Hlavní obsah

Nemocný Bruce Willis: Prognóza není dobrá, stále se ale umí radovat, prozradila rodina

Foto: Rich Fury, Gettyimages.com

Foto: Rich Fury, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě dnes slaví slavný herec 69. narozeniny. Rodina, která se semkla, aby mu co nejvíce pomohla, se s jeho nemocí už smířila a snaží se mu situaci co nejvíce ulehčit. Snadné to ale pro nikoho není.

Článek

Když se před dvěma lety světem roznesla zpráva, že Bruce Willis trpí afázií, byl to pro jeho fanoušky pořádný šok. Mnozí si v tu chvíli museli doplnit vzdělání, aby zjistili, že toto onemocnění vzniká nejčastěji v důsledku poranění mozku či mrtvice.

Způsobuje, že postižení lidé špatně komunikují, nedokáží se správně vyjádřit či nemluví vůbec a zpravidla nechápou, co jim kdo říká. Pro jejich blízké jde o velmi obtížnou a bolestnou situaci. Pro herce to znamenalo ukončení kariéry.

Bruce Willis, afázie a jeho 7 žen

Celá rodina - současná žena Emma Heming Willis, bývalá manželka herečka Demi Moore a pět dcer (s první ženou má tři, s druhou dvě) - se okamžitě semkla a začala se o nemocného Bruce starat, jak nejlépe dovede. Veřejnost samozřejmě zajímalo, jak na tom slavná hvězda je. Z instagramových příspěvků bylo brzy zřejmé, že moc dobře ne.

„Toto léto bylo o sebeobjevování – vystupování z mé komfortní zóny a snaze zůstat aktivní. Můj zármutek může být paralyzující, ale učím se s ním žít,“ napsala jeho žena Emma pod svůj příspěvek pár měsíců po oznámení diagnózy v roce 2022. To ale ještě netušila, že další špatné zprávy budou následovat.

Bruce Willis a demence

Podle strohých vyjádření rodiny v tisku se hercův stav spíše zhoršoval a v roce 2023 přišla další krutá diagnóza - frontotemporální demence (FTD), která způsobuje nejen problémy ve vyjadřování, ale i změny chování a osobnosti. Jde o poměrně vzácné degenerativní onemocnění mozku, které nesouvisí se stářím a často ho doprovází velmi výrazná apatie, což je i Willisův případ.

Jak těžké to pro jeho nejbližší je, se svěřila pro magazín Elle hercova dcera Tallulah. „Když mluvím o tátovi, neustále přepínám mezi přítomností a minulostí: Je, byl, je, byl. To proto, že do něj vkládám naděje, kterých se tak nerada vzdávám,“ napsala devětadvacetiletá dcera hvězdy filmu Smrtonosná past a její bývalé manželky Demi Moore v obsáhlé zpovědi. „Vzpomínám si na okamžik, kdy mě to bolestně zasáhlo. Byla jsem jako host na jedné svatbě a otec nevěsty měl dojemný proslov. Najednou jsem si uvědomila, že tenhle okamžik, kdy mi bude táta mluvit na svatbě, nikdy nezažiju. Bylo to zdrcující. Odešla jsem od stolu, vyšla ven a rozplakala se,“ svěřila se Tallulah.

Jak je na tom Bruce nyní?

Naposledy se k hercově stavu vyjádřila jeho žena Emma letos na začátku března. Ve videu zveřejněném na Instagramu řekla, jak ji mrzelo, když se v médiích dočetla, že se ze života jejího muže vytratila veškerá radost. Naštvalo ji to, protože to prý není pravda. „Moje zkušenost je taková, že dvě věci mohou existovat zároveň. Žal a procítěná láska. Smutek a hluboké spojení. Trauma a odolnost… V tomhle příběhu je tolik krásy a oduševnělosti,“ přidala ke svému příspěvku. O svém životě s Brucem i jeho nemocí píše knihu, v ní chce uvést spoustu věcí na pravou míru.

Načítám