Hlavní obsah

Medaile a rekord, fyzické vyčerpání i biologické hodiny: Jak se loučí legendární sportovci

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dostali se na naprostý vrchol, roky slavili jeden sportovní úspěch za druhým, staly se z nich hvězdy. Teď si ale řekli, že je čas skončit. Kteří slavní sportovci nedávno oznámili konec kariéry?

Článek

Roky za své výkony sbírali medaile či poháry, trhali rekordy, vyhrávali, kde se dalo. Teď ale naznali, že je čas věnovat se spíš odpočinku, rodině, zdraví, prostě čemukoli jinému než vrcholovému sportu. Tihle slavní sportovci nedávno oznámili, že s profesionálním sportem končí.

Barbora Špotáková (41)

Má na svém kontě dvě zlaté a jednu bronzovou olympijskou medaili, k tomu tři zlaté ze světového šampionátu. Navíc již 14 let drží v hodu oštěpem světový rekord –⁠ 72,28 metrů.

Na začátku září ale oštěpařka Barbora Špotáková oznámila, že s profesionální kariérou a aktivním závoděním končí. „Každá pohádka má svůj konec a tahle má nádherný happyend,“ prohlásila. Rozloučila se skutečně ve velkém stylu: na Olympijském stadionu v Mnichově, kde před dvaceti lety hvězdnou kariéru začala, letos v srpnu získala bronz na Mistrovství Evropy. Navíc se v 41 letech stala nejstarší oštěpařskou medailistkou v historii evropských šampionátů. Ještě se tedy mohla poměřovat s nejlepšími, rozhodla se ale poslechnout své tělo, prý dost protestovalo proti velké fyzické zátěži. U oštěpu zůstává jako trenérka, více se chce věnovat rodině a svým dvěma synům, Jankovi (9) a Darekovi (4).

Foto: Profimedia.cz

Radost z poslední medaile byla obrovskáFoto: Profimedia.cz

Serena Williams (41)

Před srpnovým US Open v rozhovorech naznačovala, že tohle bude její poslední velká tenisová soutěž. Mluvila o tom, že nemůže hrát věčně a že se v poslední době vyvíjí jiným než tenisovým směrem.

V tu chvíli měl svět jasno, legendární Serena se loučí s profesionální kariérou. Veřejně přiznala i to, že se s partnerem snaží o další dítě a že její pětiletá dcera Alexis Olympia by si moc přála sourozence. Také si posteskla, že kdyby byla muž, toto by řešit nemusela.

V poslední době se ale objevují informace, že tak jisté to s koncem Sereniny kariéry není. Že vše bude nejspíš záležet na tom, zda se jí podaří otěhotnět, či ne. Jednoduše řečeno: buď dítě, nebo tenis.

Foto: Profimedia.cz

Jako žena musí zvažovat to, co nikdy nechtěla: kariéra, nebo dítěFoto: Profimedia.cz

Roger Federer (41)

Je tenisovou ikonou, koneckonců vyhrál dvacet grandslamů a byl dlouho nejlepším hráčem světa. V polovině září ale oznámil, že s profesionálním tenisem končí.

Když se neúčastnil letošního Wimbledonu, říkal, že je to divný pocit. Doufal, že se do této soutěže ještě vrátí. Nakonec ale Federer přiznal, že stopku mu dalo tělo. „Pro návrat do vrcholné formy jsem udělal všechno, ale tělo mi dalo jasnou odpověď. Je mi 41 a za 24 let jsem odehrál přes 1500 zápasů,“ napsal na své sociální sítě. Hrát tenis prý nepřestane, jen už ho neuvidíme na vrcholných soutěžích.

Foto: Profimedia.cz

I Federer už má unavené těloFoto: Profimedia.cz

Sebastian Vettel (35)

Konec kariéry oznámil v červenci i čtyřnásobný mistr světa formule 1 Němec Sebastian Vettel. Na konci roku mu vyprší smlouva s týmem Aston Martin a obnovovat ji už nehodlá.

Učinit takové rozhodnutí prý nebylo lehké, ale nakonec se tak stalo. Co přesně bude Vettel dělat, ještě neví, začne o tom prý přemýšlet na konci roku. Jedno ale ví jistě, jako trojnásobný otec chce hlavně trávit čas se svou rodinou.

Foto: Profimedia.cz

Místo závodění se chce Vettel věnovat svým třem dětemFoto: Profimedia.cz

Rory MacDonald (33)

Zápasník MMA Rory MacDonald se bojování věnoval neuvěřitelných 17 let. Působil v nejlepších MMA ligách v USA, hodně se mu dařilo v Bellatoru v roce 2018, když hned ve svém druhém zápase porazil Douglase Limu (34) a stal se šampionem.

Naposledy letos v srpnu se mu ale nedařilo, na PFL dostal v posledním boji hned v prvním kole tvrdé KO od Dilana Taylora (25) a oznámil, že končí.

Foto: Profimedia.cz

Po tvrdém KO oznámil MacDonald, že s MMA končíFoto: Profimedia.cz

Zdeno Chára (45)

Jsou to asi dva týdny, co konec profesionální sportovní kariéry oznámil i slovenský hokejový obránce Zdeno Chára. Ten se dostal až do NHL, kde nejvíc času strávil v dresu Bostonu Bruins, v týmu, jehož byl i kapitánem. Hrál ale i za Washington, New York Islanders či za Ottawu.

Kromě sportovních úspěchů má na svém kontě ještě jeden zajímavý titul – se svými 206 centimetry je nejvyšším hráčem v historii NHL.

Ale pozor, hokejová kluziště možná přijdou o i jednu z největších legend. Jaromír Jágr (50) poprvé připustil, že už se na led nejspíš také nevrátí. Konec kariéry minimálně zvažuje, protože mu prý chybí motivace, čas i chuť. Tak uvidíme, třeba si to Jarda ještě rozmyslí.

Foto: Profimedia.cz

Zdeno Chára se proslavil i jako nejvyšší hráč NHLFoto: Profimedia.cz

Zuzana Hejnová (35)

Už letos v květnu oznámila konec sportovní kariéry i Zuzana Hejnová, dvojnásobná mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů. Pravda je, že poslední dva roky ji trápily zdravotní problémy a ani nemohla závodit, její fanoušci ale stále doufali, že se jí skvělá forma vrátí.

Nicméně situace se vyvinula zcela jinak a ze Zuzany bude brzy maminka. S přítelem totiž čeká miminko a má jasno: její kariéra atletky byla úchvatná, ale teď je prý jednoduše čas posunout se jiným, minimálně stejně radostným směrem.

Foto: Dominik Bakeš / CNC / Profimedia

I tahle skvělá atletka s profesionálním sportem seklaFoto: Dominik Bakeš / CNC / Profimedia

Sport nejsou jen medaile a úspěchy, s někým sláva pěkně zamává. Průšvihy sportovců: Pamatujete si tyto skandály?

Reklama

Načítám