich.

2. Maso vyhoďte

Máte podezření, že máte výrobek infikovaný salmonelou? „Jestliže jste koupili maso ze šarže, která byla označena jako kontaminovaná, důrazně doporučujeme, abyste ji nekonzumovali,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Podezřelé maso ponechte pokud možno v původním obalu, vždy s ním pracujte v rukavicích a dohlédněte, aby z něj šťáva neukápla ani na pracovní stůl v kuchyni, ani do chladničky. Nejlepší je ho nenechávat doma déle, než je zapotřebí, dobře ho zabalit do sáčku a odnést ven do odpadu.

Zamrazení masa nepomůže

Bakterie, které způsobují salmonelózu, jsou odolné vůči zevnímu prostředí: množí se i bez přístupu ke kyslíku, po vyschnutí a ve vlhku přežijí týdny. Minimální teplota, při které mohou růst, je 5 °C . Při nižší se sice přestávají množit, ale přežijí. „Nepomůže tedy ani zamrazení masa, protože to nemá na bakterii prakticky žádný vliv,“ varuje mluvčí Pavel Kopřiva. Odborníci SZÚ dodávají, že je dlouhodobé skladování v mrazáku nezničí, ale může dojít k jejich poškození.

JAK SE ZBAVIT BAKTERIE SALMONELY? Spolehlivě je zahubí kyselé prostředí, teploty nad 70 °C a běžné dezinfekční prostředky. Při vaření, pečení, smažení či grilování by mělo být maso nejméně pět minut vystaveno teplotě nad 60, lépe 70 °C. Teplotu je ale nutné sledovat i v jádru masa, a pokud je po rozkrojení nebo kolem kostí ještě červené, pak ho buď ještě chvíli dodělejte, nebo nejezte. Podobná pravidla platí i pro bezpečnou přípravu vajec.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

V obchodě nemáte šanci poznat, zda jsou v mase bakterie salmonelyFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak bezpečně zacházet se syrovým masem

Abyste se vyhnuli otravě z jídla, měli byste s každým syrovým masem v kuchyni zacházet tak opatrně, jako by bylo kontaminované. Nejvíc se to týká kuřecího, ale ani hovězí nebo vepřové není proti nákaze salmonelou i jinými bakteriemi imunní. Doporučení, jak riziko maximálně snížit, vypracoval například dTest:

  • Maso z chladicího boxu v prodejně dejte do termotašky, nenechávejte ho dlouho ležet a hned po návratu domů ho uložte do chladničky, teplota by neměla být vyšší než 7 °C.
  • Z masa by neměla skapávat volná tekutina, aby neznečišťovala chladničku ani další potraviny. I balené maso proto dejte do mikrotenového sáčku nebo plastové dózy.
  • Při zpracování syrového masa, hlavně kuřecího, používejte prkénko, na které už nebudete nic jiného pokládat. Šťávu a krev otírejte nejlépe jednorázovými papírovými utěrkami a hodí se mít i jednorázové rukavice.
  • Nože a vše, s čím přišlo syrové maso do kontaktu, ihned omyjte teplou vodou a prostředkem na nádobí nebo dezinfekcí.

SZÚ doplnil, že byste se měli vyvarovat i omývání zakoupené drůbeže a masa pod tekoucí vodou: vzniká tak aerosol, který potřísní a infikuje okolní plochy a předměty. Dále doporučuje dezinfekci rukou a pracovních ploch a následně dostatečnou tepelnou úpravu pokrmů.

Související témata:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)

Načítám