Hlavní obsah

Miro Žbirka a jeho top hity: Kterou píseň máte nejraději?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Správy o mojej smrti sú pravdivé,“ objevilo se s dovětkem „to by řekl Meky, kdyby žil“ ve středu v podvečer na sociálních sítích slovenského zpěváka. Legendární muzikant Miro Žbirka, kterému se přezdívalo pátý člen Beatles, podlehl zápalu plic a odkráčel do hudebního nebe.

Článek

Smutná zpráva zasáhla nejen obyvatele bývalého Československa, kteří na jeho hitech vyrostli. Miro Žbirka se totiž dostal do povědomí i později narozeným posluchačům. Zazářil v muzikálu Neberte nám princeznu (1981), v roce 1982 porazil Karla Gotta (†80) v anketě Zlatý slavík a nazpíval ústřední singl k Ordinaci v růžové zahradě (2005–2021).

Miro Žbirka nezahálel ani během pandemie. Napsal píseň k pohádce Juraje Jakubiska (83) Perinbaba a dva světy, zahrál si v životopisném filmu Meky a svým fanouškům zprostředkovával koncerty prostřednictvím online platforem přímo z vlastního obýváku. Pojďte si s námi připomenout jeho nejslavnější hudební pecky.

Úsmev 

Ještě než se Miro Žbirka vydal na sólovou dráhu, působil v hudební skupině Modus. Ačkoliv zprvu produkovala pouze cover verze zahraničních originálů, členové rockového bandu, mezi které patřila například i Marika Gombitová (65), přišli později s vlastními nahrávkami. V sedmdesátých letech minulého století slavili obrovský úspěch. Vždyť za píseň Úsmev vyhráli v roce 1977 Bratislavskou lyru! Nejoblíbenější hudební festival Československa jim zkrátka ležel u nohou.

Balada o poľných vtákoch

Debutové album Mira Žbirky má dvanáct songů, nese název Doktor Sen, a světlo světa spatřilo v roce 1980. Za zmínku stojí určitě Balada o poľných vtákoch, která se vryla do srdce nejednoho fanouška i proto, že se objevila v české komedii Pupendo (2003). Umělec ji navíc přezpíval do angličtiny a v roce 2009 povýšil na stěžejní skladbu celého alba Like a Hero (The best of Miro).

Dvaja

První hereckou roli dostal před čtyřiceti lety. A zhostil se hned té hlavní. S Marikou Gombitovou tvořil Miro Žbirka v muzikálu Neberte nám princeznu klíčový pár. Písničky z filmu si diváci rychle oblíbili a tak se známé melodie, včetně duetu Dvaja, ozývaly snad z každého magneťáku. V hudebním snímku zazářila i Marie Rottrová (79), Luděk Sobota (78) či Petr Nárožný (83).

Atlantída 

V roce 1982 vyšlo Miro Žbirkovi album Sezónne lásky, na kterém můžete najít opravdu jednu pecku za druhou. Ať už je to Cesta zakázanou rýchlosťou, Bažant na víne nebo Láska na inzerát. Největší úspěch ovšem zaznamenal s písněmi Biely Kvet a Atlantída. Tu poslední si koneckonců vychutnalo v přímém přenosu obecenstvo ankety Zlatý slavík, kterou Miro Žbirka vyhrál v témže roce jako první Slovák vůbec. Zároveň byl po Waldemaru Matuškovi druhým zpěvákem, kterému se podařilo porazit Karla Gotta.

Katka

Se svou druhou manželkou, o patnáct let mladší Kateřinou (54), se seznámil v šatně pražské Lucerny. Přišla za ním, protože měla udělat do školního časopisu rozhovor se slavným zpěvákem. Miro Žbirka studentce navrhl, aby dorazila další den na autogramiádu. No a schůzek bylo čím dál víc. Svou lásku dal své vyvolené najevo v roce 1986 třeba i hitem Katka. Romantický text a česká sloka dostala do kolen nejen tu, pro hlavní hrdinku, ale také mnoho fanynek. Miro Žbirka se s Kateřinou oženil v roce 1988 a byli spolu až do chvíle, kdy je smrt rozdělila.

Čo bolí, to prebolí

Do nového tisíciletí vkročil Miro Žbirka s deskou Modrý album (2001) a vůbec netušil, že právě československý duet se zpěvačkou Marthou bude patřit mezi jeho nejznámější počiny. Navzdory překvapení válcovala píseň Čo bolí, to prebolí hudební hitparády. Krásný text má na svědomí spisovatel Kamil Peteraj (76).

Někdy stačí dát jen dech

Kdo by neznal (skoro) nekonečný seriál Ordinace v růžové zahradě? Jeho znělka se do paměti vepsala i těm, kteří nejsou fanoušky této televizní telenovely. Úvodní píseň Někdy stačí dát jen dech nazpíval Miro Žbirka spolu s Ivou Frühlingovou (39) a najdete ji na albu Dúhy z roku 2005.

Slovenská 

Premiéra pohádky Perinbaba a dva svety musela být kvůli pandemickým opatřením minulý rok odložena, snad se jí čeští diváci dočkají tedy ještě letos v listopadu. Už jen kvůli písni Slovenská od Mira Žbirky půjde určitě o fantastický zážitek. Pokud se vám nechce čekat na lístky do kina, poslechněte si nádhernou skladbu doprovázenou ukázkami s filmu rovnou hned.

Anketa

Jakou píseň Mira Žbirky máte nejraději?
Úsmev
2,2 %
Balada o poľných vtákoch
28,3 %
Dvaja
1,1 %
Atlantída
45,5 %
Katka
5,9 %
Co bolí to přebolí
11,2 %
Někdy stačí dát jen dech
1 %
Slovenská
2,2 %
Žádná z uvedených písniček není mou oblíbenou, ale podělím se o ni v diskuzi.
2,6 %
Celkem hlasovalo 5760 čtenářů.

Reklama

Načítám