Hlavní obsah

Zběhl od zubařiny a stal se z něj skladatel hitů. Před 15 lety se zastřelil Karel Svoboda

Foto: Jan Zátorský / MAFRA / Profimedia

Foto: Jan Zátorský / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geniální hudební skladatel, autor mnoha nezapomenutelných hitů a hudby k legendárním filmům či seriálům, velká osobnost českého showbyznysu. Ale také muž s těžkým osudem, který si nesl mnoho šrámů na duši. Dnes je to 15 let od doby, kdy si vzal Karel Svoboda život.

Článek

Bylo mu 68 let a nikdo to nečekal. Že Karla Svobodu trápí deprese, jeho nejbližší sice věděli, ale s tím, že je až tak na dně, se jim detailně nesvěřoval. Okolí žilo v domnění, že na něj občas sice padnou chmury, ale že je to tak vážné, netušili.

V osudný den si všichni mysleli, že se jen vypravil na svou jevanskou vilu, aby tam strávil klidný víkend o samotě a věnoval se skládání. Jak těžké myšlenky na něj ale dopadaly, všem došlo, až když bylo jeho tělo nalezeno v podvečer 28. ledna 2007 před garáží, v domácím oblečení a s prostřelenou hlavou. Zavzpomínejte s námi na tohoto bohem nadaného hudebníka.

Od vrtačky ke klavíru

Nechybělo málo a všechno mohlo být úplně jinak. Z Karla Svobody se totiž málem stal zubař. Po střední škole začal studovat stomatologii na Karlově univerzitě. Jenže pořád ho to táhlo k hudbě, koneckonců od dětství hrál na klavír, a tak nakonec se zubařinou sekl, ze školy odešel a začal dělat to, co ho doopravdy bavilo.

V roce 1963 založil bigbítovou kapelu Mefisto, s níž o dva roky později hrál v divadle Rokoko. Tam se dostal ke generaci právě vycházejících hvězd – Martě Kubišové (79), Václavu Neckáři (78) a Heleně Vondráčkové (74). Začal pro ně skládat písničky a stala se z něj hvězda.

Foto: Profimedia.cz

Původně chtěl být zubař, ale muzika zvítězila Foto: Profimedia.cz

Skladatel hvězd

V době své největší slávy psal Karel Svoboda hudbu k písním snad všech úspěšných českých zpěváků. Martě Kubišové složil například úžasnou píseň Depeše či Nechte zvony znít, Haně Zagorové song Gvendolína, Evě Pilarové Hrom aby do tě, lásko, Petře Janů Říkej mi, Jiřímu Kornovi slavnou Yvettu.

Ale snad nejvíce písní napsal pro Karla Gotta (†80). Čau lásko, Jdi za štěstím, Kakaová, Lady Carneval, Nápoj lásky č. 10, a to je jen malý výčet.

Opomenout samozřejmě nesmíme ani Svobodovu filmovou hudbu. Zní například v Noci na Karlštejně (1973), v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973), v komedii Což takhle dát si špenát (1977), v krimi filmu Smrt stopařek (1979), v seriálech Návštěvníci (1983) či Létající Čestmír (1983) a v mnoha dalších.

Foto: Kundrát / CNC / Profimedia

Svoboda skládal pro řadu českých zpěváků, hodně písní napsal i pro Karla GottaFoto: Kundrát / CNC / Profimedia

První rána osudu

Velkou životní láskou Karla Svobody byla manekýna Hana Svobodová (rozená Bohatová), které nikdo neřekl jinak než Šiška. Ačkoli Svoboda nebyl ukázkovým a věrným manželem, podle všeho byl jejich vztah harmonický a láskyplný. Šišku všichni milovali, byla prý zábavná, veselá a skvělá hostitelka. Z tohoto manželství se narodily dvě děti – syn Petr (42) a dcera Jana (50).

Bohužel tady poprvé dal osud Karlu Svobodovi velkou ránu. Hana Svobodová v roce 1993 podlehla rakovině, bylo jí tehdy 46 let.

Foto: Profimedia.cz

S první ženou měl Karel Svoboda syna Petra a dceru Janu (na fotce)Foto: Profimedia.cz

Opět obklopen smrtí

Smrt první ženy samozřejmě bolela. Od smutku pomohla Svobodovi tehdy mladinká začínající modelka Václava Horová (po svatbě Vendula Svobodová, dnes Pizingerová, 49), která se do něj bláznivě zamilovala. Její city jakoby prolomily ledy, které na hudebníkově srdci zamrzly po ztrátě první manželky.

Brali se v roce 1995 a rok poté se jim narodila dcera Klárka a Svoboda zářil štěstím. Bohužel tentokrát opět ošklivě zaúřadoval osud, holčička onemocněla leukémií. Zemřela v srpnu roku 2000 ve svých čtyřech letech. Podle mnohých tuhle ztrátu skladatel nikdy nepřekonal, bolest si nesl v srdci až do konce života.

Foto: Markéta Srpová / CNC / Profimedia

Smrt čtyřleté dcery rodiče zdrtilaFoto: Markéta Srpová / CNC / Profimedia

Konečně radost

Bolest ze ztráty dcery vedla k tomu, že Vendula založila Nadační fond Kapka naděje a začala pomáhat rodinám, které potkal podobný osud. Karel pracoval, skládal, vyrovnával se s neštěstím po svém. Manželství utrpělo rány, ale podařilo se jim ho udržet a v roce 2005 se jejich vilou v Jevanech opět rozléhal dětský pláč. Na svět přišel chlapeček, který dostal jméno Jakub. Vypadalo to, že v rodině opět zavládne klid a harmonie a staré rány se alespoň trochu zacelí.

Foto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Po pěti letech od smrti Klárky se Svobodovi dočkali dalšího miminkaFoto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Krutá rána pro Vendulu

Nikdo ale neměl ponětí, v jak těžkých depresích se Karel Svoboda nachází, nerad se svěřoval. Začátkem roku 2007, když byl v Jevanech sám, se v podvečer na zahradě střelil do hlavy. Dopis na rozloučenou ani žádný vzkaz nenechal. Předpokládalo se, že sebevraždu neplánoval, že šlo o zkrat. Prostě se najednou cítil hrozně a nevěděl, jak dál.

Nejtěžší to bylo zřejmě pro čerstvou vdovu s ani ne dvouletým Jakubem. Nejenže procházeli obrovskou ztrátou, ale ona tehdy ještě čelila mnoha obviněním a spekulacím, že tragédii nezabránila, nebo že byla dokonce její příčinou, mluvilo se o nevěře. Jiná šeptanda, která prolétla médii, byly Svobodovy údajné dluhy nebo strach z toho, že už mu skládání nejde.

Nevíme, nic z toho se neprokázalo a jeho dobrovolný odchod ze života zůstává záhadou. Čeští zpěváci přišli v každém případě o skvělého skladatele a tři děti o otce. Snad je mu tam, kde teď je, ať je to kdekoli, už dobře.

Foto: Profimedia.cz

Na pohřbu. Uprostřed vdova Vendula Svobodová, vedle ní sedí její matkaFoto: Profimedia.cz

Odchod Karla Svobody byl bolestný, smutný a předčasný. Podobně jako v případě těchto slavných. Zavražděné celebrity: Čí život skončil tragicky?

Načítám