Hlavní obsah

Kdopak je mluví? Michal Dlouhý Brada Pitta, Nela Boudová Julii Roberts. Nejslavnější čeští dabéři

Foto: ČTK / Taneček David, Profimedia.cz

Foto: ČTK / Taneček David, Profimedia.cz

Reklama

Známe jejich hlasy, s jejich tvářemi to může být o něco horší. Z útrob rozhlasových studií totiž propůjčují hlas nejžhavějším tvářím Hollywoodu. Jak vypadají matadoři českého dabingu?

Článek

Rose z Titanicu, sebejistý Dylan z Beverly Hills 90210 nebo bláznivá Rachel z Přátel. Okamžitě si vybavíme jejich český dabing, s tím, komu ale hlas skutečně patří, můžeme mít už trochu problém. Kdo propůjčuje hlas nejvíc sexy hercům a herečkám?

Filip Jančík: Bradley Cooper, Colin Farrell

Jeho hlasem mluví ti největší drsňáci i blázni zároveň. Úspěšného dabéra Filipa Jančíka známe jako Bradleyho Coopera ve snímku Zrodila se hvězda, Colina Farrella jako Alexandra Velikého nebo jako legendárního Dylana z kultovního seriálu Beverly Hills 90210. Jeho rejstřík je ale mnohem bohatší a o další sexy tváře Hollywoodu nemá nouzi - dabuje třeba i Ryana Goslinga nebo Matta Damona. Kromě sezení u mikrofonu se věnuje i režii dabingu, pod jeho vedením vznikla česká verze oblíbeného seriálu Narcos nebo drama Schindlerův seznam.

Foto: ČTK / Taneček David, Profimedia.cz

Filip Jančík dabuje kromě Bradleyho Coopera i další krasavce Hollywoodu.Foto: ČTK / Taneček David, Profimedia.cz

Nela Boudová: Julia Roberts, Cynthia Nixon

S Julií Roberts se v dabingovém studiu setkala poprvé u filmu Pretty Woman a kráska se zrzavou hřívou a širokým úsměvem už jí zůstala. Řeč není o nikom jiném než o Nele Boudové. Oblíbená česká hvězda dabingu exceluje ve filmu i na divadelních prknech. O dabingu Pretty Woman v roce 1990 řekla, že se nahrávalo velmi rychle a že to byla skvělá zkušenost. Hlas Nely Boudové ale můžete znát i z kultovního seriálu Sex ve městě coby nekompromisní právničku Mirandu Hobsovou alias Cynthii Nixon.

Foto: Profimedia.cz

Nela Boudová prozradila, že se jí Julia Roberts nejvíce líbila ve filmu Erin Brockovich.Foto: Profimedia.cz

Michal Jagelka: Leonardo DiCaprio

Dvorní hlas Leonarda DiCapria. Tak by se dala nazvat hlavní profese Michala Jagelky (46). Ten jednu z největších hvězd stříbrného plátna představuje od roku 1996. V tu dobu Jagelka daboval Buda v sitcomu Ženatý se závazky a najednou přišel někdo s tím, že existuje novodobá filmová adaptace Romea a Julie s mladým, tehdy ještě neznámým Leonardem DiCapriem. Jagelka pak se sympatickým blonďákem pokračoval o rok později ve filmu Titanic a po gigantickém úspěchu bylo jasné, že DiCapria už nikdo jiný dabovat nemůže. Umíte si představit, že by snad Vlka z Wall Street mluvil někdo jiný?

Foto: Martin Přibyl / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Dabovat Leonarda DiCapria ve snímku Vlk z Wall Street bylo podle Jagelky hodně složité.Foto: Martin Přibyl / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Miriam Chytilová: Jennifer Aniston, Jodie Foster

Stejně jako v případě Nely Boudové i tady došlo k osudovému dabingovému setkání s hollywoodskou herečkou. Miriam Chytilová je od dob legendárního sitcomu Přátelé nadobro spojována s herečkou Jennifer Aniston. A jak dabérka přiznala, s představitelkou Rachel si jsou v některých ohledech blízké. Postava milovnice módy ji inspirovala i v jejím osobním životě a od pomyslného setkání s Rachel si oblíbila značku Ralph Lauren (Jennifer Aniston v seriálu pracuje jako nákupčí této módní značky). Miriam Chytilová propůjčuje svůj hlas i dalším americkým kráskám, jako je třeba Meg Ryan nebo Jodie Foster.

Foto: Profimedia.cz

Dabérka Miriam Chytilová cítí vůči Jennifer Aniston určitou blízkost.Foto: Profimedia.cz

Michal Dlouhý: Brad Pitt, Ben Affleck

Už jsme tu zmiňovali dvorního dabéra Leonarda DiCapria, ovšem nelze nezmínit dalšího člena hvězdného tandemu, a to je Brad Pitt. Sexsymbolu hollywoodského filmu propůjčuje svůj sametový hlas herec Michal Dlouhý. Na kontě má i další obdivované krasavce, jako je Keanu Reeves, Ben Affleck, ale třeba i legendární Alain Delon. Krásný hlas má známý český dabér v rodině. Jeho starší bratr, herec Vladimír Dlouhý, byl zase dvorním hlasem Toma Hankse.

Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Michal Dlouhý je dvorním dabérem Brada Pitta.Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jitka Ježková: Kate Winslet

Legendární herec Boris Rösner měl o Jitce Ježkové říct, že je majitelkou nejvíc sexy hlasu mezi herečkami. Od legendárního snímku Titanic je nadobro spojována s Kate Winslet. Ikonický snímek režiséra Jamese Camerona viděla v originálním znění rok předtím, než dostala nabídku na dabing. A jak sama přiznala, velkofilm v ní zanechal hluboké emoce. Věděli jste ale, že Jitce Ježkové na herecké škole moc nevěřili? „Při studiu konzervatoře mě poslali na vyšetření, kde mi řekli, že nebudu nikdy moct dělat divadlo a živit se hlasem,“ prozradila herečka. Opak je ale pravdou a Jitka Ježková je dnes držitelkou prestižní Ceny Františka Filipovského.

Foto: Profimedia.cz

Kdysi Jitce Ježkové tvrdili, že se hlasem nikdy živit nebude.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám