Hlavní obsah

Dělá se vám po jídle zle? Kdy je chyba v jídle a kdy v břiše

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen co dojíte, místo spokojenosti z plného žaludku vás přepadají spíše křeče, únava a malátnost? Jídlo by vám mělo energii dodávat, a jestli máte pocit, že vám ji spíš krade, pátrejte po příčinách a souvislostech. Je chyba v tom, co jíte, anebo ve vašem trávení?

Článek

Jídlo si poslední dobou moc neužíváte, protože bezprostředně po něm cítíte bolesti v břiše, ochromující slabost nebo musíte pospíchat na toaletu? Přitom nemáte pocit, že by potraviny byly zkažené či jinak závadné? Příčina nemusí ležet na talíři, ale i ve vašem břiše.

1. Neuvědomělé přejídání

Než zamíříte k lékaři, zkuste se zamyslet, po jakém jídle se vám dělá těžko. Nevolnost přichází dost často tehdy, jestliže to přeženete s množstvím. „Když se přejíte, je nejlepší tělu ulevit tím, že mu dopřejete klid a krátký půst. Pro vytrávení jsou vhodné jogurty nebo lehký zeleninový salát,“ doporučuje MUDr. Zuzana Kala Grofová z poradny Klinická výživa Pardubice. Nezdá se vám, že se přejídáte? Možná nevíte, jak vypadá normální porce!

2. Hladový talíř bez živin

Pocit vyčerpání může poukazovat na nedostatečnost zkonzumovaného pokrmu. Mezi zeleninou existuje například několik druhů s takzvanými negativními kaloriemi, kdy tělo využije skoro víc energie na jejich strávení, než kolik jejich konzumací získá. Není tedy divu, že po salátu máte hlad a cítíte se ospalí. Vedle energetického příjmu je dobré sledovat i zastoupení jednotlivých živin. Zejména pozor na nadměrnou konzumaci jednoduchých sacharidů, najdete je nejen v cukrovinkách, ale i v medu a ovoci. Po nich hladina glukózy v krvi rychle vzroste a stejně rychle i poklesne, což může způsobit únavu a podrážděnost. To se ale dá napravit, pokud si k porci ovoce přidáte porci bílkovin.

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Nejezte bezmyšlenkovitě, sníte toho snadno moc a bude vám zle. A zjistěte si, jak vypadají přiměřené porce příloh, pečiva a moučníků. Možná budete překvapeniFoto: shurkin_son, Shutterstock.com

3. Dráždivá jídla

Každý má jinak háklivé trávení, a co někomu nesedne, může jiným v pohodě svědčit. Proto je dobré znát své limity a smířit se s nimi. Nezapomínejte přitom, že potrápit citlivé zažívání dokážou i zdravé potraviny, například větší množství vlákniny nebo syrová zelenina či ovoce. Nedokážete si odepřít jídla, o kterých víte, že vám nedělají dobře? Usnadněte si trávení vhodným kořením (zázvor, kurkuma, saturejka) a bylinkami, břicho klidní fenykl, smetanka, hořec, puškvorec nebo heřmánek.

4. Potravinové alergie a intolerance

Při dlouhodobých potížích po jídle si zapisujte, po čem vám bývá těžko. Mohlo by se také jednat o potravinovou alergii či intoleranci – projevit se může i v dospělosti. Mezi problematické živiny patří lepek a laktóza, alergeny mohou být třeba i v burácích, sóje, vejcích, ořeších a mořských plodech. Recept proti průjmu, plynatosti i bolestivým křečím může být jednoduchý: pokud vypozorujete, že vám některé jídlo opakovaně nedělá dobře, zkuste ho na měsíc zcela vyloučit, mohlo by to přinést úlevu.

Foto: veryulissa, Shutterstock.com

Tučné maso, smažená slanina, majonéza. Co si jiní vychutnají, může být pro váš žaludek, žlučník či slinivku přílišná zátěž. Tak to zbytečně nepokoušejte!Foto: veryulissa, Shutterstock.com

5. Nevhodný pitný režim

Leží vám oběd dlouho v břiše nebo vás trápí žaludeční křeče? Může to být i přílišným pitím při jídle. Nápoj sice usnadní polykání a je důležitý pro zpracování vlákniny, přemíra tekutin ale ředí žaludeční šťávy, vyvolává pocit plnosti a zpomaluje trávení. „Před začátkem jídla vypijte zhruba deci vody, během hlavního chodu 400 až 500 mililitrů vody,“ radí Tamara Starnovská, nutriční specialistka AquaLife Institute. Pozor také na pověstný panáček na vytrávení: tvrdý alkohol v kombinaci s tučným a smaženým jídlem je spíše cestou k akutní pankreatitidě. S trávením pomůže nahořklý nápoj, třeba nealkoholické pivo.

Bolest břicha po jídle: Kdy jít k lékaři? 

Když bolí břicho, nemusí to znamenat, že se ozývá žaludek. Ztuhlé břicho, které pobolívá v nadbřišku, ohlašuje přetíženou slinivku. Pocit na zvracení a bolest v pravém podžebří může značit podrážděný žlučník. Těsně po jídle se ohlašují žaludeční vředy, dvanáctníkové trápí spíše nalačno. Opatrně i s obligátní cigaretou po jídle: kouření snižuje tlak svěrače mezi jícnem a žaludkem, což má za následek pálení žáhy a nebezpečný reflux. Pokud vás tedy delší dobu trápí průjem, plynatost, pocity na zvracení či úporné křeče po většině jídel, rozhodně navštivte lékaře.

Související témata:

Načítám