Hlavní obsah

Patří k nejchytřejším herečkám, má 2 Oscary a málem kvůli ní zemřel prezident. Jodie Foster slaví 60

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jodie Foster slaví 60. Jedna z nejvzdělanějších a nejvlivnějších osobností Hollywoodu se poprvé objevila před kamerou ve dvou letech. Od té doby hrála v desítkách skvělých filmů, ale pevnější v kramflecích se dnes cítí jako režisérka. A nejšťastnější je v roli mámy. Kdy chtěla s herectvím seknout a kdy se cítila nejvíc zranitelná?

Článek

Co se ví o této oscarové herečce? Proslavila se už jako dvouleté dítě v reklamě. Ji a její tři sourozence vychovávala jen maminka. Odtajnila homosexuální orientaci, ale jinak si velmi chrání své soukromí. Má k tomu důvod – jeden fanoušek v minulosti tak toužil po její pozornosti, až kvůli tomu spáchal neúspěšný atentát na prezidenta. A říká se, že Jodie Foster patří k nejchytřejším osobnostem v Hollywoodu.

Dnes slaví 60. narozeniny a prý každý měsíc uvažuje, že s herectvím přestane. Vždyť už má za sebou 58 let před kamerou!

Jodie Foster jako malý génius

Narodila se jako čtvrté dítě hollywoodské publicistky a vojenského letce. Tátu ale nepoznala, opustil rodinu před jejím narozením. Maminka byla velká milovnice filmů a malá Jodie nejen trávila spoustu času v kině, ale navíc s ní matka obcházela castingy, a tak už ve dvou letech hrála v první reklamě. Ve třech letech se naučila číst a střední školu studovala kompletně ve francouzštině. Na univerzitě Yale pak získala titul z anglické literatury. A přitom se věnovala herectví a stávala se stále slavnější.

Foto: Profimedia.cz

Jako dvanáctiletá si zahrála ve filmu Alice už tu nebydlí Foto: Profimedia.cz

Když hrála ve svých 14 letech prostitutku ve slavném filmu Taxikář (s Robertem De Nirem), musela projít psychotesty, zda zvládne náročné scény, ale i tak měla dublérku, svoji starší sestru. Za roli byla nominovaná na Oscara.

Taxikář jí změnil život. Kromě toho, že musela poprvé opravdu vytvořit postavu, zápletka inspirovala jejího fanouška a ten se pokusil zastřelit prezidenta Ronalda Reagana, aby si získal její pozornost. John Hinckley, závislý na valiu, nejdřív začal svůj idol stalkovat. Psal jí dopisy, volal jí a nakonec se rozhodl, že pro ni zabije prezidenta. Trvalo jí dlouhé měsíce, než se z toho vzpamatovala, tisk ji pronásledoval na každém kroku. Hinckley byl shledán nevinným pro nepříčetnost a na více než třicet let umístěn do psychiatrické léčebny.

Foto: Profimedia.cz

Na film Taxikář je pyšná, protože ukázal realitu: mladé dívky prodávající se na uliciFoto: Profimedia.cz

Mlčení jehňátek, Znásilnění a Oscaři

První oscarovou nominaci neproměnila, další dvě už ano. Ve filmu Znásilnění excelovala v roli vyzývavé a brutálně znásilněné servírky, v Mlčení jehňátek pak hrála mladou agentku FBI, která se snaží proniknout do hlavy sériového vraha.

Své role si pečlivě vybírala, a ač se nejednalo vždy o kasovní trháky, byly to všechno kvalitní snímky. Navíc začala na začátku 90. let i režírovat a naprosto se do toho zamilovala. Do prvního snímku Človíček Tate o geniálním chlapci a jeho mamince promítla svoje životní zkušenosti. Kromě filmů režírovala i několik epizod seriálů Domek z karet a Holky za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Bude mít brutálně znásilněná Sarah šanci říct svoji verzi o tom, jak jí tři muži ublížili a další jim u toho fandili?Foto: Profimedia.cz

Jodie Foster se svěřila, že hrát zranitelné postavy je pro ni velmi obtížné, protože není typ člověka, který by své pocity dával najevo, což si v sobě nese už od dětství. Takže pro ni bylo výrazně snazší hrát mazanou prostitutku v Maverickovi než psychicky labilní ženu s poruchou řeči vyrůstající v přírodě jen s matkou ve filmu Nell.

Foto: Profimedia.cz

Hrát podivnou poustevnici Nell pro ni prý bylo velmi náročnéFoto: Profimedia.cz

Na kontě má historické snímky i sci-fi film, hrála matku ochranitelku i ženu posedlou pomstou. Na přelomu tisíciletí se ale stala matkou dvou synů a tuto roli pojala jako životní, dokonce odmítla mít pro chlapce chůvu.

Ale s hraním rozhodně nepřestala. V loňském roce byl Zlatým glóbem oceněn její výkon v dramatickém snímku podle skutečné události Mauritánec: Deník z Guantánama, kde hrála obhájkyni. A velkou novinkou je, že bude hrát hlavní roli ve čtvrté řadě populárního seriálu Temný případ.

Foto: Profimedia.cz

Se skutečnou advokátkou Nancy Hollander se herečka potkala a je prý o dost milejší, než jak ji ztvárnila onaFoto: Profimedia.cz

Coming out Jodie Foster

Nikdy neměla potřebu o sobě mluvit, nechávat nahlédnout do svého soukromí. Za ni mluvily filmy.

Jedním z důvodů je i její sexuální orientace a rodičovství. O tom, že je Jodie Foster lesbička, se šuškalo dlouho. Při natáčení snímku Návrat Sommersbyho se poznala v roce 1992 s filmovou producentkou Cydney Bernard, se kterou vychovávala posléze dva syny (narodili se jí v letech 1998 a 2001 a herečka nikdy neodhalila, kdo je jejich otec).

Za její veřejný coming out je považován proslov z roku 2007 na pravidelné akci časopisu Hollywood Reporter, kdy poděkovala „mé krásné Cydney“. Vzbudilo to senzaci, přestože bylo jejich partnerství tak trochu veřejným tajemstvím.

Foto: Profimedia.cz

Se svými syny před lety na chodníku slávyFoto: Profimedia.cz

Zcela doslovně se ale ke své homosexualitě přihlásila až o pár let později, kdy na Zlatých glóbech převzala cenu za celoživotní dílo. Prohlásila, že je nezadaná a homosexuální, což prý všichni její blízcí vědí, jen o tom neměla potřebu mluvit.

O pár měsíců později bylo vše jinak, Jodie se zamilovala. A o rok později si s fotografkou Alexandrou Hedison řekly ano. Jejím synům bylo tehdy 15 a 13 let.

Foto: Profimedia.cz

Jodie Foster s manželkouFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám