Hlavní obsah

Slavné ženy a boj s nemocí: Avril Lavigne strávila dva roky na lůžku, Halle Berry týden v kómatu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avril Lavigne, pop-punková princezna míří v dubnu do Prahy! Proč jste o ní nejspíš dlouho neslyšeli? Na několik let ji totiž upoutala k posteli lymská borelióza. Které další slavné ženy také bojovaly s vážnou nemocí, ale po vynucené pauze se vrátily na plátna či pódia?

Článek

Příkladem za všechny bojovnice budiž zpěvačka Avril Lavigne, která se po letech boje s lymskou boreliózou vrátila do showbyznysu a vyráží na turné - vystoupí v dubnu v pražské Sportovní hale Fortuna. Které další ženy povstaly po nemoci jako Fénix z popela?

Avril Lavigne dva roky ležela kvůli borelióze

Kdysi se jí říkalo kanadská Ewa Farna a proslavila se v sedmnácti letech hitem Sk8er Boi (2002). Její pop-punkové songy, ke kterým si sama skládala texty, zněly pár let po celém světě, osmkrát byla nominována na cenu Grammy a médium Canadian Business Magazine ji umístilo na sedmou příčku nejvlivnějších Kanaďanů v Hollywoodu.

Kolem roku 2013 ale zmizela ze scény. Potýkala se totiž lymskou boreliózou. Jde o nemoc přenášenou klíšťaty a příznaky jsou zprvu podobné viróze. Později se ale projeví velká únava, bolest kloubů, omdlévání až totální neschopnost vůbec fungovat. Když zpětně popisovala začátek nemoci, myslela si prý, že zemře. Kvůli obrovské únavě byla upoutána dva roky na lůžku a někdy se nemohla celý týden ani osprchovat, protože nevydržela stát na nohou. Kromě nemoci navíc řešila rozvod. Nakonec se její stav zlepšil díky odpočinku a léčbě antibiotiky a v roce 2019 se mohla vrátit k muzice.

Loni v březnu vydala své sedmé album s názvem Love Sux, které předvede v Praze letos v dubnu. Avril se v něm hudebně vrací ke svým kořenům a opět obsazuje trůn pop-punkové princezny (album Head Above Water z roku 2019 se totiž jejímu rebelskému stylu poměrně vymyká, vyzpívává se v něm z depresí, kterými kvůli nemoci trpěla).

Foto: Profimedia.cz

Avril Lavigne na hudebních country cenách v srpnu 2022Foto: Profimedia.cz

Mila Kunis byla na jedno oko slepá

Krásná herečka s ukrajinskými kořeny Mila Kunis byla několik let slepá na jedno oko. A  i když se svým obličejem živí, dokázala to úspěšně skrývat před světem. Příčinou potíží byl chronický zánět duhovky, který se projevuje zarudnutím, pálením a citlivostí oka na světlo. Nemoc může způsobit poranění oka, porucha imunity nebo bakteriální či virová infekce. V roce 2011 ale herečka podstoupila operaci a obě oči má už zdravé.

Foto: Profimedia.cz

Mila Kunis v roce 2018Foto: Profimedia.cz

Anna Slováčková prodělala rakovinu

Zpěvačka Anna Julie Slováčková je obrovskou inspirací. Bojovala s rakovinou prsu, podstoupila chemoterapii i operaci a v roce 2019 umístila na sociální sítě svou fotku s holou hlavou. Po chemoterapii jí totiž vypadaly vlasy. Svojí cestu sdílela na sítích a nyní chce především motivovat k tomu, aby lidé na svoje zdraví nekašlali a pravidelně se kontrolovali. Vrátila se k hudbě i hraní a nedávno jí vyšel i nový single!

Halle Berry má cukrovku

V 56 letech je Halle Berry na vrcholu kariéry i své fyzické kondice. Věděli jste ale, že slavná Bond girl trpí cukrovkou druhého typu? Diagnóza přišla v jejích 23 letech po tom, co při natáčení seriálu Living Dolls omdlela a byla týden v kómatu. Její stav byl opravdu vážný a hrozila ztráta zraku. Svůj zdravotní stav dostala pod kontrolu díky nízkosacharidové (keto) stravě, na kterou dnes nedá dopustit. Prohlašuje, že jí také pomáhá oddalovat stárnutí.

Foto: Profimedia.cz

Herečka je věčná vlasová experimentátorkaFoto: Profimedia.cz

Selma Blair trpí roztroušenou sklerózou

Herečka Selma Blair bojuje s roztroušenou sklerózou už spousty let, ale až v roce 2018 se dozvěděla přesnou diagnózu. Nemoc postihuje nervovou soustavu a projevy jsou různorodé. Nejčastěji ovlivňuje schopnost pohybu, koordinace, zrak, paměť nebo způsobuje únavu a deprese. Herečka je často vidět s holí a asistenčním psem, který jí pomáhá, když omdlí, což pro ni bohužel není nic neobvyklého.

Takzvaná „ereska“ je nevyléčitelná, ale pokud se včas nasadí léčba, lze s ní úspěšně bojovat a žít bez velkých omezení. Protože se to herečce poslední rok dařilo, mohla se zúčastnit tanečního klání Dancing with the Stars. I přes svůj zdravotní stav, který se bohužel zase zhoršil, stále hraje, například ve filmu After: Polibek nebo A Dark Foe. Držme jí palce!

Foto: Profimedia.cz

Selma Blair se svým asistenčním psemFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám